Napisano 2 Sierpień 200717 l może to banalne ale nie wiem czy to możliwe w maxie żeby przy siatce wyświetlały się wartości np w centymetrach tak jak w Photoshopie i jeszcze jedno pytanko może ktoś wie: czy jest jakiś prosty sposób modyfikator w którym można ustalić w cm wielkość obiektu, bo jak używam narzędzia scale to mogę zmieniać wielkość jego w procentach a ja chciałbym wpisać tyle centymetrów na tyle od razu, tylko w prostych bryłach parametrycznych można łatwo zmieniać te parametry pozdrawiam Claude
Napisano 2 Sierpień 200717 l 1. Jak potrzebujesz zrobić dokładny model, to zrób go w AutoCad, a potem wyeksportuj do Maxa. Zapisz normalnie w dwg i w maxie file-> import , wybierasz z listy dwg i wsio. 2. Mozesz takze ustawić sobie siatke w maxie np. co 50 cm i za pomocą funkcji snap (Customize -> grid and snap settings) "dociągać" bryły do siatki. POZDRO.
Napisano 2 Sierpień 200717 l lub ostatecznie postawic obok boxa z pozadanymi wymiarami i dopasowac wielkosc Twojego obiektu do wymiarow boxa. pozdr
Napisano 2 Sierpień 200717 l scale w cm.-customize-unit setup wielkość obiektów- ustaw sobie tape (helpers-tape) i scaluj obiekt na tyle ile ci trzeba wzdłuż nich
Napisano 2 Sierpień 200717 l Obiekty możesz mierzyć Taperem. Możesz także, znając początkowe wymiary obiektu, przemnożyć je przez współczynnik skali (pamiętaj, że w maxie jakoś dziwnie skala jest w procentach) by otrzymać rozmiar obiektu. Nie działa to, gdy przesuwałeś vertexy. Musisz wtedy mierzyć linijką.
Napisano 2 Sierpień 200717 l Autor tak już się przymierzam do autocada ale boje się wejść w za dużą ilość softu na raz ledwo radze sobie w maxie, uczyłem się przez kilka miesięcy maya, nie wspominając o zbrushu :) może ktoś wie o jakichś tutkach do robienia wizualek architektury czy detalu architektonicznego, boje się strasznie pieprznąć w wymiarach, trochę męczące jest ciągle mierzenie taśmą albo przymierzanie coś do czegoś pozdrawiam Claude