Miłosz3ds Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Mam pytanie odnośnie 3ds maxa. Czy ilość ramu wpływa tylko na komfort pracy w oknach, czy przyśpiesza także renderowanie? Jeśli nie ten dział, to sorki:D
Master Kiełbaster Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 głównie umożliwia rendering większych scen. jeśli ci mieli dyskiem przez 5 minut przed renderem to dokup więcej ramu :P
Miłosz3ds Napisano 23 Maj 2007 Autor Napisano 23 Maj 2007 Heh:D Czasem się coś takiego zdarza, ale czy np. większa ilość ramu ma wpływ na takie czynniki, jak przeliczanie GI i FG? Czy w tym bierze udział tylko proc? I jeśli mam 2x512 mb ddr2 twin mos'y to lepiej kupić 2x512mb takich samych czy innych? Dzięki za odpowiedź.
Sebastian Ozga Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Ja mam 256 i duże problemy z tego powodu. Muszę renderować "na raty", inaczej wyskakuje błąd i zamyka Max'a.
Remedy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 GI i FG to operacje realizowane praktycznie tylko przez procesor. RAM, jak już wspomniał Master Kiełbaster przydaje się przy większych scenach, zwłaszcza oteksturowanych (dużo operacji "dyskowych"). Zamiast 4 x 512MB polecam 2x1GB z prostego powodu. Dual channel działa tylko na 2 gniazdach.
siwy Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 dużych scen może się nie dać w ogóle wyrenderować jak jest mało ramu
Miłosz3ds Napisano 23 Maj 2007 Autor Napisano 23 Maj 2007 Czyli jak teraz dokupię kości innej firmy niż Twin Mos to nie powinno być żadnego konfliktu? Czy jak będą tej samej firmy to w jakiś sposób będą ze sobą lepiej pracowały?
wookie Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 a ja dodam ze sam dual chanel nie wiele daje bo bez tego kosci i taka smigaja , zysk ledwo pare procent jesli juz mozesz dokupic inne kosci jesli nie kreicsz ich to nie powinno byc problemu ze wspolpraca
Hindus Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 im wiecej ramu tym lepiej - cos koło 2 gb to minimum do lepszej zabawy
w0j0 Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 GI i FG to operacje realizowane praktycznie tylko przez procesor. RAM, jak już wspomniał Master Kiełbaster przydaje się przy większych scenach, zwłaszcza oteksturowanych (dużo operacji "dyskowych"). Zamiast 4 x 512MB polecam 2x1GB z prostego powodu. Dual channel działa tylko na 2 gniazdach. Czyli plyty z 4ema 2x np zolte i 2x czarne sa jak dzwoneczek na psim PISiorku ?? Myslalem ze mozna robic 2x dual channel
Rekomendowane odpowiedzi