Napisano 29 Czerwiec 200717 l Jest coś takiego w xsi jak jakaś miarka? np w 3Dsmax ustawia się jakąś jednostke(np. cm)
Napisano 29 Czerwiec 200717 l Możesz użyć grid snaping. Zakladka snap po prawej stronie przycisk on, musisz zaznaczyć jeszcze ikonke z kratką. Snaping można włączać ptrzytrzymując ctrl podczas transformacji. Albo inaczej bardziej konfigurowalnie. Transform/Transform preferences/Increments i tam ustalasz Snam Increments czyli o ile przemieszcza z użyciem kombinacji klawiszy które są tam podane.
Napisano 29 Czerwiec 200717 l Autor wiem do czego słuzy Snap i nie chodzi mi o to. Powiedzmy ze mam teksture w kształcie prostokąta o wymiarach x,y i chciałbym stworzyć taki sam prostokąt o wymiarach x,y aby tekstura nie była jakoś zniekształcona po nałożeniu tylko zeby pasowała. Tak aby wymiary prostokąta były w takiej samej proporcji jak wymiary tekstury. Może na prostokącie można policzyć sobie kratki ale jeśli to jest inna figura to już jest problem. znalazłem w helpie coś takiego ale u mnie tego nie ma;/;/ To show or hide the X-axis and Y-axis rulers • You can display or hide both the X and Y axes (the numerical values) of the graph by choosing View > Rulers from the command bar
Napisano 29 Czerwiec 200717 l Ja np. nakładając blueprinty na prostokąty to mając texturę o rozmiarze np. 1200x600 to robie sobie grida o wymiarach 120x60 i później jeżeli tego wymaga scena to go skaluje odpowiednio.