Jump to content

Recommended Posts

• Replies 36
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hehe znam te miejsca i też chciałem je utrwalić na fotografii. Fajnie to wyszło, ale faktycznie troche przyciemniłbym 2 ostatnie. Na tym pierwszym wiem, że ciężko było uniknąć tego odblasku... Ten granit jest wypolerowany jak szkło :) Sorki, że wbiję Ci się w temat, ale w sumie... to jest też na temat :) Zapraszam o tu: TU TU ;)

Posted

Cześć.

Pierwsze takie zwykłe, odbicia na powodziance nie wyszły chyba tak, jak planowałaś, są takie hmm niewykorzystane.

Natomiast za trzecie masz u mnie wielkiego plusa. Super pomysł na kadr. Sama nie potrafiłam znaleźć niczego innego jak standardowe spojrzenie z drugiej foty. a trzecia jest dynamiczna, na pewno zaden niemiecki turysta nie ma takiej z wycieczki do wro.

Posted

Widzę, że colagatte zauważyła w trzecim zdjęciu to, czego za Chiny nie widzi kamilsien. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się słaniałam i dawałam pokłony temu pięknemu szermierzowi, aby w końcu uchwycić takie jego spojrzenie z wysokości.

A to pierwsze zdjęcie powinno jeszcze pójść do małych obróbek. Chyba nie mam czasu, aby Zamazać te wszystkie niedoskonłe światełka w tle. :)

Posted

A co sądzicie o tych poniższych zdjęciach?

Czekam na szczere krytyki. :) (bo przecież nie dodaję tych zdjęć, aby się nimi pochwalić, lecz aby zauważyć błędy, które robię i udoskonalić się w tym, co naprawdę lubię :))

4.

formalinawk7.jpg

5.

for3pp3.jpg

Posted
Widzę, że colagatte zauważyła w trzecim zdjęciu to, czego za Chiny nie widzi kamilsien. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się słaniałam i dawałam pokłony temu pięknemu szermierzowi, aby w końcu uchwycić takie jego spojrzenie z wysokości.

a i jeszcze - wyprostowac. generalnie - moze ktok. ja wiem, o co Ci chodzilo, ale na mnie ta figura po prostu leci. Ty mialas swoja wizje.

a z nowych pierwsze jak dla mnie nieciekawe, no i wyprostowac, bo 'zdjecie na poziomie trzyma sie w pionie' ;)

drugie jak dla mnie poprawne, ladne niebo, ciekawe. tylko znowu leci lewno. jezeli chodzi o architekture, to jestem zwolennikiem zachowania prostych.

Posted

Jutro wieczorem wybiorę się tam pod uniwerek i sprawdzę, czy mój pomysł na kadr wypali :) Tak na marginesie to dzieki za wpis :)

pozdrawiam

Posted

kamilsen: szermierz miał leceć, aby ze statycznego stał się dynamicznym obiektem. oprócz tego jestem zwolenniczką zdjęć asymetrycznych, pewnie z tego powodu trochę "leci mi lewo" ;) (choć w tym ostatnim raczej nie powinno...)

1ns: czyżbym była inspiracją? :) ;)

Posted

Nie wydaje mi się, że leci w lewo, po prostu to efekt tego, że nie jest most centralnie położony tylko pod pewnym kątem. Zauważmy, że pion w postaci krawędzi zielonego hotelu jest zachowany. o_O

Fajnie wygląda odbicie mostu w wodzie. Jakie ustawienia?

Posted
Zauważmy, że pion w postaci krawędzi zielonego hotelu jest zachowany.

zwracam honor! dzis po poludniu rzeczywiscie zauwazylam wiezowiec. jednak porter robi swoje i most dalej leci ;) ale ja mam takie zbocznie. swoje foto potrafie prostowac nawet o dziesiate stopnia... bywa.

ale zadania, ze wieza i posag sa krzywe. i tyle.dewiacja i tyle.

Posted
Jakie ustawienia?

Data i czas modyfikacji pliku: 2007-07-28T22:33:04+02:00

Czas ekspozycji: 4

Wartość przysłony: 3.5

Czułość ISO: 80

Korekta ekspozycji: 0

Jasność obiektywu: 3

Tryb pomiaru: 3

Źródło światła: 10

Ogniskowa: 13.5

Typ ujęcia: 0

Kontrast: 2

:)

czy ten most nie jest lekko rozmyty ?

może masz zbyt delikatny statyw i wyzwalaj zdalnie.

Most rozmyty nie jest. Jeśli sobie powiększysz, to zobaczysz. (ewentualne rozmycia mogą być związane z rozdzielczością).

Jeśli chodzi o styatyw, to mam dobry. I nie jest delikatny. Tym bardziej, że robiłam zdjęcie z opóźnieniem 2-wu sekundowym. (samowyzwalacz).

Posted

6.

poltegornu1.jpg

A to poltegor, według mojej wizji :) - jeszcze nie tak bardzo rozebrany, jak rozebrany jest teraz. ;)

i troche bardziej wyprostowana perspektywa:

7.

poltegor1xc0.jpg

Posted

Jak bedziesz szukała składu na focenie we Wrocku, okolicach, w nocy czy cokolwiek pisz - mozemy zrobic mini foto zlot (auto też jest)

Posted

Ja mam 2 sprawy.

Jedna to wydaje mi się ze, coś technicznie nie wyrabia Ci sprzęt z tymi nocnymi fotami, albo może potrzebujesz jakiejś podpowiedzi, to służę rada, chętnie.

Druga, to to że, chciałbym poprosić o jakaś panoramke, bo strasznie jestem ciekaw i nie tylko ja, tego miasta

Posted

Nie wiem, czy moje braki wynikają z mojego małego doświadczenia, czy też ze sprzętu... tak więc krytykę i podpowiedzi są mile widziane. :) więc, jak damusto masz jakieś małe rady, to z chęcią je przeczytam.

Jak będę we Wrocławiu, to może i się pokuszę o jakąś małą panoramę. Na razie cierpliwości, bo odpoczywam w domu. :]

Posted

tematy są dobre ale strasznie przepalasz zdjęcia. imo odrobinę mniejszy otwór przysłony lub krótszy czas i powinno być lepiej.

Pozdrawiam

Posted
tematy są dobre ale strasznie przepalasz zdjęcia.

Prawda... zgadzam się z tym w 100%. Nie tylko ty to zauważyłeś, ale po prostu zobaczyłam efekty dopiero na komputerze, a z przepalonym zdjęciem już nie wiele da się zrobić... Ale staram uczyć się na swoich błędach i po prostu następnym razem dam krótszy czas migawki (jak pamiętam, to tu chyba było na ok 7 sekund? albo coś koło tego...)

Posted
wypluj te słowa ;-) - ty nie wiesz po co niektórzy jeżdżą pod ten most

Domyślam się po śladach, jakie tam zostawiają... na szczęście żadnego intruza tam nie było :)

Posted

Nie wiem czy mówimy o tym samym ;) Nie ważne ;)

Fajne fotki - jak masz statyw to polecam robienie takich zdjęć w HDR tzn. 3 różne zdjęcia o różnych ekspozycjach sklejone w jedno zdjęcie. Łatwiej wtedy doświetlić ciemne części np. budynku i wyeliminować przepalenia ze źródeł światła...

Posted
Prawda... zgadzam się z tym w 100%. Nie tylko ty to zauważyłeś, ale po prostu zobaczyłam efekty dopiero na komputerze, a z przepalonym zdjęciem już nie wiele da się zrobić... Ale staram uczyć się na swoich błędach i po prostu następnym razem dam krótszy czas migawki (jak pamiętam, to tu chyba było na ok 7 sekund? albo coś koło tego...)

jej, spokojnie 4 sek starcy przy f5 i iso 100 (ja zawsze tak robie i nie narzekam)

poza tym, strasznie niepodoba mi sie to zolte zzabarwienie. jest nienaturalne. popracuj nad balansem bieli. tematy fajne, odbicie tez, ale technicznie wola o pomoc. no, ale most Ci nie ucieknie ;)

Posted
jej, spokojnie 4 sek starcy przy f5 i iso 100 (ja zawsze tak robie i nie narzekam))

Ja staram sie dawac jak najmniejsze iso (czyli 80). jesli chodzi o żółty kolor, to daje trochę ciepła do zdjęcia... ale dziś porównałam sobie most z tym żółtym światłem i białym... i biały chyba rzeczywiście jest lepszy...