Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam jeden obiekt,ktorego klon symetrycznie przeskalowalem -1 wzgledem osi x,stykaja sie niebieskimi krawedziami. Teraza mam pytanie: jak je polaczyc w jeden obiekt,a potem jak polaczyc szybko odzielone,nachodzace na siebie punkty(zakladam ze takie beda).

za pomoc z gory dzieki

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Poly.Mesch>Bolean>union -_-

Powstanie nowy obiekt połączenie dwóch połówek nie trzeba potem nic liczyć . Tylko wciśnij na tym nowym freez , albo schowaj "rodziców" jak chcesz ich dziecko modyfikować.

Ciekawie powinno działać jak nie skopiujesz ale sklonujesz jedną połówkę , wtedy operacje na jej dawcy DNA :D wpłyną na nią samą . Tym samym wpłyną na ich potomka. Nie sprawdzałem tego.

Łączenie punktów itp. wciśnij M pojawią się 3 ikonki : 1 przesuń 2 przeciągnij na punkt 3 zespawał/złącz. Powinno działać na krawędziach i chyba krzywych ,zależy co masz zaznaczone.

Dobra jak ktoś tu zaglądnie

Jak ukryć punkty na siatce podczas modelowania . Wiem że polygony wystarczy zaznaczyć i wcisnąć H , ale przy punktach to nie działa.

Napisano

panel po lewej stronie Create>Poly.Mesh>Merge i pojawi sie kilka ciekawych opcji

Napisano

Jak ukryć punkty na siatce podczas modelowania . Wiem że polygony wystarczy zaznaczyć i wcisnąć H , ale przy punktach to nie działa.

Zdecydowanie opcja Merge tak jak powiedzial e=mc^2.

Jeśli chodzi o ukrywanie punktów podczas modelowania to niestety jest to niemożliwe. Też chciałem coś takiego uzyskać ale da się ukryć tylko krawędzie. Może kiedyś coś z tym zrobią.

Pozdrowienia

Napisano
Ale jak się schowa odpowiednie poligony to punkty też powinny zniknąć.

Tak zgadza się. Selekcja poligonow "u" klawisz "h" ukrycie. Klawisz ctrl+h odkrycie wszystkich ukrytych.

Ale tutaj ja raczej zrozumiałem ukrycie punktów w sensie ich nie wyświetlania. Niektórzy lubią zrobić sobie taki viewport na którym widać model bez zbędnych przeszkadzajek, podczas gdy na innym maja wszystko, punkty kontrolne, krawędzie itd. A jak to wygląda w innych softach ? Viewporty są elastyczne na coś takiego. ?