Napisano 30 Lipiec 200717 l Nie wiem dlaczego gdy renderuję scenę V-Ray'em jakiego bym nie dał światła to cały obraz jest czarny... Dodatkowo nie mogę zrozumiec jednej rzeczy, przed chwilą czytałem sobie artykuł, gdzie gość opisywał takie podstawy V-Ray'a. Wersja opisywana to V-Ray 1.5 i moja jest taka sama... I gośc opisywał swiatło sunlight, jakieś mapy V-Ray'a i kamerę dziek,i której można uzyskac efekt odległości czy coś takiego... No i ja nie mam ych rzeczy :(
Napisano 30 Lipiec 200717 l VRaySun jest w zakladce Lights-VRay. Co do czarnego renderu to moze cos nie tak z licencja ? albo kamera wchodzi w sciane ;]
Napisano 30 Lipiec 200717 l Autor Jeśli chodzi o światła to mam tylko V-Ray Light i tyle... A czarny efekt jest cały czas mimo, ze kombinowałem z kamera i z oświetleniem...
Napisano 30 Lipiec 200717 l Chyba wiem co czytałeś... Kolo napisał, ze chodzi o V-Ray'a 1.5, ale nie że R3, a ty pewnie masz starszy. W R2 i R1 nie ma fizycznej kamery, v-reyowskiego słońca, futra(VRayFur), okrągłej sfery, nieskończonej powierzchni(VRayPlane) i proxy(VRayProxy) najnowszy to chyba R5 i wymaga dodatku SP2 do maxa(bez niego ciagle max sie zawiesza). Co do tego że jest czarny, to podczas instalacji wybierasz, czy masz doondla do USB(czy jak to tam nazywają - klucz na USB. Podczas renderowania musisz go wsadzić), czy software key(inaczej cd-key; numer seryjny. Musisz go wpisać).
Napisano 30 Lipiec 200717 l Vray sun byl juz od versji 1.49.xx najnowszym(dostepnym do kupienia,no chyba ze czas tak szybko leci) vrayem jest vrasja 1.5 rc3 Vray plane byl tez w starszych, fur pewnie tak, tylko kamera fizyczna doszla w ktorejs z wersji RC :) "najnowszy to chyba R5 i wymaga dodatku SP2 do maxa(bez niego ciagle max sie zawiesza)." O tym zawieszaniu nic jeszcze nie slyszlem :) tak czy inaczej to dziwny blad, moze jakies ustawienia renderu? Pozdrawiam!
Napisano 30 Lipiec 200717 l Futro v-ray doszło w RC2:) "I gośc opisywał swiatło sunlight, jakieś mapy V-Ray'a i " Z tego co napisałeś ja bym wywnioskował, że nie użyłeś textur v-ray i jedziesz na standardowych dlatego ten czarny obraz Ale to moje zdanie
Napisano 31 Lipiec 200717 l to masz jakas kopnieta wersje tego VRaya jesli nie masz w RC Sun&Sky. Moze przeinstaluj jeszcze raz, ale na serio nie mam pojecia dlaczego tego nie masz Sun`a w tej wersji :/
Napisano 31 Lipiec 200717 l A jak dla mnie to ten vray jakiś lewy. Jak wybierasz vraya do rendeowania to jaka dokladnie ci wersja pisze?
Napisano 31 Lipiec 200717 l ej a tak w ogole to "bucket/y" Ci skacza po obrazku? czy wyskakuje czarny obraz i juz? jak tylko czarny to licencja jak juz ktos w spominal. pozdr
Napisano 31 Lipiec 200717 l jakiś czas temu Rosjanie puścili w internet jedną ze starszych wersji vraya przemianowaną na 1.5 przed premierą 1.5. możliwe że trafiłeś właśnie na tą podróbkę. ale jeśli vray nic nie renderuje i w maxie nie ma jego pluginów to jest to błąd licencji.
Napisano 31 Lipiec 200717 l jakiś czas temu Rosjanie puścili w internet jedną ze starszych wersji vraya przemianowaną na 1.5 przed premierą 1.5. możliwe że trafiłeś właśnie na tą podróbkę. ale jeśli vray nic nie renderuje i w maxie nie ma jego pluginów to jest to błąd licencji. to bylo na pryma aprylis ;)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor Mam tylko czarny obraz :/ Kurczę:/ Teraz się przerzucam na Mental Ray'a bo nie mam nic innego:/ Tzn. mam Maxwella ale za pierona nie wiem co i jak no i nikt mi nie chce pomoc:/ Tzn tu jeszcze nie próbowałem ^^
Napisano 31 Lipiec 200717 l wyskakuje Ci przy tym jakis komunikat typu "could not obtain the licence" ? jak tak to sprawa prosta, jak nie... to masz skopanego vraya. pozdr
Napisano 1 Sierpień 200717 l mental to tez dobry render choc boje sie ze znim tez bedziesz mial problemy :P
Napisano 1 Sierpień 200717 l Autor Mam Mentala, już takie podstawy mniej więcej znam, własnie go używam przy moim najnowszym projekcie :) Przyznam, że przydałby mi się jakiś dobry nauczyciel co by mi dokładnie przedstawił co i jak :) Bo narazie cała nauka opiera się na eksperymentach...:/
Napisano 1 Sierpień 200717 l Dobrym nauczycielem bedzie dla ciebie MANUAL(opisuje funkcje programu, znajduja sie w nim przyklady itp) programu, liczne tutoriale znajdujace sie w internecie, w szczegolnosci polecam video tutoriale.
Napisano 1 Sierpień 200717 l coz F1 i o mentalu masz wszystko a pozniej juz tylko experymenty ja tak robilem i mentala jakos rozkminilem