Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Nie wiem dlaczego gdy renderuj臋 scen臋 V-Ray'em jakiego bym nie da艂 艣wiat艂a to ca艂y obraz jest czarny... Dodatkowo nie mog臋 zrozumiec jednej rzeczy, przed chwil膮 czyta艂em sobie artyku艂, gdzie go艣膰 opisywa艂 takie podstawy V-Ray'a. Wersja opisywana to V-Ray 1.5 i moja jest taka sama... I go艣c opisywa艂 swiat艂o sunlight, jakie艣 mapy V-Ray'a i kamer臋 dziek,i kt贸rej mo偶na uzyskac efekt odleg艂o艣ci czy co艣 takiego... No i ja nie mam ych rzeczy :(

• Odpowiedzi 21
  • Wy艣wietle艅 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

VRaySun jest w zakladce Lights-VRay.

Co do czarnego renderu to moze cos nie tak z licencja ? albo kamera wchodzi w sciane ;]

Napisano
  • Autor

Je艣li chodzi o 艣wiat艂a to mam tylko V-Ray Light i tyle... A czarny efekt jest ca艂y czas mimo, ze kombinowa艂em z kamera i z o艣wietleniem...

Napisano

Chyba wiem co czyta艂e艣... Kolo napisa艂, ze chodzi o V-Ray'a 1.5, ale nie 偶e R3, a ty pewnie masz starszy. W R2 i R1 nie ma fizycznej kamery, v-reyowskiego s艂o艅ca, futra(VRayFur), okr膮g艂ej sfery, niesko艅czonej powierzchni(VRayPlane) i proxy(VRayProxy)

najnowszy to chyba R5 i wymaga dodatku SP2 do maxa(bez niego ciagle max sie zawiesza).

Co do tego 偶e jest czarny, to podczas instalacji wybierasz, czy masz doondla do USB(czy jak to tam nazywaj膮 - klucz na USB. Podczas renderowania musisz go wsadzi膰), czy software key(inaczej cd-key; numer seryjny. Musisz go wpisa膰).

Napisano

Vray sun byl juz od versji 1.49.xx

najnowszym(dostepnym do kupienia,no chyba ze czas tak szybko leci) vrayem jest vrasja 1.5 rc3

Vray plane byl tez w starszych, fur pewnie tak, tylko kamera fizyczna doszla w ktorejs z wersji RC :)

"najnowszy to chyba R5 i wymaga dodatku SP2 do maxa(bez niego ciagle max sie zawiesza)." O tym zawieszaniu nic jeszcze nie slyszlem :)

tak czy inaczej to dziwny blad, moze jakies ustawienia renderu?

Pozdrawiam!

Napisano

Futro v-ray dosz艂o w RC2:)

"I go艣c opisywa艂 swiat艂o sunlight, jakie艣 mapy V-Ray'a i "

Z tego co napisa艂e艣 ja bym wywnioskowa艂, 偶e nie u偶y艂e艣 textur v-ray i jedziesz na standardowych dlatego ten czarny obraz

Ale to moje zdanie

Napisano

jako艣 mia艂em RC2 i nie mia艂em... albo mia艂em... Ale VRaySun nie by艂o.

Napisano

to masz jakas kopnieta wersje tego VRaya jesli nie masz w RC Sun&Sky.

Moze przeinstaluj jeszcze raz, ale na serio nie mam pojecia dlaczego tego nie masz Sun`a w tej wersji :/

Napisano

A jak dla mnie to ten vray jaki艣 lewy. Jak wybierasz vraya do rendeowania to jaka dokladnie ci wersja pisze?

Napisano

ej a tak w ogole to "bucket/y" Ci skacza po obrazku? czy wyskakuje czarny obraz i juz?

jak tylko czarny to licencja jak juz ktos w spominal.

pozdr

Napisano

jaki艣 czas temu Rosjanie pu艣cili w internet jedn膮 ze starszych wersji vraya przemianowan膮 na 1.5 przed premier膮 1.5. mo偶liwe 偶e trafi艂e艣 w艂a艣nie na t膮 podr贸bk臋. ale je艣li vray nic nie renderuje i w maxie nie ma jego plugin贸w to jest to b艂膮d licencji.

Napisano
  polka dot napisa艂:
jaki艣 czas temu Rosjanie pu艣cili w internet jedn膮 ze starszych wersji vraya przemianowan膮 na 1.5 przed premier膮 1.5. mo偶liwe 偶e trafi艂e艣 w艂a艣nie na t膮 podr贸bk臋. ale je艣li vray nic nie renderuje i w maxie nie ma jego plugin贸w to jest to b艂膮d licencji.

to bylo na pryma aprylis ;)

Napisano
  • Autor

Mam tylko czarny obraz :/ Kurcz臋:/ Teraz si臋 przerzucam na Mental Ray'a bo nie mam nic innego:/ Tzn. mam Maxwella ale za pierona nie wiem co i jak no i nikt mi nie chce pomoc:/ Tzn tu jeszcze nie pr贸bowa艂em ^^

Napisano

wyskakuje Ci przy tym jakis komunikat typu "could not obtain the licence" ?

jak tak to sprawa prosta, jak nie... to masz skopanego vraya.

pozdr

Napisano
  • Autor

Mam Mentala, ju偶 takie podstawy mniej wi臋cej znam, w艂asnie go u偶ywam przy moim najnowszym projekcie :) Przyznam, 偶e przyda艂by mi si臋 jaki艣 dobry nauczyciel co by mi dok艂adnie przedstawi艂 co i jak :) Bo narazie ca艂a nauka opiera si臋 na eksperymentach...:/

Napisano

Dobrym nauczycielem bedzie dla ciebie MANUAL(opisuje funkcje programu, znajduja sie w nim przyklady itp) programu, liczne tutoriale znajdujace sie w internecie, w szczegolnosci polecam video tutoriale.

Napisano

coz F1 i o mentalu masz wszystko a pozniej juz tylko experymenty ja tak robilem i mentala jakos rozkminilem

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci