Napisano 18 Lipiec 200717 l 1, imo troszke przepalone... az za bardzo. 2, spoko 3, odeszlabym dwa kroki w tyl. no ale czekam na wiecej. sama noca duzo foce.
Napisano 18 Lipiec 200717 l Hehe znam te miejsca i też chciałem je utrwalić na fotografii. Fajnie to wyszło, ale faktycznie troche przyciemniłbym 2 ostatnie. Na tym pierwszym wiem, że ciężko było uniknąć tego odblasku... Ten granit jest wypolerowany jak szkło :) Sorki, że wbiję Ci się w temat, ale w sumie... to jest też na temat :) Zapraszam o tu: TU TU ;)
Napisano 18 Lipiec 200717 l Cytat Sorki, że wbiję Ci się w temat, ale w sumie... to jest też na temat Zapraszam o tu: TU TU ja tez sie wtrace - dwojka swietna.
Napisano 18 Lipiec 200717 l Cześć. Pierwsze takie zwykłe, odbicia na powodziance nie wyszły chyba tak, jak planowałaś, są takie hmm niewykorzystane. Natomiast za trzecie masz u mnie wielkiego plusa. Super pomysł na kadr. Sama nie potrafiłam znaleźć niczego innego jak standardowe spojrzenie z drugiej foty. a trzecia jest dynamiczna, na pewno zaden niemiecki turysta nie ma takiej z wycieczki do wro.
Napisano 18 Lipiec 200717 l Autor Widzę, że colagatte zauważyła w trzecim zdjęciu to, czego za Chiny nie widzi kamilsien. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się słaniałam i dawałam pokłony temu pięknemu szermierzowi, aby w końcu uchwycić takie jego spojrzenie z wysokości. A to pierwsze zdjęcie powinno jeszcze pójść do małych obróbek. Chyba nie mam czasu, aby Zamazać te wszystkie niedoskonłe światełka w tle. :)
Napisano 18 Lipiec 200717 l Autor A co sądzicie o tych poniższych zdjęciach? Czekam na szczere krytyki. :) (bo przecież nie dodaję tych zdjęć, aby się nimi pochwalić, lecz aby zauważyć błędy, które robię i udoskonalić się w tym, co naprawdę lubię :)) 4. 5.
Napisano 18 Lipiec 200717 l Cytat Widzę, że colagatte zauważyła w trzecim zdjęciu to, czego za Chiny nie widzi kamilsien. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się słaniałam i dawałam pokłony temu pięknemu szermierzowi, aby w końcu uchwycić takie jego spojrzenie z wysokości. a i jeszcze - wyprostowac. generalnie - moze ktok. ja wiem, o co Ci chodzilo, ale na mnie ta figura po prostu leci. Ty mialas swoja wizje. a z nowych pierwsze jak dla mnie nieciekawe, no i wyprostowac, bo 'zdjecie na poziomie trzyma sie w pionie' ;) drugie jak dla mnie poprawne, ladne niebo, ciekawe. tylko znowu leci lewno. jezeli chodzi o architekture, to jestem zwolennikiem zachowania prostych.
Napisano 18 Lipiec 200717 l Jutro wieczorem wybiorę się tam pod uniwerek i sprawdzę, czy mój pomysł na kadr wypali :) Tak na marginesie to dzieki za wpis :) pozdrawiam
Napisano 19 Lipiec 200717 l Autor kamilsen: szermierz miał leceć, aby ze statycznego stał się dynamicznym obiektem. oprócz tego jestem zwolenniczką zdjęć asymetrycznych, pewnie z tego powodu trochę "leci mi lewo" ;) (choć w tym ostatnim raczej nie powinno...) 1ns: czyżbym była inspiracją? :) ;)
Napisano 19 Lipiec 200717 l Nie wydaje mi się, że leci w lewo, po prostu to efekt tego, że nie jest most centralnie położony tylko pod pewnym kątem. Zauważmy, że pion w postaci krawędzi zielonego hotelu jest zachowany. o_O Fajnie wygląda odbicie mostu w wodzie. Jakie ustawienia?
Napisano 20 Lipiec 200717 l Cytat Zauważmy, że pion w postaci krawędzi zielonego hotelu jest zachowany. zwracam honor! dzis po poludniu rzeczywiscie zauwazylam wiezowiec. jednak porter robi swoje i most dalej leci ;) ale ja mam takie zbocznie. swoje foto potrafie prostowac nawet o dziesiate stopnia... bywa. ale zadania, ze wieza i posag sa krzywe. i tyle.dewiacja i tyle.
Napisano 21 Lipiec 200717 l wieża krzywa mi się nie podoba, czy ten most nie jest lekko rozmyty ? może masz zbyt delikatny statyw i wyzwalaj zdalnie.
Napisano 28 Lipiec 200717 l Autor colgatte napisał: Jakie ustawienia? Data i czas modyfikacji pliku: 2007-07-28T22:33:04+02:00 Czas ekspozycji: 4 Wartość przysłony: 3.5 Czułość ISO: 80 Korekta ekspozycji: 0 Jasność obiektywu: 3 Tryb pomiaru: 3 Źródło światła: 10 Ogniskowa: 13.5 Typ ujęcia: 0 Kontrast: 2 :) pikSar napisał: czy ten most nie jest lekko rozmyty ? może masz zbyt delikatny statyw i wyzwalaj zdalnie. Most rozmyty nie jest. Jeśli sobie powiększysz, to zobaczysz. (ewentualne rozmycia mogą być związane z rozdzielczością). Jeśli chodzi o styatyw, to mam dobry. I nie jest delikatny. Tym bardziej, że robiłam zdjęcie z opóźnieniem 2-wu sekundowym. (samowyzwalacz).
Napisano 28 Lipiec 200717 l Autor 6. A to poltegor, według mojej wizji :) - jeszcze nie tak bardzo rozebrany, jak rozebrany jest teraz. ;) i troche bardziej wyprostowana perspektywa: 7.
Napisano 28 Lipiec 200717 l Jak bedziesz szukała składu na focenie we Wrocku, okolicach, w nocy czy cokolwiek pisz - mozemy zrobic mini foto zlot (auto też jest)
Napisano 29 Lipiec 200717 l ta ostatnia bardzo mi sie podoba :] ma swoją wymowę nic tu nie ruszaj ciekawie to wszystko gra, mimo tej stagnacji
Napisano 31 Lipiec 200717 l Ja mam 2 sprawy. Jedna to wydaje mi się ze, coś technicznie nie wyrabia Ci sprzęt z tymi nocnymi fotami, albo może potrzebujesz jakiejś podpowiedzi, to służę rada, chętnie. Druga, to to że, chciałbym poprosić o jakaś panoramke, bo strasznie jestem ciekaw i nie tylko ja, tego miasta
Napisano 2 Sierpień 200717 l Autor Nie wiem, czy moje braki wynikają z mojego małego doświadczenia, czy też ze sprzętu... tak więc krytykę i podpowiedzi są mile widziane. :) więc, jak damusto masz jakieś małe rady, to z chęcią je przeczytam. Jak będę we Wrocławiu, to może i się pokuszę o jakąś małą panoramę. Na razie cierpliwości, bo odpoczywam w domu. :]
Napisano 31 Sierpień 200717 l Autor Z mostu wzięte: 10. Ech... uwielbiam takie zawalające się budynki... :) 11. Prawie jak dwie wieże. :)
Napisano 31 Sierpień 200717 l ale te dwie wieże są lepsze bo są zabezpieczone przed zawaleniem linami :P
Napisano 1 Wrzesień 200717 l tematy są dobre ale strasznie przepalasz zdjęcia. imo odrobinę mniejszy otwór przysłony lub krótszy czas i powinno być lepiej. Pozdrawiam
Napisano 1 Wrzesień 200717 l Autor tweety napisał: tematy są dobre ale strasznie przepalasz zdjęcia. Prawda... zgadzam się z tym w 100%. Nie tylko ty to zauważyłeś, ale po prostu zobaczyłam efekty dopiero na komputerze, a z przepalonym zdjęciem już nie wiele da się zrobić... Ale staram uczyć się na swoich błędach i po prostu następnym razem dam krótszy czas migawki (jak pamiętam, to tu chyba było na ok 7 sekund? albo coś koło tego...)
Napisano 1 Wrzesień 200717 l Autor Zdjęcie robione pod mostem Milenijnym. Bardzo podobają mi się tu odbicia w wodzie :) 12.
Napisano 1 Wrzesień 200717 l Autor 1nS napisał: wypluj te słowa ;-) - ty nie wiesz po co niektórzy jeżdżą pod ten most Domyślam się po śladach, jakie tam zostawiają... na szczęście żadnego intruza tam nie było :)
Napisano 1 Wrzesień 200717 l Nie wiem czy mówimy o tym samym ;) Nie ważne ;) Fajne fotki - jak masz statyw to polecam robienie takich zdjęć w HDR tzn. 3 różne zdjęcia o różnych ekspozycjach sklejone w jedno zdjęcie. Łatwiej wtedy doświetlić ciemne części np. budynku i wyeliminować przepalenia ze źródeł światła...
Napisano 2 Wrzesień 200717 l Ampulka napisał: Prawda... zgadzam się z tym w 100%. Nie tylko ty to zauważyłeś, ale po prostu zobaczyłam efekty dopiero na komputerze, a z przepalonym zdjęciem już nie wiele da się zrobić... Ale staram uczyć się na swoich błędach i po prostu następnym razem dam krótszy czas migawki (jak pamiętam, to tu chyba było na ok 7 sekund? albo coś koło tego...) jej, spokojnie 4 sek starcy przy f5 i iso 100 (ja zawsze tak robie i nie narzekam) poza tym, strasznie niepodoba mi sie to zolte zzabarwienie. jest nienaturalne. popracuj nad balansem bieli. tematy fajne, odbicie tez, ale technicznie wola o pomoc. no, ale most Ci nie ucieknie ;)
Napisano 2 Wrzesień 200717 l Autor kamilsien napisał: jej, spokojnie 4 sek starcy przy f5 i iso 100 (ja zawsze tak robie i nie narzekam)) Ja staram sie dawac jak najmniejsze iso (czyli 80). jesli chodzi o żółty kolor, to daje trochę ciepła do zdjęcia... ale dziś porównałam sobie most z tym żółtym światłem i białym... i biały chyba rzeczywiście jest lepszy...