Napisano 30 Maj 200717 l Witam! :o:o:o Jutro mam sprawdzian z informatyki... Tylko ocena celująca mnie uszczęśliwi i tylko taka może być abym dostał celujący na koniec z informatyki i pasek:/ Tak więc troche mi wstyd ze do takich radykalnych posunięć się zmuszam, ale mam do Was największe zaufanie, więc może moglibyście mi nieco pomóc?;) Oto cały sprawdzian, 13 pytań i jeżeli moglibyście mi pomóc, bo troche przespałem bazy danych:D Jak możecie to po prostu piszcie number zadania i literkę odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za wszelką pomoc...:* pogrubiłem odpowiedzi które ja bym zaznaczył, uprzedzam od razu że odpowiedzi może być kilka... 1. Program ACCESS pozwala na tworzenie bazy: a) przestawnej b) kompilacyjnej c) kartotekowej d) relacyjnej 2. Za pomocą formularza można: a) znaleść rekord, poprawić go i dokonać dodatkowych obliczeń b) znaleść rekord, poprawić go i wydrukować c) wprowadzić rekord, modyfikować i wykonać analizę 3. Rekord to: a) jednostka zapisu na dysku b) wiersz w tabeli w BD c) infor. o pojedyńczym polu tabeli d) informacja określonego typu lub formatu 4. Obiektem BD w ACCESSIE może być a) utworzone makro b) kwerenda c) wersja programu pokazowego d) strona dostepu sieci Web 5. Aby wyszukać i przeanalizować dane z bazy należy utworzyć: a) rekordy b) raporty c) kwerendy d) filtry 6. Komputerową BD może być: a) zbiór informacji w czasopiśmie np. ENTER b) kartoteka u lekarza c) uporządkowany zbiór danych przechowany na płycie CD d) kartoteka uczniów w systemie komputerowym 7. Do prezentacji danych z bazy służy: a) filtr b) zapytanie c) raport d) kwerenda 8. Typ pola w bazie określa: a) maskę wprowadzenia b) rodzaj informacji, które będą przechowywane w wybranym polu rekordu c) rozmiar rekordu d) pole według, którego będziemy sortować rekordy 9. Czy obiekty bazy danych mogą być zapisywane w jednym pliku: a) nie, każdy musi byc zapisywany osobno b) tak, wszystkie obiekty mogą być zapisane c) zależy w jakiej kolejności zapisujemy d) tylko kwerendy zapisywane są razem 10. Wzorzec (postać, struktura) dla danych wprowadzanych do wybranego pola to: a) nagłówek i stopka b) maska wprowadzania c) zdefiniowany rozmiar pola d) jedna z właściwości ogólnych pola 11. Podaj prawidłową kolejność tworzenia obiektów BD: a) formularz, tabela, rekord b) rekord, raport, tabela c) tabela, formularz, raport d) tabela, kwerenda, formularz 12. Za pomocą kwerendy możemy: a) wprowadzać dane, modyfikować i obliczać b) wyszukać, obliczać i drukować c) wyszukać, analizować, modyfikować dane d) przeglądać, poprawiać, obliczać, porządkować 13. Jednoznacznie można zidentyfikować rekord za pomocą: a) pola b) relacji c) formatu pól d) klucza ID
Napisano 30 Maj 200717 l 6: BCD z resztą nie jestem pewien bo Accessa miałem na infie ze 1,5 lata temu ;PP
Napisano 30 Maj 200717 l 1. D 3. B 8. B 10. B (chyba) 13. D Oprócz tych może inne sa poprawne. Na szczęście mam już za sobą maturę z informatyki, więc nie muszę tego umieć ;]
Napisano 30 Maj 200717 l 1 a(?), d ee dobra poddaję się :P wielokrotnego wyboru są wredne :P ile potrzebujesz %?
Napisano 30 Maj 200717 l Autor 95% dzieki wszystkim za pomoc, macie ode mnie po reputacji (kome i piotrkowi nie moge juz dac;), jeszcze tylko jakby ktos wiedzial conieco o 9 i 10... 9. Czy obiekty bazy danych mogą być zapisywane w jednym pliku: a) nie, każdy musi byc zapisywany osobno b) tak, wszystkie obiekty mogą być zapisane c) zależy w jakiej kolejności zapisujemy d) tylko kwerendy zapisywane są razem mi sie wydaje ze B bo tworzy sie kilka objektow a jak zapisuje plik to on jest chyba 1 a nie 5? pozdrawiam
Napisano 30 Maj 200717 l Pytanie nr 10: B Nad 9 muszę pomyśleć:) EDIT: Tutaj wydaje mi się, że B Co do 10 to właściwości ogólne pola to nie to samo co ustawianie wartości wprowadzania w widoku projektu? EDIT kolejny: Pytanie nr 6 6. Komputerową BD może być: a) zbiór informacji w czasopiśmie np. ENTER (w czasopiśmie to nie komputerowa) b) kartoteka u lekarza (tutaj jest to dyskusyjne-kartoteki są zazwyczaj w szafkach (?) c) uporządkowany zbiór danych przechowany na płycie CD (zbiór danych na CD-OK) d) kartoteka uczniów w systemie komputerowym (TAK)