Napisano 2 Kwiecień 200718 l Mój pierwszy post na forum i odrazu na głupi :( Pewnie wyjdzie że jestem mało spostrzegawcza, ale trudno... Otóż w 3ds max 6 nie mogę znaleźć żadnej opcji pozwalającej wyranderować mi model do JPG w rozdzielczości większej niż 1024 x 768 Potrzebuje wydrukować moją prace na papierze fotograficznym o dość dużych rozmiarach, w drukarni powiedziano mi że mam przynieść materiał w rozdzielczości 3872 x 2592. Niby są tam dwa pola do podawania rozmiaru w pikselach, ale gdy wpisze jakąś większą liczbę, to automatycznie zmienia mi na tą mniejsza.
Napisano 2 Kwiecień 200718 l Dostałam od kumpla jakąś wersie okrojoną, tak by się nauczyć podstaw. Wiadomo. Pełen 3ds max swoje kosztuje :( Nie sądziłam jedna że mogą na tak ważną opcje nałożyć ograniczenia. Rozbój w biały dzień. Mam nadzieje że w plikach źródłowych sceny nie zakodowało mi w jakiej wersji jest to zrobione, bo widzę że jedynym rozwiązaniem jest wypalić to na płytę i dać kumplowi do wyranderowania.
Napisano 2 Kwiecień 200718 l okrojona czy nie, ale nie mozesz w zakladce gdzie masz ustawienia rozdzialeki wpisac recznie w pole w ktorym jest napisana rozdzielczosc ta ktora Ty chcesz? pozdr.
Napisano 2 Kwiecień 200718 l Ale skoro nie mam do wyboru tej rozdzielczości która mi jest potrzebna. Wogóle nie mam do wyboru rozdzielczości większej od 1024 x 768. Mam tam jeszcze tylko 2 do wyboru. 640x480 i 800x600.
Napisano 2 Kwiecień 200718 l ale masz okienko w której jest pokazywana aktualna rozdzielczość, w nim możesz wpisywać własne wartości. jak się nie da to znaczy że masz wersje demo silnika renderującego lub jakąć mocno okrojoną wersję 3dmaxa.
Napisano 2 Kwiecień 200718 l Dodam jeszcze, że jeśli zmieniając jedną wielkość zmienia ci się druga to odznacz tą małą kłódeczkę poniżej (lock aspect ratio) i będziesz mogła swobodnie ustawić rozmiar nawet 10000x1.
Napisano 2 Kwiecień 200718 l A od siebie dorzucę, że możesz także skorzystać z Print Wizard'a (nie wiem, czy nie pokręciłem nazwy;) Opcja dostępna z menu Rendering. Pozdrawiam;)