Napisano 26 Listopad 200321 l Mam program 3ds max od niedawna. Od razu uprzedzam ze jestem bardzo początkujący. Narazie gotowy jest tylko marker. I jeszcze zastanawiam sie gdzie go umiescic. A oto i ta nieszczęsna pracka ;) Mam nadzieję że pomożecie mi dokonczyc to. I tylko sie nie śmiejcie.
Napisano 26 Listopad 200321 l czym renderujesz? zgaduje ze to scanline + light tracer mazaczek wyglada fajnie tylko jest tak jasno ze nie widac szczegolow :P pozdrawiam ps. ja bym mu dorobil z tylu ogien jak u rakiety i puscil na siedzibe saddama :)
Napisano 26 Listopad 200321 l Autor Pomysł z rakietą bardzo mi sie podoba ale raczej go nie zastosuje. :) A z renderem to chybiles. Bo to jest Brazil i jedno omni. Jeszcze sie pobawie z renderem i postaram sie zmienic scenerie. Może jakies propozycje??
Napisano 26 Listopad 200321 l Ja proponuje przygasic troche swiatelko, poprawic cienie i dodac jakis kolor, bo wszystko w blue :P Tlo niech bedzie ciemniejsze, to pojawi sie jakas przestrzen z bialym markerem na pierwszym planie.
Napisano 26 Listopad 200321 l Ogolnie jak na pierwsza pracke to fajnie tylko ja bym cos z ta kartka zrobil bo jest zbyt plaska. Namaluj sobie cos podobnego na kartce poloz ja na stole i zobacz co sie z nia dzieje:P. Chodzi mi oto ze jakie lekkie nierownosci by sie na niej przydaly. Pozdro[piwo]
Napisano 26 Listopad 200321 l Autor nom wiem... narazie to eksperymentowalem z renderami i narazie bardziej podoba mi sie w brazilu, tylko ze ta tekstura na markerze zanika w niektorych miejscach.
Napisano 26 Listopad 200321 l Autor Posluchalem rady i oto rezultat. Kto wie jak zrobic zeby ta teksturka przy renderingu w brazilu nie zanikala?
Napisano 26 Listopad 200321 l fajne proponuje dodac jakies kredki, lampke tak zeby to przypominalo biurko z pracom dziedzka fajniejsze to by bylo
Napisano 26 Listopad 200321 l Autor Dodalem kolejny marker. Pomysl z biórkiem dziecka bardzo mi sie podoba. Zaczynam jutro modeling kredek i jakąś temperowke, gumke no i ewentualnie lampke.
Napisano 27 Listopad 200321 l Pudelko z kredkami unosi sie w powietrzu. Poza tym kompozycje nijaka. Zrob moze z tego zdjecie miejsca pracy dzieciaka, ktory na chwile poszedl po soczek, ale zaraz wroci i dalej bedzie tworzyl:) Wyobraz sobie jak takie miejsce moze wygladac, na pewno kredki nie sa w jednym kawalku i nie sa poukladane w pudeleczku;) O, jeszcze fajnie by bylo zamienic to zimne jarzeniowe swiatlo gorne, na sloneczne i cieple swiatlo boczne. Ogolnie fajnie to wyglada. Cos jest nie tak z renderem (Brazylia), ale od tego jest juz Fotoas. Jak chcesz go przyciagnac, to dopisz gdzies w temacie \"brazil\" ;)
Napisano 27 Listopad 200321 l Autor Z tymi kredkami to dobrze wiem że musza być porozrzucane, niektore polamana albo juz prawie wymazane. Tylko czekam z tym aż umieszcze scene na jakims biurku żeby zobaczyc jak to rozmieścic.
Napisano 27 Listopad 200321 l Popraw jeszcze tresc tematu, bo jest \"be\". http://www.max3d.pl/forum/forumdisplay.php?fid=66
Napisano 27 Listopad 200321 l Autor Aha sorki. Nie przeczytalem regulaminu :). Teraz wszystko jest ok.
Napisano 27 Listopad 200321 l Autor WOW:o. Chyba narazie to dziecko mnie przerasta. Jestem bardzo początkujący.;)
Napisano 27 Listopad 200321 l Nieeee.... zadnego biurka! Niech bedzie takie zblizenie jak na poczatku.
Napisano 27 Listopad 200321 l Autor DruG masz racje. Bo nie po tyle sie bawilem ze szczegółami żeby ich nie było widac.:) Więc już zmieniam
Napisano 27 Listopad 200321 l Autor A więc posłuchalem się dobrego duszka (DruG\'a) ;). No i nie będzie widac calego biurka a jedynie fragment blatu. Kredki poprawie tak aby wyglądaley na używane, a jutro zamieszcze model lampki. I jeszcze dodam że w finalnej wersji nie będzie widac tego kantu biurka. Teraz ide spac.:P
Napisano 28 Listopad 200321 l no tak kredki porozrzucane a na kartce ani sladu ich uzytkowania jak dziecko maluje to zazwyczaj wyciaga i smaruje :) nei wyklada kredek na darmo chyba zeby w zebach potrzymac :) a i ustaw swiatelko na 0,3 dodaj drugie gdzies po drugiej stronie nieco wyzej i na 0,4 a w env dodaj jakas mape hdri tylko cos z roznymi kolorami nie jakas ciemna i daj tu wynik :)
Napisano 28 Listopad 200321 l Autor Co o tym myślicie?? Wpisujcie swoje opinie bo narazie to tylko ja tu pisze ;). [lol2]
Napisano 28 Listopad 200321 l jedno mnie razilo od poczatku kiedy polozyles ta kartke na pisaku - kartka, wyglada jakos dziwnie, na prawde papier jest sztywniejszy czyli ten krotszy koniec chyba nie powinien sie zalamac w dół, poza tym tak sobie patrze... no nie wiem poczatek mi sie podobal pisaczek, kartka, wystarczylo zrobic zblizenie dac DOF-a w tle prowizorycznie wymodelowac pokoj i starczy, te kedki mi jakos nie pasuja, no nie wiem, poza tym dalbys swojemu dziecku taki pisak do zabawy?? ja nie!! hihi sprawa druga - swiatlo.. nadal mnie nie przekonuje... nie ma jakiegos zdecydowanego oswietlenia, moze lampka powina sie swiecic, w tedy cala reszte moglbys zrobic ciemna no nie wiem, na pewno popraw FOV kamery bo za bardzo rownolegle mi sie wydaje :) pozdrawiam ps heh znowy elaborat :) walnalem ps tak sie zreflektowalem, w zasadzie to dziecko nie musi byc takie male :) ale kredki pastelowe nie pasuja mi do tego mazaczka :)
Napisano 28 Listopad 200321 l Autor Dziecko z założenia chodzi juz do zerówki. Więc napewno nie jest za male na pastele. :D Z tego wszystkiego wyszly mi dwie prace - jedna to zbilzenie na te markery, jakis rysunek i koniec, a druga to jest jakas bez zastanowienia fragment biurka, porozrzucane kredki itd.
Napisano 28 Listopad 200321 l popraw to aby światło leciało z lampki bo ona jest ale nie działa tak to wygląda :)
Napisano 28 Listopad 200321 l na pastele nie jest za male :) ale na \"permanenta\" moze troszke :) hihi wiesz zeby to mialo rece i nogi musialbys znalesc jakies ciekawe ujecie kamery, bo w tej chwili to sa po prostu kredki i stojacy mazak jak rakieta interkontynentalna :) nie wiem moge sie mylic :) a tak pozatym to lampka fajna :) pozdrawiam :) a lampka nie musi sie swiecic tylko wtedy jakies inne zdecydowane swiatlo by sie przydalo..
Napisano 28 Listopad 200321 l Zdecydowanie bardziej podobaly mi sie pierwsze ujecia. Mowiac o miejscu pracy dziecka mialem raczej na mysli skupienie sie na pracy wlasnie, na rysunku. Niech on bedzie glownym bohaterem, niech pokazuje pasje, z jaka tworza dzieci. Idealem by bylo, gdybys dal jakiemus maluchowi takie kredki i zeskanowal to co naskrobie:) Mozesz wymodelowac jakas zabawke, ktora bedzie lezala obok. Dzieciaki podczas zabawy smigaja po calym pokoju, rozrzucaja swoje rzeczy. Raz robia to, za chwile tamto, a jeszcze za moment wracaja do tamtego. Powtorze jeszcze raz o swietle. Nie kaz sie temu dziecku bawic sie w nocy przy lampce. Zdarza sie przeciez czesto, ze maluchy maluja na podlodze, lezac wsrod gratow. Rzuc na to wszystko troche slonecznego swiatla i bedzie miodna, cieplutka scenka! Teraz jest biurko w pokoju bez okien;) Zreszta, to Twoja scena, zrobisz jak bedziesz chcial:)
Napisano 28 Listopad 200321 l Yeap zgodze sie z ostatnim akapitem DruGa... (tzn z tym powtorze raz jeszcze... :D) ps. pamietaj o kartce.. moze zgniec ja troszke w jakims miejscy, zadko kiedy udaje sie dziecku stworzyc rysunek zostawiajac tak \"sterylnie\" wyprasowana kartke...
Napisano 28 Listopad 200321 l Autor Czekajta zaraz dam 6-cio latkowi cos namalowac. Zobaczymy efekta.
Napisano 28 Listopad 200321 l Autor oki zmienilem tą pracke dziecka. jeszcze musze popracowac z oswietleniem, a to troche slabszej jakosci render
Napisano 28 Listopad 200321 l :) tak jak patrze na ta kartke - nie wydaje ci (wam) sie ze jest za mala? taki jakis dziwny format, mniesza od A4 a chyba wieksza od A5,(w sumie zalezy na czym sie chcesz skupiac..) ale abstrachujac kredki sa fajnie rozrzucone :) podtrzymuje co mowilem wczesniej pozdrawiam ps. czepiam sie w dobrej wierze :)
Napisano 28 Listopad 200321 l Autor Moge większy, bo teksturka jest duża. Ktos mi radzil żeby umiecic 2 omni i chyba przez to ta pracka gorzej wygląda. ps. Strasznie przesadzilem z pologonami. Obecnie jest: 38 obiektów 25467 faces:o przez to strasznie dlugo sie renderuje
Napisano 28 Listopad 200321 l Autor No dobra teraz poprawilem teksture sciany ( sciana jest malowana śnieżką ;)) Zmienilem światło oraz poprawilem kartke.
Napisano 28 Listopad 200321 l Coraz lepiej:] Jeżeli ta lampka jest z ikei, to ma troche złą podstawę:D Wiem bo mam taką na biurku:] I troche kabel na kancie stołu dziwnie wygląda :/ Keep on working...
Napisano 28 Listopad 200321 l Autor Nie jest z ikei, robilem ją z pamieci bo kiedys taką mialem.:) A z kablem to ja oszukawszy troche i temu tak wygląda. Nie przywiązywalem do niego zbytniej wagi gdzyz to jeszcze nie sa finalne rendery. :)
Napisano 28 Listopad 200321 l Autor No to teraz wersja bardziej dopracowana. Wielkie dzięki dla kozioo :) - on wie za co.