Napisano 7 Sierpień 200717 l Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale pytanie musi paść:) Chcialbym zrobic filmik ala portfolio. Nie wiem czy mam racje ale chyba nazywa sie to showreelem. Chcialbym spytac czy ktos ma doswiadczenie w robieniu takiego ustrojstwa. Jesli tak to w czym najlepiej to zrobic. Programy sa jakies? Pomożecie?;) PS. Chodzi o reel do obrazkow 2d Pozdrawiam
Napisano 7 Sierpień 200717 l ja aktualnie tworze reela swojego portfolio - nie będę składał animacji sam, polecą do montazu dalej i wiem, że będą robić na Adobe AE.
Napisano 7 Sierpień 200717 l Nie musi koniecznie byc to filmik w formacie .mov, .avi, .flv itp. Rownie ciekawego showreel'a mozna zrobic we Flashu, a nastepnie wyeksportowac do pliku .exe i voila :). Taki plik mozesz przegrywac na plyty i rozdawac klientom. Oczywiscie rozdawanie klientom wiaze sie z czesciowa zmiana pliku - np. dodanie interaktywnego menu itp. :) Pozdrawiam
Napisano 8 Sierpień 200717 l Autor Dzięki. Heh, jeden i drugo program jest mi obcy:) Bedzie hard task
Napisano 8 Sierpień 200717 l Flash (poza Action Scriptem) nie jest w sumie trudny do opanowania, a w necie bardzo łatwo znaleźć jakieś tutki itd. Kiedyś można było z netu bez problemu pobrać 30dniowego triala ... ale niewiem jak jest teraz po przejęciu przez Adobe.
Napisano 8 Sierpień 200717 l Adobe After Effect będzie się nadawał, ale tak, jak napisał Knysha - równie dobrze możesz to zrobić we Flashu. Ew. Adobe Premiere :)
Napisano 10 Sierpień 200717 l Nie musi koniecznie byc to filmik w formacie .mov, .avi, .flv itp. Rownie ciekawego showreel'a mozna zrobic we Flashu, a nastepnie wyeksportowac do pliku .exe i voila :). Taki plik mozesz przegrywac na plyty i rozdawac klientom. Nie ma to jak promocja rozwiazan dla "jedynie slusznego systemu". IMO lepiej bylo by zrobic plyte DVD zawierajaca jakies menu i inne bajery. Przynajmniej nie bedzie problemu z odtwarzaniem na roznych platformach, a i na stacjonarnym odtwarzaczu podlaczonym do TV tez bedzie mozna poogladac :)
Napisano 10 Sierpień 200717 l Sama płyta ma jeden poważny minus - nie powiesisz całej struktury w necie. Za to avika, swf, czy temu podobne formaty łykają przegldarki bez problemu a i zajmują niewiele. Najprościej byłoby przygotować *.exe albo *.swf - wtedy można napalić to na płytkę i odpalać z autostartu.
Napisano 11 Sierpień 200717 l Najprościej byłoby przygotować *.exe albo *.swf - wtedy można napalić to na płytkę i odpalać z autostartu. Takie rozwiazanie tez ma jeden powazny minus - dziala tylko pod winda (z flashem na linuksie i innych systemach uniksopodobnych sa czasem pewne problemy i nie wszystko do konca dziala, a o WINE teraz nie rozmawiamy). Wyglada na to, ze najlepiej byloby zrobic jakiegos avika albo mova uzywajac otwartych kodekow (x264, Xvid). A nastepnie nagrac na plyte i rozdawac albo/i umiescic w sieci.
Napisano 11 Sierpień 200717 l Najlepsze rozwiązanie to *.mov, gdyż w QT klient może przeglądać demo reela poklatkowo oraz *.avi (z jakimś uniwersalnym kodekiem). Najlepiej, gdy dajesz taki wybór - albo QT albo WMP. Wtedy ci co nie mają QT oberjzą film, a ci co posiadają QT będą mogli lepiej go przeanalizować (m.in dlatego większość artystów daje reele w QT). QT jest obecnie standardem w video, więc nie wyobrażam sobie reela bez QT. Z QT trzeba też być trochę ostrożnym, przy moich produkcjach wybrałem takie kodeki, że tylko na najnowszym QT filmiki chodziły, a wiele osób nie aktualizuje QT i często mieli problemy z dźwiękiem. Ja swojego reela robiłem w Avid Xpress Pro, b.przyjemnie się w nim montuje (ale trzeba niezłą drogę przejść, by tak było, bo początki to koszmar), niestety minusem Xpressa jest importowanie plików jpg w rozdziałce jaką wybrałeś na początku (jeśli DV to masz 720/576), co jest złe gdy w pracach zależy ci na dużym zoomie, być może w Avid Media Composer/Adrenaline, który zawiera więcej narzędzi do postprodukcji nie ma z tym problemu. Napisy i chmurki zrobiłem w After FX.Chyba najbardziej sensowny w takim wypadku byłoby zrobić to Flashu i wyeksportować do QT i jakiegoś avi (jeśli przez Flasha się nie da, to przekonwertować swfa np. w After FX). Link do mojego reela - http://www.imprecis.com/3d.mov Jak widać z zoomami nie wyszło tak źle, ale też nie robiłem ich za dużych :)
Napisano 12 Sierpień 200717 l Nie ma to jak promocja rozwiazan dla "jedynie slusznego systemu". A czy ja promuje jedynie system Windows? Napisalem, ze niekoniecznie musza byc to pliki video.
Napisano 12 Sierpień 200717 l A czy ja promuje jedynie system Windows? Napisalem, ze niekoniecznie musza byc to pliki video. Ktore w tym przypadku (egzeki) dzialaja jedynie pod winda. No, ale niewazne... Mysle, ze problem showreela kolegi Tortura chyba zostal juz rozwiazany.
Napisano 14 Sierpień 200717 l Nikt nie wspomnial o pdf - a to bardzo wygodny i bardzo dobry sposob zebrania obrazkow do kupy. Gdybys mial tam animacje to oczywiscie mov - ale przy stilkach bez sensu. Pdf sa male, dobrej jakosci i mozesz tez wrzucic latwo ewentualna informacje pisana. salut Dziadek Stal
Napisano 14 Sierpień 200717 l serwus :) hehe, więc Dziadek Stal jednak żyje :D . czy wspominał już ktoś o formecie mpg ? Nie ma nic bardziej wkurzajacego, niż sciagniety, kilkudziesiięciomegowy fillmik, któremu brakuje kodekow w sustemie :( :(. Mpg jest spoko :) pozdrawiam i życze powodzenia :)