Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cóż, po raz kolejny mam spory problem ;). Modeluję postać, która ma wyglądać jakby była zrobiona z plasteliny. Niestety nie wiem jak uzyskać taki efekt przez co kolejny raz muszę się zwrócić do was o pomoc :).

No wiec jak w Mayi 8 uzyskać efekt plasteliny ;]?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Z animacją sobie poradzę, w tekstury bawić się nie chcę, a co do shadera to użyję lamberta :). Po prostu chcę żeby mój model przypominał plastelinę (odpowiednie "fałdy"). Sądzę, że w mai znajduje się jakaś odpowiednia funkcja, ale nie mam pojęcie jaka xD.

Napisano

Sclupt Geometry Tool ma wymodelowac odciski palcow? :D

Tenir >> jak nie znajdziesz odpowiedniego shadera to bedziesz musial rozlozyc UV i za pomoca displace/bump/normal rozrysowac roznego wgniecenia, odciski palcow inne tego typu deformacje ktore powstaja przy modelowaniu plasteliny.

Napisano

Rozwalkuj plasteline na placek, poodbijaj palce i zeskanuj. Bedziesz mial gotowa naturalna texture.

Napisano

albo zrób to w Zbrushu i nałóż jako displacement na obiekt z Mayi

Napisano

Bhaal dobrze radzi, a ja od siebie dodam, że lambertowa plastelina kiepsko wypadnie. Jako diffuse layer użyj mia_material, albo jakiegoś innego shadera implementującego model cieniowania Oren-Nayar.

Napisano

Trza gammę podbić. Ale sam obrazek jest za mały. Daj coś większego. Na pierwszy rzut oka wygląda jak pognieciona plastelina nieco.