Sanderalek Posted July 21, 2007 Posted July 21, 2007 Witam! Właśnie siedze tu z kumplem juz od 10 rano... i nie możemy połączyć komputerów ze sobą... ;/ raz karty sieciowe się wykrywają i działa ale w grze nie możemy się do siebe połączyć.... ;/ a raz wogóle pisze że jest konflikt i nie ma połączenia... ;/ Nie moge przesłać instalek gier kumplowi bo nie możemy się połączyć... ;/ Prosze o natychmiastową pomoc opisanie dokładniej konfiguracji i piszyłania plików będę naprawdę wdzięczny
Johny Posted July 21, 2007 Posted July 21, 2007 Laczycie 2 kompy bezposrednio kablem? Macie kabel z przeplotem?
Sanderalek Posted July 21, 2007 Author Posted July 21, 2007 tak bezpośrednio kablem LAN podłaczamy jedną końcówke do jednej karty sieciowej w jednym kompie i drugą końcówke do drugiej w drugim kompie...
Sanderalek Posted July 21, 2007 Author Posted July 21, 2007 Nie wiem kupiłem go w sklepie za 13 zł....... ale już raz nas połączyło ale po jakimś czasie rozłączło... ;/
Johny Posted July 21, 2007 Posted July 21, 2007 Wez kabel, poloz wtyczki obok siebie w ten sam sposob, jesli mozesz dostrzec kolory kabelkow to popatrz czy na jednej i drugiej wtyczce sa ulozone w tej samej kolejnosci. Jesli tak - kabel bez przeplotu (w tym wypadku zly), jesli nie - kabel z przeplotem/skrosowany, w tym wypadku odpowiedni i trzeba kombinowac dalej...
Sanderalek Posted July 21, 2007 Author Posted July 21, 2007 kabelki są poprzeplatane.... wiem już czytałem o tym na necie...
Johny Posted July 21, 2007 Posted July 21, 2007 Probowales siec zrobic kreatorem czy recznie wpisujac ip? Piszesz ze dzialalo, widziales komputer kolegi w otoczeniu? pingowales? przeslales cos? Mozesz powiedziec cos wiecej o tym konflikcie?
Sanderalek Posted July 21, 2007 Author Posted July 21, 2007 Robiłem wszystko ręcznie o kreatory nic nie pomagały u mnie w połączeniach sieciowych pisało przy karcie Połączono i tak samo było u kumpla w kompie...u siebie wpisywałem IP 192.168.0.1 a u kumpla 192.168.0.2 i u niego wyskakkiwał błąd więc ustawiłem u niego automatyczne ustawienie IP przesyłać jeszcze nic nie mogłem.... ;/
Johny Posted July 21, 2007 Posted July 21, 2007 Maski sie zgadzaly? probowales zrobic ping? Po kazdej probie zmiany/przypisania adresu jesli nic nie dziala wylacz i wlacz polaczenie sieciowe, czasem reset kompa pomaga. Jaki blad wyskakuje u kolegi?
Sanderalek Posted July 21, 2007 Author Posted July 21, 2007 tak maski się zgadzają... wyłaczanie i włączanie robie.. resety też... u kumpla wyskakuje napis że "Łączność jest ograniczona lub brak łączności" a jak sie robi ping i co to daje ?
Johny Posted July 21, 2007 Posted July 21, 2007 start >> uruchom i wpisujesz np ping 192.168.0.2 twoj komputer sprawdza czy komputer o podanym adresie ip odpowiada Popatrz tez tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=158797 i tu: http://www.pcformat.pl/forum/archive/index.php/thread-767.html i: http://infojama.pl/81,artykul.aspx Wyglada na to ze mozesz: odinstalowac i ponownie zainstalowac karty sieciowe, wszytsko ustawiac przy wypietym kablu sieciowym, wylaczyc firewall'a, odblokowac konto goscia bo to moze byc przyczyna problemu. Wszystko z linkow ktore podalem. Poprobuj i napisz czy sie udalo
max_1989 Posted July 21, 2007 Posted July 21, 2007 Problemem moze byc zapora jaka jest z service packiem 2, jesli ją macie to wyłączcie i powinno dzialac.
piotrek Posted July 21, 2007 Posted July 21, 2007 Jakie systemy operacyjne? WinXP? Wyłacz firewalla na połączeniu lokalnym (zakładka zaawansowane i odznacz "połączenie lokalne" - nie wystrczy na zakładce ogólne ustawić "wyłączone"). http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e464923368adc9e.html
Sanderalek Posted July 24, 2007 Author Posted July 24, 2007 Dzieki wszystkim... ;) Wszystko sie udalo okazalo sie z kumpel w jednej zakladce mial wpisane nie wiem czemu IP mojego kompa i przez to nas rozłączało... :) ogólnie LAN się udał ;) tylko Bf 2 sie mu nie odpaliła :P ale teraz wbijam do niego na piątek, sobotę i niedzielę.... ;) więc trza będzie załatwić jeszcze kilka gier :P
Recommended Posts