kamilsien Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 1, imo troszke przepalone... az za bardzo. 2, spoko 3, odeszlabym dwa kroki w tyl. no ale czekam na wiecej. sama noca duzo foce.
1nS Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Hehe znam te miejsca i też chciałem je utrwalić na fotografii. Fajnie to wyszło, ale faktycznie troche przyciemniłbym 2 ostatnie. Na tym pierwszym wiem, że ciężko było uniknąć tego odblasku... Ten granit jest wypolerowany jak szkło :) Sorki, że wbiję Ci się w temat, ale w sumie... to jest też na temat :) Zapraszam o tu: TU TU ;)
kamilsien Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Sorki, że wbiję Ci się w temat, ale w sumie... to jest też na temat Zapraszam o tu: TU TU ja tez sie wtrace - dwojka swietna.
colgatte Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Cześć. Pierwsze takie zwykłe, odbicia na powodziance nie wyszły chyba tak, jak planowałaś, są takie hmm niewykorzystane. Natomiast za trzecie masz u mnie wielkiego plusa. Super pomysł na kadr. Sama nie potrafiłam znaleźć niczego innego jak standardowe spojrzenie z drugiej foty. a trzecia jest dynamiczna, na pewno zaden niemiecki turysta nie ma takiej z wycieczki do wro.
Ampulka Napisano 18 Lipiec 2007 Autor Napisano 18 Lipiec 2007 Widzę, że colagatte zauważyła w trzecim zdjęciu to, czego za Chiny nie widzi kamilsien. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się słaniałam i dawałam pokłony temu pięknemu szermierzowi, aby w końcu uchwycić takie jego spojrzenie z wysokości. A to pierwsze zdjęcie powinno jeszcze pójść do małych obróbek. Chyba nie mam czasu, aby Zamazać te wszystkie niedoskonłe światełka w tle. :)
Ampulka Napisano 18 Lipiec 2007 Autor Napisano 18 Lipiec 2007 A co sądzicie o tych poniższych zdjęciach? Czekam na szczere krytyki. :) (bo przecież nie dodaję tych zdjęć, aby się nimi pochwalić, lecz aby zauważyć błędy, które robię i udoskonalić się w tym, co naprawdę lubię :)) 4. 5.
kamilsien Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Widzę, że colagatte zauważyła w trzecim zdjęciu to, czego za Chiny nie widzi kamilsien. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się słaniałam i dawałam pokłony temu pięknemu szermierzowi, aby w końcu uchwycić takie jego spojrzenie z wysokości. a i jeszcze - wyprostowac. generalnie - moze ktok. ja wiem, o co Ci chodzilo, ale na mnie ta figura po prostu leci. Ty mialas swoja wizje. a z nowych pierwsze jak dla mnie nieciekawe, no i wyprostowac, bo 'zdjecie na poziomie trzyma sie w pionie' ;) drugie jak dla mnie poprawne, ladne niebo, ciekawe. tylko znowu leci lewno. jezeli chodzi o architekture, to jestem zwolennikiem zachowania prostych.
1nS Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 Jutro wieczorem wybiorę się tam pod uniwerek i sprawdzę, czy mój pomysł na kadr wypali :) Tak na marginesie to dzieki za wpis :) pozdrawiam
Ampulka Napisano 19 Lipiec 2007 Autor Napisano 19 Lipiec 2007 kamilsen: szermierz miał leceć, aby ze statycznego stał się dynamicznym obiektem. oprócz tego jestem zwolenniczką zdjęć asymetrycznych, pewnie z tego powodu trochę "leci mi lewo" ;) (choć w tym ostatnim raczej nie powinno...) 1ns: czyżbym była inspiracją? :) ;)
colgatte Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 Nie wydaje mi się, że leci w lewo, po prostu to efekt tego, że nie jest most centralnie położony tylko pod pewnym kątem. Zauważmy, że pion w postaci krawędzi zielonego hotelu jest zachowany. o_O Fajnie wygląda odbicie mostu w wodzie. Jakie ustawienia?
kamilsien Napisano 20 Lipiec 2007 Napisano 20 Lipiec 2007 Zauważmy, że pion w postaci krawędzi zielonego hotelu jest zachowany. zwracam honor! dzis po poludniu rzeczywiscie zauwazylam wiezowiec. jednak porter robi swoje i most dalej leci ;) ale ja mam takie zbocznie. swoje foto potrafie prostowac nawet o dziesiate stopnia... bywa. ale zadania, ze wieza i posag sa krzywe. i tyle.dewiacja i tyle.
piksar Napisano 21 Lipiec 2007 Napisano 21 Lipiec 2007 wieża krzywa mi się nie podoba, czy ten most nie jest lekko rozmyty ? może masz zbyt delikatny statyw i wyzwalaj zdalnie.
Ampulka Napisano 28 Lipiec 2007 Autor Napisano 28 Lipiec 2007 Jakie ustawienia? Data i czas modyfikacji pliku: 2007-07-28T22:33:04+02:00 Czas ekspozycji: 4 Wartość przysłony: 3.5 Czułość ISO: 80 Korekta ekspozycji: 0 Jasność obiektywu: 3 Tryb pomiaru: 3 Źródło światła: 10 Ogniskowa: 13.5 Typ ujęcia: 0 Kontrast: 2 :) czy ten most nie jest lekko rozmyty ? może masz zbyt delikatny statyw i wyzwalaj zdalnie. Most rozmyty nie jest. Jeśli sobie powiększysz, to zobaczysz. (ewentualne rozmycia mogą być związane z rozdzielczością). Jeśli chodzi o styatyw, to mam dobry. I nie jest delikatny. Tym bardziej, że robiłam zdjęcie z opóźnieniem 2-wu sekundowym. (samowyzwalacz).
Ampulka Napisano 28 Lipiec 2007 Autor Napisano 28 Lipiec 2007 6. A to poltegor, według mojej wizji :) - jeszcze nie tak bardzo rozebrany, jak rozebrany jest teraz. ;) i troche bardziej wyprostowana perspektywa: 7.
piksar Napisano 28 Lipiec 2007 Napisano 28 Lipiec 2007 Jak bedziesz szukała składu na focenie we Wrocku, okolicach, w nocy czy cokolwiek pisz - mozemy zrobic mini foto zlot (auto też jest)
Ampulka Napisano 29 Lipiec 2007 Autor Napisano 29 Lipiec 2007 na razie niestety mnie nie ma we wrocławiu. ale może kiedyś :D
Ampulka Napisano 29 Lipiec 2007 Autor Napisano 29 Lipiec 2007 Następne zdejęcie z jeszcze stojącego budynku. :) 8.
damusTo Napisano 29 Lipiec 2007 Napisano 29 Lipiec 2007 ta ostatnia bardzo mi sie podoba :] ma swoją wymowę nic tu nie ruszaj ciekawie to wszystko gra, mimo tej stagnacji
Ampulka Napisano 31 Lipiec 2007 Autor Napisano 31 Lipiec 2007 Wrocław wieczorem. O dwóch takich, co ukradło księżyc. :)
damusTo Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 Ja mam 2 sprawy. Jedna to wydaje mi się ze, coś technicznie nie wyrabia Ci sprzęt z tymi nocnymi fotami, albo może potrzebujesz jakiejś podpowiedzi, to służę rada, chętnie. Druga, to to że, chciałbym poprosić o jakaś panoramke, bo strasznie jestem ciekaw i nie tylko ja, tego miasta
Ampulka Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 Nie wiem, czy moje braki wynikają z mojego małego doświadczenia, czy też ze sprzętu... tak więc krytykę i podpowiedzi są mile widziane. :) więc, jak damusto masz jakieś małe rady, to z chęcią je przeczytam. Jak będę we Wrocławiu, to może i się pokuszę o jakąś małą panoramę. Na razie cierpliwości, bo odpoczywam w domu. :]
Ampulka Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 Z mostu wzięte: 10. Ech... uwielbiam takie zawalające się budynki... :) 11. Prawie jak dwie wieże. :)
Creator Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 ale te dwie wieże są lepsze bo są zabezpieczone przed zawaleniem linami :P
tweety Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 tematy są dobre ale strasznie przepalasz zdjęcia. imo odrobinę mniejszy otwór przysłony lub krótszy czas i powinno być lepiej. Pozdrawiam
Ampulka Napisano 1 Wrzesień 2007 Autor Napisano 1 Wrzesień 2007 tematy są dobre ale strasznie przepalasz zdjęcia. Prawda... zgadzam się z tym w 100%. Nie tylko ty to zauważyłeś, ale po prostu zobaczyłam efekty dopiero na komputerze, a z przepalonym zdjęciem już nie wiele da się zrobić... Ale staram uczyć się na swoich błędach i po prostu następnym razem dam krótszy czas migawki (jak pamiętam, to tu chyba było na ok 7 sekund? albo coś koło tego...)
Ampulka Napisano 1 Wrzesień 2007 Autor Napisano 1 Wrzesień 2007 Zdjęcie robione pod mostem Milenijnym. Bardzo podobają mi się tu odbicia w wodzie :) 12.
1nS Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 wypluj te słowa ;-) - ty nie wiesz po co niektórzy jeżdżą pod ten most
Ampulka Napisano 1 Wrzesień 2007 Autor Napisano 1 Wrzesień 2007 wypluj te słowa ;-) - ty nie wiesz po co niektórzy jeżdżą pod ten most Domyślam się po śladach, jakie tam zostawiają... na szczęście żadnego intruza tam nie było :)
1nS Napisano 1 Wrzesień 2007 Napisano 1 Wrzesień 2007 Nie wiem czy mówimy o tym samym ;) Nie ważne ;) Fajne fotki - jak masz statyw to polecam robienie takich zdjęć w HDR tzn. 3 różne zdjęcia o różnych ekspozycjach sklejone w jedno zdjęcie. Łatwiej wtedy doświetlić ciemne części np. budynku i wyeliminować przepalenia ze źródeł światła...
kamilsien Napisano 2 Wrzesień 2007 Napisano 2 Wrzesień 2007 Prawda... zgadzam się z tym w 100%. Nie tylko ty to zauważyłeś, ale po prostu zobaczyłam efekty dopiero na komputerze, a z przepalonym zdjęciem już nie wiele da się zrobić... Ale staram uczyć się na swoich błędach i po prostu następnym razem dam krótszy czas migawki (jak pamiętam, to tu chyba było na ok 7 sekund? albo coś koło tego...) jej, spokojnie 4 sek starcy przy f5 i iso 100 (ja zawsze tak robie i nie narzekam) poza tym, strasznie niepodoba mi sie to zolte zzabarwienie. jest nienaturalne. popracuj nad balansem bieli. tematy fajne, odbicie tez, ale technicznie wola o pomoc. no, ale most Ci nie ucieknie ;)
Ampulka Napisano 2 Wrzesień 2007 Autor Napisano 2 Wrzesień 2007 jej, spokojnie 4 sek starcy przy f5 i iso 100 (ja zawsze tak robie i nie narzekam)) Ja staram sie dawac jak najmniejsze iso (czyli 80). jesli chodzi o żółty kolor, to daje trochę ciepła do zdjęcia... ale dziś porównałam sobie most z tym żółtym światłem i białym... i biały chyba rzeczywiście jest lepszy...
Rekomendowane odpowiedzi