Napisano 30 Lipiec 200717 l Nie wiem dlaczego gdy renderuj臋 scen臋 V-Ray'em jakiego bym nie da艂 艣wiat艂a to ca艂y obraz jest czarny... Dodatkowo nie mog臋 zrozumiec jednej rzeczy, przed chwil膮 czyta艂em sobie artyku艂, gdzie go艣膰 opisywa艂 takie podstawy V-Ray'a. Wersja opisywana to V-Ray 1.5 i moja jest taka sama... I go艣c opisywa艂 swiat艂o sunlight, jakie艣 mapy V-Ray'a i kamer臋 dziek,i kt贸rej mo偶na uzyskac efekt odleg艂o艣ci czy co艣 takiego... No i ja nie mam ych rzeczy :(
Napisano 30 Lipiec 200717 l VRaySun jest w zakladce Lights-VRay. Co do czarnego renderu to moze cos nie tak z licencja ? albo kamera wchodzi w sciane ;]
Napisano 30 Lipiec 200717 l Autor Je艣li chodzi o 艣wiat艂a to mam tylko V-Ray Light i tyle... A czarny efekt jest ca艂y czas mimo, ze kombinowa艂em z kamera i z o艣wietleniem...
Napisano 30 Lipiec 200717 l Chyba wiem co czyta艂e艣... Kolo napisa艂, ze chodzi o V-Ray'a 1.5, ale nie 偶e R3, a ty pewnie masz starszy. W R2 i R1 nie ma fizycznej kamery, v-reyowskiego s艂o艅ca, futra(VRayFur), okr膮g艂ej sfery, niesko艅czonej powierzchni(VRayPlane) i proxy(VRayProxy) najnowszy to chyba R5 i wymaga dodatku SP2 do maxa(bez niego ciagle max sie zawiesza). Co do tego 偶e jest czarny, to podczas instalacji wybierasz, czy masz doondla do USB(czy jak to tam nazywaj膮 - klucz na USB. Podczas renderowania musisz go wsadzi膰), czy software key(inaczej cd-key; numer seryjny. Musisz go wpisa膰).
Napisano 30 Lipiec 200717 l Vray sun byl juz od versji 1.49.xx najnowszym(dostepnym do kupienia,no chyba ze czas tak szybko leci) vrayem jest vrasja 1.5 rc3 Vray plane byl tez w starszych, fur pewnie tak, tylko kamera fizyczna doszla w ktorejs z wersji RC :) "najnowszy to chyba R5 i wymaga dodatku SP2 do maxa(bez niego ciagle max sie zawiesza)." O tym zawieszaniu nic jeszcze nie slyszlem :) tak czy inaczej to dziwny blad, moze jakies ustawienia renderu? Pozdrawiam!
Napisano 30 Lipiec 200717 l Futro v-ray dosz艂o w RC2:) "I go艣c opisywa艂 swiat艂o sunlight, jakie艣 mapy V-Ray'a i " Z tego co napisa艂e艣 ja bym wywnioskowa艂, 偶e nie u偶y艂e艣 textur v-ray i jedziesz na standardowych dlatego ten czarny obraz Ale to moje zdanie
Napisano 31 Lipiec 200717 l to masz jakas kopnieta wersje tego VRaya jesli nie masz w RC Sun&Sky. Moze przeinstaluj jeszcze raz, ale na serio nie mam pojecia dlaczego tego nie masz Sun`a w tej wersji :/
Napisano 31 Lipiec 200717 l A jak dla mnie to ten vray jaki艣 lewy. Jak wybierasz vraya do rendeowania to jaka dokladnie ci wersja pisze?
Napisano 31 Lipiec 200717 l ej a tak w ogole to "bucket/y" Ci skacza po obrazku? czy wyskakuje czarny obraz i juz? jak tylko czarny to licencja jak juz ktos w spominal. pozdr
Napisano 31 Lipiec 200717 l jaki艣 czas temu Rosjanie pu艣cili w internet jedn膮 ze starszych wersji vraya przemianowan膮 na 1.5 przed premier膮 1.5. mo偶liwe 偶e trafi艂e艣 w艂a艣nie na t膮 podr贸bk臋. ale je艣li vray nic nie renderuje i w maxie nie ma jego plugin贸w to jest to b艂膮d licencji.
Napisano 31 Lipiec 200717 l polka dot napisa艂: jaki艣 czas temu Rosjanie pu艣cili w internet jedn膮 ze starszych wersji vraya przemianowan膮 na 1.5 przed premier膮 1.5. mo偶liwe 偶e trafi艂e艣 w艂a艣nie na t膮 podr贸bk臋. ale je艣li vray nic nie renderuje i w maxie nie ma jego plugin贸w to jest to b艂膮d licencji. to bylo na pryma aprylis ;)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor Mam tylko czarny obraz :/ Kurcz臋:/ Teraz si臋 przerzucam na Mental Ray'a bo nie mam nic innego:/ Tzn. mam Maxwella ale za pierona nie wiem co i jak no i nikt mi nie chce pomoc:/ Tzn tu jeszcze nie pr贸bowa艂em ^^
Napisano 31 Lipiec 200717 l wyskakuje Ci przy tym jakis komunikat typu "could not obtain the licence" ? jak tak to sprawa prosta, jak nie... to masz skopanego vraya. pozdr
Napisano 1 Sierpie艅 200717 l mental to tez dobry render choc boje sie ze znim tez bedziesz mial problemy :P
Napisano 1 Sierpie艅 200717 l Autor Mam Mentala, ju偶 takie podstawy mniej wi臋cej znam, w艂asnie go u偶ywam przy moim najnowszym projekcie :) Przyznam, 偶e przyda艂by mi si臋 jaki艣 dobry nauczyciel co by mi dok艂adnie przedstawi艂 co i jak :) Bo narazie ca艂a nauka opiera si臋 na eksperymentach...:/
Napisano 1 Sierpie艅 200717 l Dobrym nauczycielem bedzie dla ciebie MANUAL(opisuje funkcje programu, znajduja sie w nim przyklady itp) programu, liczne tutoriale znajdujace sie w internecie, w szczegolnosci polecam video tutoriale.
Napisano 1 Sierpie艅 200717 l coz F1 i o mentalu masz wszystko a pozniej juz tylko experymenty ja tak robilem i mentala jakos rozkminilem
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto