Napisano 22 Marzec 200717 l Może napisze na swoim przykładzie. W tamtym roku wyjechałem do Danii, gdzie byłem ponad pół roku. Co prawda wyjechałem tam głównie na studia, ale widziałem jak to jest z pracą w tym kraju. Otóż najważniejsza sprawa dla Danii to język duński. To klucz do dobrej pracy. Znając jedynie język angielski dostaniemy pracę typowo dorobkową, czyli: roznoszenie gazet; może, ale to może praca w restauracji; jakieś sprzątanie. Jak to jest w innych krajach? Czy naprawdę tak łatwo zarobić będąc zagranicą, bez umowy o pracę: http://umowa-o-prace.waw.pl ? Edytowane 12 Czerwiec 201410 l przez pan_maska
Napisano 22 Marzec 200717 l Byłem kiedys w Danii i wiem, ze to jest kraj bogaty i Dunczycy nie potrzebuja obcokrajowców do pracy, mogą więc wybrzydzać.
Napisano 22 Marzec 200717 l W irlandii teraz jest za dużo polaków, jak mrowia;) Z pracą nie jest ciężko(jesli sie wie gdzie szukać), ludzie otwarci, płaca super;)
Napisano 22 Marzec 200717 l Anglia- 3d visualisator od 7 miesiecy . Praca lux. Czasami sa dni kiedy zupelnie nic sie nie robi ( troche zabawy w maxie ,photoshopie+ pol dnia surfowania po necie) a kiedy indziej trzeba zapieprzac. Koledzy z pracy wporzadku zawsze pomoga ,doradza etc. Z szefami rozmawiam jak z kumplami na luzie bez stresu. Ogolnie co tu duzo pisac bajka ...:)
Napisano 23 Marzec 200717 l a jak szukać? Czy najłatwiej znaleźć pracę po prostu wysyłając swoje portfolio, cv do różnych firm nawet, kiedy nie mają otwartej rekrutacji? Czy też lepiej polegać na takich serwisach ogłoszeniowych: http://uslugi.nie-spamuj.eu jak gazetapraca.pl ?? Jak Wam się udało? ;) Edytowane 12 Czerwiec 201410 l przez pan_maska
Napisano 23 Marzec 200717 l W irlandii teraz jest za dużo polaków, jak mrowia Z pracą nie jest ciężko Nie trzeba szukać pracy ;) po prosty Ci Polacy (przynajmniej większość) którzy tam pojechali pracują jako slaveworkersi, bo jak to sie mówi są bez skillsow i liczą "na dobra robotę" ;) Grafika ma asa w reku w postaci folio jedziesz na gotowe stanowisko pracy i nie pracujesz jak niewolnik ;] Panie_Maska - na poczatku składa sie aplikacje i firma Ci odpisuje czy maja dla Ciebie jakies wolne miejsce pracy czy nie, jezeli maja poprosza Cie o Cv oraz samplework(probke prac- najlepsze prace w rar - do 10mb) Jezeli odpisza to prawdopodobnie oplaca Ci przelot na interwiu, pogadasz sobie z pracodawca i Ci powiedza czy sie nadajesz czy wracasz do domu ;) Dla grafika niegdzie nie ma zamknietej rekrutacji, wszystko sie kreci wedlug tego czy jestes dobry jezeli tak to odpisza Ci na maila i bedziesz gadal dalej, jezeli nie to musisz poprawic folio albo zlozyc je gdzie indziej ;)
Napisano 23 Marzec 200717 l no cóż. Jeśli chodzi prace różne, to polacy robią błąd szukajac roboty w samym centrum (mowie tu o dublinie), gdyż tam o pracę ciężko. Kilka(nascie) przecznic od centrum popytać o znajdzie sie coś na pewno. Co do salveworkersow to jest ich mnostwo:) Pamietam jak odwiedzilem jedyny polski pub centrum dublina. Cos straszne, robotnicy polscy prosto z budowy, z kaskami w kamizelkach chleją do upadłego. Nie polecam tego pubu:p Najbardziej znienawidzone przezemnie pytanie, ktore zada 90% polakow: "ile zarabiasz?" ;p
Napisano 3 Kwiecień 200717 l Daymon możesz dokładniej opowiedzieć jak się dostałeś do pracy ? Czy przerwałes studia itp ? Do roboty biorą rzeczywiście po samym portfolio ? czy na rozmowie wymagany jest uber english skillz czy mówią powoli ;) interesuje mnie to bo sam mam zamiar pracować zagranicą i sobie tworze folio. Jak znajdziesz czas to napisz, chociażby na pm :)
Napisano 19 Kwiecień 200717 l Ze swojej strony mogę dodać tylko krótki epizod (3 miesiące) pracy w Stanach, tyle że z grafiką niewiele to miało wspólnego, hehe - praca w ośrodku wypoczynkowym;) Płaca? Na poziomie zarobków polskiego górnika po 25 latach pracy... piękny mamy kraj, prawda?