Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.zabudowa mieszkaniowa wolnostojaca.obiekt znajduje sie w otoczeniu ceglanych poniemieckich budynkow, stad postanowilismy nawiazac do niemieckiego porzadku zabudowy koszarowej.c&c not welcome;)

87773550ud9.jpg

14044146ut6.jpg

• Odpowiedzi 22
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

O ile budynek od strony z balkonami i wejściem prezentuje się naprawdę przyjemnie (brakuje tylko ludzi, co utrudnia nieco odbiór proporcji), to od strony ulicy wygląda trochę jak z kingsize'u;D Chyba przez te wystające okna, nie przemawia to do mnie;) Szczególnie te na dachu, tam chyba lepiej byłoby zostawić standardową ramę.

Ogólnie bardzo dobre w odbiorze;)

Pozdr!

Napisano

fajny projekt, ale na pierwszym widoku elewacja monotonna, możnaby te pudła w ścianie inaczej poukładać. ciekawi mnie jak te świetliki dachowe i pudełka na dachu będą wykonane w rzeczywistości, czy będzie kołnież uszczelniający. rendery ok. czytelne i przyjemne

Napisano

"czyj to projekt jeśli to nie tajemnica?"

koncepcja-marta, ania i ja:)

"od strony ulicy wygląda trochę jak z kingsize'u"

heh...ze niby takie szuflady?:)

"możnaby te pudła w ścianie inaczej poukładać"

ukladow bylo wiele.ale zeby byc konsekwentynym w wojskowym charakterze padlo na taki mocno zorganizowany uklad.budynek ma stanac na ulicy artyleryjskiej a to zobowiazuje:)

"ciekawi mnie jak te świetliki dachowe i pudełka na dachu będą wykonane w rzeczywistości, czy będzie kołnież uszczelniający"

bedzie to tama wypelniona ociepleniem.jest tam jakis problem z mostkami termicznymi ale raczej do obejscia.

" brzydkie cegły i kominy"

cagla jak cegla:)..z kominami to zawsze jest problem..dlatego lepiej je uwzgladnic zaraz na poczatku zeby nie wyszly w jakis dziwnych miejscach.mysle ze tak bardzo nie odstaja.

Napisano

kominy fajne...wogole przyjemny budynek...troche tylko monotonnie wyglada ze dachowka ma ten sam co cegla kolor...skoro to dwa rozne materialy..tomoze by szara dachowke np zrobic..czy cos...ale pewnie sprawdzaliscie rozne warianty...

aa i numery klatek troche ciasno siedza..moznaby je mniejsze..ale to szczegolik

Napisano

To koncepcja czy idzie do realizacji?

IMO najgorzej wyglądają te najbardziej zagłębione 'pudła'. Lepiej by wyglądało jakby były tylko dwa rodzaje ew. trzy - zlicowane, leko wysuniete, bardziej wysunięte. Też łatwiejsze do wykonania bo przy zagłebionych pojawi się problem obróbki cegieł. Czy to sa płytki klinkierowe? Co sądzicie?

Napisano

nie calkiem jest tak jak piszesz...sciana skada sie z warstwy konstrukcyjnej, ocieplenia i warstwy elewacyjnej.okna mozna zamontwoac tylko w tej pierwszej warstwie, stad najbardziej zaglebione okna sa najlatwiejsze w wykonaniu. inne okna juz wymagaja specjalnej konstrukcji.

elewacja to bedzie prawdopodobnie plytka klinkierowa...bo tansza:)

Napisano

jak dla mnie wszystko ok. tylko interesuje mnie rozwiazanie tych okien z boku budynku - os okien nie pokrywa sie ze srodkiem elewacji - z tego, co widze...

nieciekawie to wyglada wg mnie. reszta bardzo fajna... :) na mysl przywodzi mi ten budynek mvrdv budynki z holandii :) i bardzo dobrze, ze ta estetyka stosowana jest i w Polsce:)

pozdrawiam, jasiek

Napisano

Nie chodziło mi o kwestie konstrukcyjną tylko wykończenia otworów okiennych. Wiadomo - parapet wykończenie otworów. Będzie to widać.

Poza tym - to juz subiektywne odczucie - elewacja z cegły wygląda nienaturalnie gdy okna nie mają nadproży. Wiadomo - stosując płytkę nie musisz się o nie martwić.

Napisano

ogolnie to fajnie sie sie wam podoba.spodziewalem sie raczej ze zjedziecie ze ceglany czerwony domek ze skosnym daszkiem;)thx wszystkim za komenty.

Napisano

a gdzie płotki śnegowe, podesty dla kominiarzy...natura dookola mi sie podoba, moze po za tym czerwonym drzewem, a na tych wykuszach to gołębie będą siedzieć i....;]

Napisano

fajne fajne... co do tych wystajaceych okien.. to macie jakis detal tego albo producenta ktory robi takie okna...

ostatnio wlasnie ise zastanawialem jak sie robi takie rzeczy.. no i jak to wyglada pod wzgledem izolacyjnosci i kosztow....

a jezeli mozna wiedziec to gdzie konkretnie jest ta dzialka??

Napisano

Ciekawy projekt, szczególnie elewacja z balkonami. Ta z oknami nieco monotonna - zabawa w wysuwanie/chowanie okien niewiele pomogła, przydałoby sie jakies mocniejsze zagranie (wysuniecie częsci budynku/potraktowanie częslci elewacji innym materiałem/ pas innnych okien - nie wiem, głosno myślę). Ale ogolne wrażenie pozytywne :)

Napisano
fajne fajne... co do tych wystajaceych okien.. to macie jakis detal tego albo producenta ktory robi takie okna...

ostatnio wlasnie ise zastanawialem jak sie robi takie rzeczy.. no i jak to wyglada pod wzgledem izolacyjnosci i kosztow....

a jezeli mozna wiedziec to gdzie konkretnie jest ta dzialka??

dzialka jest w kolobrzegu.okienka narazie nie maja detali bo to koncepcja.ale wierzymy ze sie tak da.