Napisano 20 Czerwiec 200717 l mam takie pytanie jak zrobic swój wzór na siatce czyli jak mam koło i chciałbym dodać do niego taki wzorek http://www.cebik.pl/sklep/catalog/images/Dzial_budowlany/Rozety/rozeta3_d.jpg ?? a i nie uzywając spirit polygon tool czy jakos tak
Napisano 20 Czerwiec 200717 l displacem np mozna jesli o to Ci chodzi. pozdr edit: a w mayce..to ja nie wiem czy tam jest..ale powinno byc;P
Napisano 21 Czerwiec 200717 l Jeśli Ci chodzi o dodanie go na geometrii to możesz probować boolanem, ale zazwyczaj wychodzi klops przy tych operacjach. Chyba że proBoolean-em ale nie wiem czy na mayke też jest ten plugin. Najlepiej wymodelować ręcznie (extrude itp), wyjdzie wtedy poprawnie. A jak tylko w renderze ma to być widoczne to tak jak tadzio radzi:) pozdro!
Napisano 21 Czerwiec 200717 l a w mayce..to ja nie wiem czy tam jest..ale powinno byc;P Maya to co, z innego świata oprogramowanie? :D
Napisano 21 Czerwiec 200717 l ja tam nie wiem czy z innego ;P w mayce nie grzebalem nigdy wiec nie wiem co tam siedzi. disp na bank jest ale co tam innego ma to nie wiem ;) lol pozdr
Napisano 21 Czerwiec 200717 l tadzio: Displacement jest w każdym mającym znaczenie sofcie 3d. Zresztą sprawa zależy bardziej od renderera jak od softu. ciacho191: Powiedz lepiej jaki efekt chcesz uzyskać, bo może nie trzeba czegoś takiego wycinać w siatce. Natomiast jeśli trzeba to najlepiej będzie split poly tool, albo wykorzystać nurbsy.
Napisano 22 Czerwiec 200717 l Autor no mi chodzi o to jak by było cos wygrawerowane np narysuje cos w pancie (LoL) i żebym mógł to na np zbroi i nie chodzi mi o teksture
Napisano 22 Czerwiec 200717 l To najlpepsza będzie właśnie mapa displacement. Jeśli już musisz mieć to koniecznie na siatce, to Maya ma opcję utworzenia geometrii na podstawie mapy disp, ale robi coś strasznego z siatką. Najlepiej wtedy będzie chyba wrzucić bitmapkę na imageplane'a i ręcznie kroić polygony.