Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jako, że szukałem w necie nurtującego mnie pytania i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nie, postanowiłem zadać je tutaj :P

Czy wie ktoś może jak były robione mapy x-set lat temu? W jaki sposób oni je rysowali , że wiedzieli znali obrysy kontynentów?

Pozdrawia

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

polegali na relacjach żeglarzy. statek płynący z Hiszpanii do Afryki pokonywał trasę liczoną w milach morskich. obserwacja brzegu i zawijanie do kolejnych portów dawało coraz dokładniejsze mapy. głównie polegało to na rysowaniu kolejnych odcinków "od do". dlatego Hiszpania, Europa południowa i Afryka były doskonale odwzorowane, zaś już odleglejsze kontynenty tylko zarysowo.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

hmm... no tak myślałem podobnie ale nie wiem czy dałoby rade w taki sposób całą europe tak dobrze narysować... wiem, ze Ptolemeusz opisał w jaki sposób tworzyć mapy (w dziele "Wstęp do Geografii) ale nie moge tego znaleźć.

PZDR

Napisano

no wiesz siwy... rozne rzeczy ludzi ciekawia...

jednych na klopiku innych o 1.10 w nocy.

pozdr.

Napisano

matematyka panowie!:) nie pytajcie mnie jak ale to to wiem!:) niesetty...bywaly tez bledy w obliczeniach dlatego Kolumb odkryl ameryke!:)

Napisano

hehe. myśli filozoficzne :]

wiem tylko, że innego sposobu nie mieli (no bo skąd). opływanie kontynentu i wytyczanie na papierze zarysów brzegu, ujścia rzek, cypli, wysep etc to jedyna możliwa droga.

co prawda są dziwne niejasności w jaki sposób niektóre rzeczy zostały odwzorowane ale to już debata o zjawiskach paranormalnych etc. ;)

Pozdrawiam

[edit]

Bruneq: nie Amerykę tylko wyspy z nią sąsiadujące ;) i to nie Kolumb a wikingowie pierwsi dopłynęli do Nowego Świata.

Napisano
  • Autor

tak to jest jak człowiek ma za dużo wolnego czasu (no i szczególnie w nocy :P) to mu przychodzą dziwne rzeczy do głowy typu "jak to jest zrobione" :D thx za odpowiedzi