Napisano 23 Czerwiec 200717 l Mam prosbe...czy ktos moglby mi powiedziec jak wyrownac katy obrotu dwoch obiektow? Mam obiekt X i chcialbym by byl zorientowany dokladnie tak samo jak obiekt Y ktorego wczesniej obracalem poleceniem ROTATE. Normalnie w przypadku prostych obiektow odczytuje wartosci obrotu Absolute World iprzepisuje do nowego obiektu. Ale w przypadku zlozonego obiektu ( np po boolean i connect) orientacja jest rozna mimo wpisania tych samych wartosci.... Pomozcie....
Napisano 23 Czerwiec 200717 l Zresetować osie do świata (zakładka hierarchy) po karkołomnych operacjach jest dobrze, ResetXForm potem również nie zaszkodzi. Jak osie są wyzerowane to możesz działać według swojej metody.
Napisano 23 Czerwiec 200717 l Autor Eh, nie dziala.... zeruja sie wartosci obrotu wzgledem world na 0 0 0 ale gdy rysuje nowy obiekt ktory ma takie wlasnie wartosci ( 0 0 0 ) to oba obiekty sa zupelnie inaczej zorientowane... Chyba ze cos zle rozumiem. A moze mozna ustawc viewport do obiektu? Np. mam obiekt o wspolrzednych obrotu 2,34 4,45 56,34....i ustawiam viewport bym go widzial w rzucie... Moze to jest mozliwe? Pozdrawiam
Napisano 23 Czerwiec 200717 l Ale to się musi dać zrobić za pomocą hierarchy->pivot point. Najpierw ustawiasz obiekty tak jak Ci pasuje a pózniej ustawiasz im pivoty czyli osie obiektu w hierarchy.
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Autor chodzi o cos odwrotnego... Potrzebuje ustawic obiekt w dokladnie takiej orientacji jak inny. Chodzi o wyrownywanie katow obrotu obiektow. Tak jak polecenie Align wyrownuje pozycje. Nie ma problemu gdy widze obiekt w viewportach w przekroju....ale gdy sa poobracane w trzech osiach o katy rozne od pelnych wartosci (30,60,90...itp) to stanowi to dla mnie problem. Nie chce dopasowywac na oko. Czy ktos z was zna rozwiazanie tego problemu. Mysle ze po prostu jest na to metoda tylko ja jej nie znam. Pomozcie. Pozdrawiam Mac26
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Tak jak polecenie Align wyrownuje pozycje. wyrownoje tez katy jak zaznaczysz odpowiednie haczyki.
Napisano 24 Czerwiec 200717 l Autor Ale ze mnie matol... :/ Uzywam Align a nie widzialem opcji Align Orientation.... Wielkie dzieki. Ale mi wstyd. Dzieki wszystkim.