makbol Posted April 5, 2007 Share Posted April 5, 2007 Robie moją pierwsza wizualizacje domku z zewnatrz i nie wiem jak zrobić sciany budynku by wygladało to porządnie. Jaka metodą tworzenia scian sie posługujecie ? Wiadomo mozna by sciany poustawiac z boxów ale przypuszczam ze małe niedokładnosci mogą być widoczne na renderingu. Można by zrobić polymodelingiem ale zaś jest to nie praktyczne. Patrz na wizki forumowych wyjadaczy ciezko sie domyslic sposobu, a wygladają swietnie. Proszę o rade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tweety Posted April 5, 2007 Share Posted April 5, 2007 stawiasz box'a, conwertujesz do Editable Poly, tniesz, extrudujesz, weldujesz, tniesz, extrudujesz, weldujesz i po sprawie. ja tak robię. najczęściej używam Slice Plane'a, extrude, weld :] Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy Posted April 5, 2007 Share Posted April 5, 2007 ja robie splajnami Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar_h Posted April 8, 2007 Share Posted April 8, 2007 jesli masz dostep do CADa to polecam modelowanie wlasnie w nim. mozna precyzyjnie zrobic wszystkie sciany, stolarke, szklo, a pozniej zaimportowac to do 3ds maxa. textury i oswietlenie juz w maxie. sam AUTOCAD jest bardzo prosty w obsludze, o wiele latwiej jest w nim operowac na obiektach 3d (chodzi oczywiscie o architektoniczne obiekty) niz w 3ds max-ie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekG Posted April 8, 2007 Share Posted April 8, 2007 dokładnie Autocad...a potem file link manager w maxie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReflectVision Posted April 8, 2007 Share Posted April 8, 2007 jest jeszcze cos takiego jak WALL z architectires z maxa o ile dorbze pamietam Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcpiter Posted April 8, 2007 Share Posted April 8, 2007 Stawiasz boxa o wysokosci dopasowanej, convert i extrude edgesów, chyba najłatwiejszy sposob obok splinów z cada :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregorjan Posted April 8, 2007 Share Posted April 8, 2007 Jeśli chodzi o pomysły to można też plane wstawić i rozciągać edgesy Ale zależy od modelu domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadzio Posted April 8, 2007 Share Posted April 8, 2007 jesli masz dostep do CADa to polecam modelowanie wlasnie w nim. mozna precyzyjnie zrobic wszystkie sciany, stolarke, szklo, a pozniej zaimportowac to do 3ds maxa. textury i oswietlenie juz w maxie. sam AUTOCAD jest bardzo prosty w obsludze, o wiele latwiej jest w nim operowac na obiektach 3d (chodzi oczywiscie o architektoniczne obiekty) niz w 3ds max-ie. a ja Ci nie polecam bo z modelami importowanymi z cada do maxa sa jajca. nie zaglebiajac sie w temat chlopaki podali Ci kilka metod, od wyboru do koloru. kwestia teraz tylko tego ktora ci najbardziej bedzie pasowala. dodam jeszcze tylko, ze rozne kazdy obiekt mozna wymodelowac kilkoma technikami i efekt bedzie dobry. pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oskar_h Posted April 14, 2007 Share Posted April 14, 2007 a ja Ci nie polecam bo z modelami importowanymi z cada do maxa sa jajca. nie zaglebiajac sie w temat chlopaki podali Ci kilka metod, od wyboru do koloru. kwestia teraz tylko tego ktora ci najbardziej bedzie pasowala. dodam jeszcze tylko, ze rozne kazdy obiekt mozna wymodelowac kilkoma technikami i efekt bedzie dobry. pozdrawiam. a jakie jajca ? robie tak w zasadzie od poczatku studiow i nie mialem z tym jeszcze problemow.. a robilem juz dosyc skomplkiowane modele calych budynkow..moglbys rozwinąc? jestem na etapie robienia pracy magisterskjiej i nie zyczylbym sobie zadnych przykrych niespodzianek ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts