Jump to content

Recommended Posts

Posted

kupiłem sobie tablecik wacoma i zastanawiam się jak najwygodniej używać go w pracy w maxie, najgorzej jestwokół z obracaniem się obiektu bo tablecik nie ma środkowego kukła, czy da się przystosować odpowiednio skróty, jak wy sobie z tym radzicie?

pozdr

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted

Jesli chodzi ci o uzycie samego tabletu to ja np mam na piorku przyciski ustawione jako srodkowy myszy i prawy + expresskeys jako ctrl, alt shift, czyli wystarczy do obracania/przesuwania/zoomowania, ale najwygodniej jest chyba miec klawiature/jakiegos pada pod lewa reka ze skrotami, a prawa machac myszka/piorkiem. Zreszta co za roznica expresskeys, czy klawiatura i tak musisz uzyc do tego lewej reki, prawa reka i piorkiem nie dasz rady, chyba ze bedziesz klikac na ikonki :)

Posted

Jak sie chce, to do wszystkiego można wykorzystać, mnie tam nie jest wygodnie z piórkiem w 3d (oprócz zb), ale jeśli chcesz to proponuje na piórku przyciski jako prawy i środkowy, to tego w zaawansowanych dać kliknij i stuknij.

express keys - ich ilość zależy od modelu (jak masz volito, to nie ma o czym gadać), ale i tak bym to olał, tylko drugą ręka trzymamy na klawiaturze i jazda :)

Posted

generalnie to kupiłem tablet do zbrusha i photoshopa ale chce spróbować i w maxie, mam graphiera xl więc precyzja jest ok, może trochę za duży i trzeba machać, jeden przycisk na piórku zamieniłem z dwukliku na środkowy i jest fajnie choć do dwukliku już się przyzwyczaiłem trochę

Posted

Przyzwyczaisz sie, też mam graphire xl i też w tym samym celu (ps, zb) i też na początku wydawał się za duży...

Teraz nie zamieniłbym go na a6 za żadne skarby :)