gientekwl Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 hm, nie wiedziałem gdzie pisać o moim problemie więc postanowiłem zaklikać tutaj. Otóż, mam problem ze zrobieniem strumienia wody [spadającego z góry na dół] Zastanawiam się czy to wymodelować, czy nałożyć odpowiedni materiał, czy może jednak użyć PF, którego w ogóle nie znam. Liczę na jakieś konkretne porady. Pozdrawiam.
SoAd Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 chyba nie ten dział :/ jeśli nie zależy ci na ultra realizmie mozesz uzyć particli ii jako czasteczki uzyc bodajże... eh zapomniałem blob particles czy cos takiego, wpolecam przejrzenie maxowego helpa ;)
gientekwl Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Ok, źle się wyraziłem. Czy da radę osiągnąć realistyczny strumień wody poprzez edycję materiałów, w PF bawić się nie będę bo dana scena zajmuje mi niemalże całą pamięć...
AGmakonts Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 da rade ale zalezy czy ma byc rozmyty czy ostry i w ogole, bedziesz musiał napewno miec dobrego bumpa i displace
gientekwl Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 oczywiście mi chodzi o ostry. Są jakieś bump mapy podchodzące pod strumień ?
Cruzh3r Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 tak swykły tex wody -> dodajesz jakąś piane + kierunkowe falki -> animujesz uv'ke. np. displacementa za pomocą mapy mix mieszasz na różne rodzaje fal(podłużne, turbulentne). do tego wszystkiego będzie ci potrzebny pare modyfikatoruw UVW unwrap na różnych UVW channelach. i oczywiście w material editorze do każdego rodzaju fal(bitmapy) nastawiasz odpowiedni uvw channel
kannu Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 serwus :) rozciagnietym noisem przyatakuj to. pozdrawiam i życze powodzenia :)
Rekomendowane odpowiedzi