Napisano 11 Sierpień 200717 l Witam! Czy jest w max'ie / mental'u możliwość prześledzenia drogi fotonu?? chodzi mi o to aby widzieć jak, od czego gdzie i w jaka stronę odbijają, załamują sie fotony ze światła. Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam!
Napisano 11 Sierpień 200717 l Do czego ci to potrzebne? Jeśli chcesz zobaczyć finalne rozmieszczenie fotonów, ustaw małe radiusy. Możesz także włączyć MapVisualiser (w maxie powinno też to być, może się inaczej nazywać) by w viewporcie zobaczyć rozmieszczenie fotonów. Ale żeby widzieć ich trasę, to chyba się nie da.
Napisano 11 Sierpień 200717 l Autor Chodzi o to że mam samochod w nim przednie swiatla tj: lustwa w srodku, klosz i 3 "zarowki" (omni) i po odbiciu od luster, przejsciu przez klosze itp. na podlodze mam ladnie rozproszone swiatla oraz jedno odbicie na srodku ktore psuje caly efekt. Jest to gdzies na lustrach w srodku, ale nie mam pojecia gdzie dokladnie. MapVisualiser - powie ktos cos wiecej. czyzby Active Shade w view? ale tam nie ma fotonow :(
Napisano 11 Sierpień 200717 l zageszczenie photonow mozesz tez sprawdzic diagnostyka w ustawieniach rendera (diagnostic > photons), ale nie wiemm czy Ci to pomoze...
Napisano 11 Sierpień 200717 l Autor Niestety nie rozwiązuje to mojego problemu, ale poradziłem sobie w inny troche mozolny sposob. w kazdym bac razie miałem kilka poly o ktorych istnieniu nie wiedziałem :D:D. wykasowałem i niechciane kaustyki zniknely. Pozdro Edit: to moj 111 post, 6 razy wiecej i bede szatanem :D:D