makbol Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 Robie moją pierwsza wizualizacje domku z zewnatrz i nie wiem jak zrobić sciany budynku by wygladało to porządnie. Jaka metodą tworzenia scian sie posługujecie ? Wiadomo mozna by sciany poustawiac z boxów ale przypuszczam ze małe niedokładnosci mogą być widoczne na renderingu. Można by zrobić polymodelingiem ale zaś jest to nie praktyczne. Patrz na wizki forumowych wyjadaczy ciezko sie domyslic sposobu, a wygladają swietnie. Proszę o rade.
tweety Napisano 5 Kwiecień 2007 Napisano 5 Kwiecień 2007 stawiasz box'a, conwertujesz do Editable Poly, tniesz, extrudujesz, weldujesz, tniesz, extrudujesz, weldujesz i po sprawie. ja tak robię. najczęściej używam Slice Plane'a, extrude, weld :] Pozdrawiam
oskar_h Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 jesli masz dostep do CADa to polecam modelowanie wlasnie w nim. mozna precyzyjnie zrobic wszystkie sciany, stolarke, szklo, a pozniej zaimportowac to do 3ds maxa. textury i oswietlenie juz w maxie. sam AUTOCAD jest bardzo prosty w obsludze, o wiele latwiej jest w nim operowac na obiektach 3d (chodzi oczywiscie o architektoniczne obiekty) niz w 3ds max-ie.
maciekG Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 dokładnie Autocad...a potem file link manager w maxie..
ReflectVision Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 jest jeszcze cos takiego jak WALL z architectires z maxa o ile dorbze pamietam
hcpiter Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 Stawiasz boxa o wysokosci dopasowanej, convert i extrude edgesów, chyba najłatwiejszy sposob obok splinów z cada :)
gregorjan Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 Jeśli chodzi o pomysły to można też plane wstawić i rozciągać edgesy Ale zależy od modelu domu.
tadzio Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 jesli masz dostep do CADa to polecam modelowanie wlasnie w nim. mozna precyzyjnie zrobic wszystkie sciany, stolarke, szklo, a pozniej zaimportowac to do 3ds maxa. textury i oswietlenie juz w maxie. sam AUTOCAD jest bardzo prosty w obsludze, o wiele latwiej jest w nim operowac na obiektach 3d (chodzi oczywiscie o architektoniczne obiekty) niz w 3ds max-ie. a ja Ci nie polecam bo z modelami importowanymi z cada do maxa sa jajca. nie zaglebiajac sie w temat chlopaki podali Ci kilka metod, od wyboru do koloru. kwestia teraz tylko tego ktora ci najbardziej bedzie pasowala. dodam jeszcze tylko, ze rozne kazdy obiekt mozna wymodelowac kilkoma technikami i efekt bedzie dobry. pozdrawiam.
oskar_h Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 a ja Ci nie polecam bo z modelami importowanymi z cada do maxa sa jajca. nie zaglebiajac sie w temat chlopaki podali Ci kilka metod, od wyboru do koloru. kwestia teraz tylko tego ktora ci najbardziej bedzie pasowala. dodam jeszcze tylko, ze rozne kazdy obiekt mozna wymodelowac kilkoma technikami i efekt bedzie dobry. pozdrawiam. a jakie jajca ? robie tak w zasadzie od poczatku studiow i nie mialem z tym jeszcze problemow.. a robilem juz dosyc skomplkiowane modele calych budynkow..moglbys rozwinąc? jestem na etapie robienia pracy magisterskjiej i nie zyczylbym sobie zadnych przykrych niespodzianek ;)
Rekomendowane odpowiedzi