Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam :)

Przed paroma dniami stałam się szczęśliwą posiadaczką C2D :)

I wszystko byłoby cacy gdyby nie fakt, że mam cosik słaby przyrost mocy w porównaniu z moim starym athlonem 1 Ghz (oczywiście mówię o czasach renderów). W związku z powyższym mam takie pytanie do kolegów - Czy w maksiu trzeba jakoś odblokować obsługę dwóch rdzeni ? Lub czy w winzgrozie trzeba coś pozmieniać żeby cieszyć się podwójną mocą ? :) Mój były mówił mi kiedyś, że, żeby móc obsługiwać dwa procesory pod windowsem to trzeba wykupić od Billa jakąś rozszerzoną licencję na windę - prawda to ?

Za wszelką pomoc Bó.... ziak zapłać :D

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

na płycie głównej w biosie masz zapewne standardowe ustawienia. Zależnie od tego który to core 2 duo. Powinieneś zmienić FSB procka. Na pudełku będziesz miał

bodajże 600

Napisano

A jakiego masz windowsa. Bo tylko XP z service packiem 2 i vista obsługują 2 rdzenie. I w czym renderujesz?

Napisano
  Niunia napisał:
Witam :)

Przed paroma dniami stałam się szczęśliwą posiadaczką C2D :)

I wszystko byłoby cacy gdyby nie fakt, że mam cosik słaby przyrost mocy w porównaniu z moim starym athlonem 1 Ghz (oczywiście mówię o czasach renderów). W związku z powyższym mam takie pytanie do kolegów - Czy w maksiu trzeba jakoś odblokować obsługę dwóch rdzeni ? Lub czy w winzgrozie trzeba coś pozmieniać żeby cieszyć się podwójną mocą ? :) Mój były mówił mi kiedyś, że, żeby móc obsługiwać dwa procesory pod windowsem to trzeba wykupić od Billa jakąś rozszerzoną licencję na windę - prawda to ?

Za wszelką pomoc Bó.... ziak zapłać :D

Fana maszynka, jeden motyw jest taki nie w każdej sytuacji więcej znaczy lepiej, po 1. z tego co pamiętam aby w pełni wykorzystać sprzęt należy mieć os'a pisanego pod x64 a nie pod x86, po drugie aplikacja powinna wykorzystywać system wielowątkowy, to chyba wszycho ;)... chyba że naknociłem. W niektórych wypadkach tak może się dziać, choć przyrost osiągów w tym wypadku powinien być zauważalny ;).

Pozdrawiam.

Napisano

nawet po przesiadce na x64 nie spodziewałbym się przyrostu wydajności powyżej 40 % - dwa rdzenie nie równa się 2 razy szybciej

Napisano

Mi po przesiadce smigaja 2okienka renderujace, sie zaskoczylem...:) Trzeba poczekac troszku na viste, albo przesiasc sie na XP Profesional 64 + 3dmax 64...

Napisano

W opcjach w zakladce 'rendering' masz mozliwosc zaznaczenia multi-threading. Obczaj.

Napisano
  • Autor

Jacek buzial :* Odznaczyłam i czas renderu się wydłużył - czyli widać taka scenka, że szybciej się nie da.

Voyager - poważnie mówisz że tylko XP sp 2 obsługuje 2 rdzenie ? A co z sp 1? Jak to się ma w przełożeniu na wydajność innych programów pod windoze?

Bo ja sobie w tej mojej małej głupiej główce tak kombinuje, że skoro mam sp1 i on nie obsługuje C2D to żaden program w którym nie można ręcznie włączyć Multi treadingu nie wykorzysta mi całej mocy proca. Dobrze rozumuje?

Napisano

SP2 nie jest potrzebny do obsługi 2 rdzeni - xp pro już z SP1 jest w stanie obsłużyć 2 jajka.

Odpal menadżera zadań, a w nim zakładkę wydajność - zobacz jak zachowuje się użycie poszczegolnych rdzeni.

PS: system był stawiany od nowa po zmianie podzespołów?

Napisano
  • Autor

Uff to mi troszkę ulżyło :) Bo nie lubie SP2 :) A w zakładce wydajność mam tak: użycie procesora w procentach a po prawej historia użycia CPU i pod nią dwa wykresiki jeden różny od drugiego - tak jakby dwa rdzenie :) Kozioo też dostanie buziaka :* :)

A co do systemu to oczywiście że był stawiany na nowo :)

Musze sobie tylko jeszcze raida skonfigurować bo coś mi fiksuje ale to już nie będę pupy zawracała i sama jakoś podłubię.

Napisano

Ja mam e6300 i pod Maxwellem dwa rdzenie smigaja az milo.

Xp+Sp2+Max 6

Napisano

a ja byłem szczęśliwym posiadaczem windowsa x64, pomijam fakt ze na kompuetrze chodzi mi windows od sp2 ze względu na płyte główną, to sp2 zawieszał się po tygodniu renderignu z powodu nie zgodnośći z sprzętem(blue screen) mimo zainstalowania najnowszych sterowników (wersja stable).

Windows x64 działał u mnie przeszło 1,5 roku bez awaryjnie, każdy restart był z MOJEJ winy, mogłem powiedzieć że to człowiek był bardziej awaryjny, natomiast teraz mam windowsa longhorn (2008) słabszy od xp to on nie jest testowalem na wiele sposobów i bardzo podoba mi się, problem był z konfiguracją, np musiałem się wysilić bo normalna instalacja muzycznej karty rozłożyła cały system, ale teraz chodzi jak marzenie.