Trybal Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 Nie wiem dlaczego gdy renderuję scenę V-Ray'em jakiego bym nie dał światła to cały obraz jest czarny... Dodatkowo nie mogę zrozumiec jednej rzeczy, przed chwilą czytałem sobie artykuł, gdzie gość opisywał takie podstawy V-Ray'a. Wersja opisywana to V-Ray 1.5 i moja jest taka sama... I gośc opisywał swiatło sunlight, jakieś mapy V-Ray'a i kamerę dziek,i której można uzyskac efekt odległości czy coś takiego... No i ja nie mam ych rzeczy :(
JunioR Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 VRaySun jest w zakladce Lights-VRay. Co do czarnego renderu to moze cos nie tak z licencja ? albo kamera wchodzi w sciane ;]
Trybal Napisano 30 Lipiec 2007 Autor Napisano 30 Lipiec 2007 Jeśli chodzi o światła to mam tylko V-Ray Light i tyle... A czarny efekt jest cały czas mimo, ze kombinowałem z kamera i z oświetleniem...
Razi91 Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 Chyba wiem co czytałeś... Kolo napisał, ze chodzi o V-Ray'a 1.5, ale nie że R3, a ty pewnie masz starszy. W R2 i R1 nie ma fizycznej kamery, v-reyowskiego słońca, futra(VRayFur), okrągłej sfery, nieskończonej powierzchni(VRayPlane) i proxy(VRayProxy) najnowszy to chyba R5 i wymaga dodatku SP2 do maxa(bez niego ciagle max sie zawiesza). Co do tego że jest czarny, to podczas instalacji wybierasz, czy masz doondla do USB(czy jak to tam nazywają - klucz na USB. Podczas renderowania musisz go wsadzić), czy software key(inaczej cd-key; numer seryjny. Musisz go wpisać).
JunioR Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 Vray sun byl juz od versji 1.49.xx najnowszym(dostepnym do kupienia,no chyba ze czas tak szybko leci) vrayem jest vrasja 1.5 rc3 Vray plane byl tez w starszych, fur pewnie tak, tylko kamera fizyczna doszla w ktorejs z wersji RC :) "najnowszy to chyba R5 i wymaga dodatku SP2 do maxa(bez niego ciagle max sie zawiesza)." O tym zawieszaniu nic jeszcze nie slyszlem :) tak czy inaczej to dziwny blad, moze jakies ustawienia renderu? Pozdrawiam!
gregorjan Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 Futro v-ray doszło w RC2:) "I gośc opisywał swiatło sunlight, jakieś mapy V-Ray'a i " Z tego co napisałeś ja bym wywnioskował, że nie użyłeś textur v-ray i jedziesz na standardowych dlatego ten czarny obraz Ale to moje zdanie
Razi91 Napisano 30 Lipiec 2007 Napisano 30 Lipiec 2007 jakoś miałem RC2 i nie miałem... albo miałem... Ale VRaySun nie było.
JunioR Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 to masz jakas kopnieta wersje tego VRaya jesli nie masz w RC Sun&Sky. Moze przeinstaluj jeszcze raz, ale na serio nie mam pojecia dlaczego tego nie masz Sun`a w tej wersji :/
mirach Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 A jak dla mnie to ten vray jakiś lewy. Jak wybierasz vraya do rendeowania to jaka dokladnie ci wersja pisze?
tadzio Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 ej a tak w ogole to "bucket/y" Ci skacza po obrazku? czy wyskakuje czarny obraz i juz? jak tylko czarny to licencja jak juz ktos w spominal. pozdr
polka dot Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 jakiś czas temu Rosjanie puścili w internet jedną ze starszych wersji vraya przemianowaną na 1.5 przed premierą 1.5. możliwe że trafiłeś właśnie na tą podróbkę. ale jeśli vray nic nie renderuje i w maxie nie ma jego pluginów to jest to błąd licencji.
JunioR Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 jakiś czas temu Rosjanie puścili w internet jedną ze starszych wersji vraya przemianowaną na 1.5 przed premierą 1.5. możliwe że trafiłeś właśnie na tą podróbkę. ale jeśli vray nic nie renderuje i w maxie nie ma jego pluginów to jest to błąd licencji. to bylo na pryma aprylis ;)
Trybal Napisano 31 Lipiec 2007 Autor Napisano 31 Lipiec 2007 Mam tylko czarny obraz :/ Kurczę:/ Teraz się przerzucam na Mental Ray'a bo nie mam nic innego:/ Tzn. mam Maxwella ale za pierona nie wiem co i jak no i nikt mi nie chce pomoc:/ Tzn tu jeszcze nie próbowałem ^^
tadzio Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 wyskakuje Ci przy tym jakis komunikat typu "could not obtain the licence" ? jak tak to sprawa prosta, jak nie... to masz skopanego vraya. pozdr
Trybal Napisano 31 Lipiec 2007 Autor Napisano 31 Lipiec 2007 Nie ma żadnych informacji, i nie wiem co to jest manuale:/
Temporal Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 mental to tez dobry render choc boje sie ze znim tez bedziesz mial problemy :P
Trybal Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 Mam Mentala, już takie podstawy mniej więcej znam, własnie go używam przy moim najnowszym projekcie :) Przyznam, że przydałby mi się jakiś dobry nauczyciel co by mi dokładnie przedstawił co i jak :) Bo narazie cała nauka opiera się na eksperymentach...:/
JunioR Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Dobrym nauczycielem bedzie dla ciebie MANUAL(opisuje funkcje programu, znajduja sie w nim przyklady itp) programu, liczne tutoriale znajdujace sie w internecie, w szczegolnosci polecam video tutoriale.
Temporal Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 coz F1 i o mentalu masz wszystko a pozniej juz tylko experymenty ja tak robilem i mentala jakos rozkminilem
Rekomendowane odpowiedzi