makko Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Czesc Czy ktos wie jakim parametrem zmniejszyc intensywnosc jasnosci cienia? W scanline byla to opcja Dens. lecz na vrejowym swiatelku niestety nie dziala a nie moge znalesc nic zastepczego. Dzieki za pomoc Mak
gregorjan Napisano 1 Kwiecień 2007 Napisano 1 Kwiecień 2007 popatrz pod color mapping-dark multiplier (zwiększ go) Dla jasności-cień ma być ciemniejszy?:/
sob Napisano 1 Kwiecień 2007 Napisano 1 Kwiecień 2007 popatrz pod color mapping-dark multiplier (zwiększ go) Dla jasności-cień ma być ciemniejszy?:/ "zmniejszyc intensywnosc jasnosci cienia" koledze zapewne chodzi po prostu o sposób na osłabienie cienia. "Jasność cienia" to prawie jak "gorycz cukru" :))
makko Napisano 1 Kwiecień 2007 Autor Napisano 1 Kwiecień 2007 Dzieki chlopaki za pomoc jednak to nie to co chcialem uzyskac. Przy tych wartosciach ktore pokazaliscie zmienia sie jasnosc calego obrazka a ja potrzebuje zmienic wylacznie intensywnosc cienia. Chodzi mi o zmniejszenie/zwiekszenie intensywnosci rzucanego cienia (czyli mozna zaryzykowac stwierdzenie - regulowanie jasnosc cienia). Juz znalazlem gdzie lezal problem. Funkcja density dziala, trzeba jednak przed tym wylaczyc ptaka transparent shadows:) Pozdrawiam
streaker Napisano 1 Kwiecień 2007 Napisano 1 Kwiecień 2007 Bo się nie da tylko dla tego jednego obiektu... Vray to nie scanline, gdzie dzięki ustawianiu "jasności cienia" (super brzmi, co nie nie) fejkowałeś coś w stylu GI. Z kolei w vrayu; w vrayu po prostu włączasz GI, żeby rozjaśnić cień możesz dołożyć światło, albo wyrenderować w dwóch wersjach i połączyć w PS'ie (dark/bright multiplier jak pisali wyżej), albo wyrenderować z dodatkowym kanałem (przez render elements) i znowu zmodyfikować w PS'ie. Chodzi mi o zmniejszenie/zwiekszenie intensywnosci rzucanego cienia (czyli mozna zaryzykowac stwierdzenie - regulowanie jasnosc cienia). Juz znalazlem gdzie lezal problem. Funkcja density dziala, trzeba jednak przed tym wlaczyc ptaka transparent shadows:) Używasz maxowych świateł + vray shadows ? Jeśli tak to to co piszesz nie ma prawa działać (i nie działa, bo sprawdzałem).
makko Napisano 1 Kwiecień 2007 Autor Napisano 1 Kwiecień 2007 Dziala dziala:) Wstaw sobie maxowego omnika i wlacz vray shadows. Nastepnie wylacz(w poprzednim poscie wpadla literowka i wyszlo wlacz zamiast wylacz) ptaka transparent shadows i podjedz wyzej do opcji shadow parameters. Zmien parametr density na mniejszy i zrenderuj. Porownaj z ustawieniem standardowym. Cien jest jasniejszy(lub jak kto woli mniej intensywny). Oczywiscie renderujemy poprzez vraya (z gi lub bez).
Orangegraphics Napisano 1 Kwiecień 2007 Napisano 1 Kwiecień 2007 Kombinowanie na siłę....hmmm... to tak samo jak próbowanie zrobić szkło w V-rayu przez wciepnięcie szarej bitmapy do slotu opacity
makko Napisano 1 Kwiecień 2007 Autor Napisano 1 Kwiecień 2007 Dlaczego na sile? Potrzebuje mniec w renderze mniej intensywny cien, ot co. Po to ktos skonstruowal ta opcje aby z niej kozystac. Nie jest to przeciez zaden trik. Klient chcial mniej intensywny cien wiec go dostanie bez kombinowania z jakimis dodatkowymi swiatlami. Proste i skuteczne. :)
Rekomendowane odpowiedzi