Napisano 20 Marzec 200717 l nie. Chociaz jakis czas temu Ania wrzucila newsa o jakims rendererze kozystającym z GPU. Ale standartowo render zalezy od proca i ramu.
Napisano 20 Marzec 200717 l ... Do momentu aż nie zaczniesz używać Gelato nVidii, który renderuje właśnie via GPU Geforce'ów i Quadro. Gelato 2.1 ma wtyczki do Mayi i Maxa. Other than that, karta graficzna ma wpływ zerowy na render.
Napisano 20 Marzec 200717 l Ja na starym kompie miałem początkowo kartę Radeon 7000ve, a potem qmpel pożyczył mi Radeona 9550. W viewportach chodziło duuuuuużo lepiej, a rendersie też wydawał nieco krótszy....
Napisano 20 Marzec 200717 l Wrażenie psychologicznie kogoś kto uważa, że grafika przyspieszy mu render (coś jak podawanie placebo pacjentom). ;) W mentalu, vrayu, brazilu, etc., karta graficzna nie ma żadnego wpływu na czas renderowania. Żaden z tych silników nawet nie wie o jej istnieniu. Dlatego też np. mentalem można renderować zdalnie na rendernode'ach, które w ogóle nie mają karty graficznej.