Napisano 16 Maj 200717 l Witam mam pewien dylemat: zastanawiam się nad zakupem pamięci ram, nie mam zbyt dużo kasiory a chcę jednak usprawnić swój sprzęt. Doradźcie co wybrać 2GB super ramu czy 4GB najtańszego?
Napisano 16 Maj 200717 l a jaki to super a jaki tanie ? moglbys sprezycowac imho czesto nijak nie oplaca sie " super ramu " , ile masz kasy ?
Napisano 16 Maj 200717 l ROFL xD Nie ma to jak "kunkret". Brawo illy. ;D Z pamięcią to jest tak: wszędzie tam, gdzie potrzebny jest jak najszybszy dostęp do danych w pamięci oraz ich częsta zmiana (np. gry) znaczenie ma szybkość owej pamięci. We wszystkich innych przypadkach ilość będzie decydującym czynnikiem. Do pracy z aplikacjami 3D idź w ilość.
Napisano 16 Maj 200717 l Autor dzięki wielkie! Już się zdecydowałem - kupię 4GB Miriam doradził mi Geil Dual Ultra 2x2x1GB DDR2 667MHZ czy jest jeszcze jakiś wybór w cenie do 700zł za 4G - mam płytę 945P/G/PL Neo2
Napisano 16 Maj 200717 l Ja bym wziął 4x1GB goodramów 667MHz cl5. na płycie z chipsetem 945 i tak nie będziesz się bawił w OC, a jeśli kiedyś zmienisz mobo to prawdopodobnie będziesz miał możliwość osobnego taktowania CPU/ram (nowe płyty oparte na nv6x0i albo ati). Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać - goodramy kosztują 129zł sztuka. edit: a tak swoją drogą to arevulopapo dobrze pisze w poscie poniżej ;)
Napisano 16 Maj 200717 l Nie będę cię odciągał od kupna 4GB Geili (zwłaszcza, że złe nie są), ale powiem co sam zauważyłem. Też kupiłem ostatnio 4GB i nie żebym żałował, ale jak na razie słabo się przydają. W typowych projektach (wizki, animacje) max nie wychodzi ponad 1,5GB. Na siłę go zmusiłem do użycia całej dostępnej pamięci, ale udało mi się to dopiero po zrobieniu lasu z ok. 7 mln polygonów. Zatem jeśli nie tworzysz gigantycznych scen to raczej nie będzie takiego zysku z tych 4GB, ale na przyszłość już zostanie :)
Napisano 16 Maj 200717 l Może nie trzeba gigantycznych scen, ale wystarczy użyć mnóstwa tekstur i już się robi ciekawie. ;)
Napisano 16 Maj 200717 l albo jak robisz cos poza 3d, np do druku... ostatnio mialem 8 x B1 300 dpi 4 gb to jednak niezapomniane wrazenie ;)
Napisano 17 Maj 200717 l 4 gb ramu? W jakim systemie? WinXP tyle nie obsługuje (widzi maksymalnie ok 3 gb - a u mnie widział tylko 2), chyba że macie jakieś sztuczki - to piszcie. Win 64 widzi 4 gb bez problemu.
Napisano 17 Maj 200717 l szybkosc ramu 667 a 800 czy 1000 widoczny jest w benchmarka bo w praktyce nie daje takiego kopa na allegro z tanich i dobrych sa Geil 2x1gb w dualu po 269 zl ! w sklepie 330 zl , bdb cena sam zamierzam kupic , te pamiatki juz maja radiatorki wiec plus