Napisano 11 Grudzień 200321 l To jest mój pierwszy od baaardzo długiego czasu rys oparty na referencyjnej fotce... wszystko co do tej pory widzieliśie było z głowy. No ale czas troszkę poćwiczyć, niestety na modelkę mnie nie stać :) To przedwczorajszy szkic: A to wczorajszy rys. Po ok 3 godz. z przerwą kawową:) No, to tradycyjnie proszę o komentarze.
Napisano 11 Grudzień 200321 l całkiem fajne, zastrzezenia mam jedynie co do kolorów, na skóra modelki ma kilka klorów. Na poduszce zaznaczyłeś refleks kolorystyczny, ale sztucznie to wyszło bo tylko w tym jednym miejscu i widac ostrą granicę. Słowem fajnie ale to nie jest skończona praca, (tylko niech mi nikt nie łapie za słowo że to to nonfinito!) :)
Napisano 11 Grudzień 200321 l Hmm... moje watpliwosci budzi kompozycja. Dlaczego pani ucina reke? Mozesz sie tlumaczyc \"wizja\", jednak mnie to nie przekonuje:) Poza tym ladnie rozrysowane, gorzej z kolorkami. Chyba nie musze mowic, dlaczego dostaje wysypki? ;)
Napisano 11 Grudzień 200321 l Rozrys bardzo fajny, praca ucieka w prawo i obciąłes jej łokcia. Z kolorkiami troche Ci nie wyszło ale podejrzewam ze jeszcze nad tym posiedzisz :) Rób rób...
Napisano 11 Grudzień 200321 l Kompozycja nie taka, to juz powiedziano, a sama pani wyglada nie tyle na samotna co \'oczekujaca\':) skrot perspektywiczny troche walniety, no i jej prawy lokiec wisi w powietrzu.
Napisano 11 Grudzień 200321 l Bardzo fajne, tylko dłoń powiększa się nienaturalnie od nadgarstka, choć wcale nie zbiega bezpośrednio w naszym kierunku i kolorki faktycznie jakieś dziwne. Jakbyś między jedną a drugą kawą z innej palety korzystał :)
Napisano 12 Grudzień 200321 l Autor Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Szczerze mówiąc nie bardzo miałem czas coś zmienić. Ograniczyłem się jedynie do zmiany kompozycji i przygasiłem zieloności w tle. Bo chyba ten kolor (oparcia) najbardziej nie pasował? Doradźcie czy w dobrym kierunku zmierzam.
Napisano 12 Grudzień 200321 l Oj, ja widzę ze 30 poprawek, więc tymi zielonkościami nas nie zwódź :) Ocene reszty pozostawiam specjalistą, bo mi się wszystko podoba poza \"fade-out\'em\" prawej nogi - pierwsze wrażenie miałem nieprzyjemne, troche jakby amputowana... :/
Napisano 12 Grudzień 200321 l Ano juz z kompozycja znacznie lepiej, ale kolorki nadal fee.. Oparcie moze sobie byc zielone, nie przeszkadza to narazie, gorzej ze sama postac ma nadal te złe barwy a to psuje całokształt pracy. No i zgodze sie z leanderem co do tej jej giry :) Ale zakladam ze jeszcze nad tym posiedzisz to poczekam co dalej bedzie :)
Napisano 12 Grudzień 200321 l bardzo ladne, kolorki sa zdecydowanie za ciemne powinienes ja kolorem tym co ma na twarzy z lewej strony, palce sa za dlugie udo jest wielkie i lapa wielka a reszta mniejsze, perspektywa tez kitowa. Cienie sa spoko ogolnie 4+ :)
Napisano 12 Grudzień 200321 l Autor No i znowu ta pespektywa. Może i trochę skopałem. Ale żeby ułatwić wam ocenę (i sobie późniejszą pracę) postanowiłem wrzucić fotkę z której rysuję. I ciągle czekam na rady od expertów.
Napisano 12 Grudzień 200321 l perspektywa jest ok tylko ma ciut za małą głowe w porównaniu do fotki. Mnie rażą narazie tylko te kolorki, zwróc uwage ze światło na fotce lezy troche inaczej niz u Ciebie, bo tam masz dzienne i sztuczne, co widac na całym środowisku, u Ciebie zaś nie przekłada sie to na całosc tylko na postac sama.Troche bym przygasił ta lampke u Ciebie zeby tonacje światła i cieni nie różniły sie tak mocno i nie kontrastowały tak ostro ze soba. Pracuj pracuj bo idzie Ci dobrze a efekt moze być naprawde bardzo ładny:)
Napisano 13 Grudzień 200321 l co do kolorowkow, pociagnalbym cale cialko bardziej pod twarz. wiecej saturacji i odblasku...
Napisano 13 Grudzień 200321 l to co mozna wygrać aparatem fot, nie zawsze da sie powtorzyc w malarstwie, do perspectywy nie mam zarzutow, bo zapewne wielokrotnie korygowales z fotką.. ale to oswietlenie na zdjęciu dziala tylko na tej fotce, daj sobie lepiej sppokoj o oświetl rownomiernie calosc i nie baw sie w rozne kolory swiatel. tak pozatym to oba swiatla w scenie z fotki są sztuczne :) tylko ze jedno to powieszchniowe i o wysokiej temp, a drugie to zarowe z temp ponizej 3600. ogolnie fotka tez kiepskawa... jak to mawia moj prof, od sztuki operatorskiej \"niedopatrzone\" :)
Napisano 13 Grudzień 200321 l Autor Dobra! Spróbuję pójść swoją drogą. Jutro to pomemłam. A co do perspektywy to nie porównywałem z oryginałem, ale zaraz zerknę i zobaczę, gdzie mnie moje oczy poprowadziły. No to do poniedziałku.
Napisano 13 Grudzień 200321 l Autor No tak. To co do tej pory pokazałem na forum to z pamięci. Czysta kartka, ja i wyobraźnia...ale zawsze to kulawe jakieś. Dopiero to, na podstawie zamieszczonej fotki. Tak w ogóle to postanowiłem zmemłać ze 100 rysunków :) z fotek i natury, żeby się rozrysować. A później pofantazjuję...
Napisano 13 Grudzień 200321 l A swistak siedzi i zawija je w sreberka. Szczerze mnie rozbawiles, wybacz. Smiem watpic w to co powiedziales. A jezeli to prawda, to masz strasznie dretwa te wyobraznie, bo z takim talentem moglbys Mullinsa zmieszac z blotem. Mowisz, ze to pierwsza z fotki, wiec przypomne Ci chlopca na deskorolce. Eh, jak ja nie lubie, jak ktos mi wciska kit.
Napisano 13 Grudzień 200321 l drug: ałł jakkolwiek w rzadnej mierze mnie ten temat nie dotyczy to twoj komentarz az mnie zabolal :D
Napisano 13 Grudzień 200321 l Dodam tylko, ze wyrazona przeze mnie opinia jest tylko i wylacznie moja opinia i forum max3d niekoniecznie sie z nia zgadza.
Napisano 13 Grudzień 200321 l Autor DruG. No co ty, ja tu nikomu ściemy nie wciskam. W co wierzysz to twój problem. \"Na desce\" to zupełnie inna bajka. Tam nie starałem się narysować tego co na fotce. Ot, inspiracja i tyle. Tutaj to zupełnie co innego. W ten sposób, przyglądając się fotkom i rysując ostani raz się bawiłem w szkole sredniej, a to było tak dawno, ze już prawie nie pamiętam :) I DruG - może to miało zaboleć, ale spłynęło po mnie jak po kaczce. Cieszę się, że mi nie wierzysz. Bo dla mnie taki maziaj to bułka z masłem, a ty krzyczysz: Nie do wiary. Fajnie. Dzięki. Pozdrawiam. Do poniedzialku!
Napisano 13 Grudzień 200321 l To nie mialo zabolec, ale faktycznie zaatakowalem, sorry. Sa dwie mozliwosci: albo znamy rozne definicje rysowania z foty, albo jestes geniuszem rysunku. Akurat co do tego drugiego mam glebokie watpliwosci, bo pokazales w jednym watku dwie prace, ktore roznia sie dramatycznie: http://republika.pl/renart/malzenskieproblemy.jpg http://republika.pl/renart/problemy2.jpg Nie twierdze, ze rysujesz z foty, jednak w wiekszym lub mniejszym stopniu tworzysz na ich podstawie, mieszajac w kadrze (tak jak deskorolkowca). Of cuz moge sobie gadac swoje, Ty swoje. Kto sie zna ten widzi. Pozdro
Napisano 13 Grudzień 200321 l Autor No Drug. Dopiero teraz zaczaiłem o co ci chodzi. I jadnak wychodzi na twoje! Nie wszystkie rysunki, które puściłem na forum były z głowy! Przyznaję się bez bicia i przepraszam wszystki userów, którzy tu zabłądzą. Po prostu zapomniałem o tym niebieskim \"małżeńskie problemy\". Faktycznie tam kombinowałem z fotką. DruG, jesteś prawdziwym fachowcem. Nic ci nie umknie. Ale uwierz, że to było zupełnie nieświadomie. ZAPOMNIAŁEM! Ten za to jest 100% rysowany na podstawie fotki, a nie \"kalkowany\". I cieszę się, że się nie upierasz przy moim geniuszu rysunkowym, bo takowego, niestety, nie posiadam! Ja o to podejrzewam Biglebowskiego i Odd\'a! Drodzy Użytkownicy! Wybaczcie gafę zapominalskiemu! Teraz będę uważniej ważył słowa, bo wszystko może zostać użyte przeciwko mnie. :)
Napisano 13 Grudzień 200321 l Kto wymyślił takie kretyństwo ze praca \"z głowy\" (pojęcie rodem z plastyki w podstawówce...) jest szczytem honoru, geniuszu i na dodatek talentu? o ile nie \"kalkujecie\" to po jakiego wała się tłumaczycie ze z fotki czy tez z natury rysujecie? to jakaś ujma? jak jest tu taki co tak twierdzi to chętnie wysłucham co ma na swoja obronę, Ps., z userami ktorych dorobek art, znajdujący się na forum oceniam ponizej \"3\" w mojej skali (od 1 do 6) polemiki raczej wszczynać nie bede :)
Napisano 13 Grudzień 200321 l (mowa oczywiście tylko o pracach zmierzających ku realizmowi, bo to włąsciwie trochę szeroki temat, ale wszyscy wiedza o co chodzi)
Napisano 14 Grudzień 200321 l wsio jasne,temat zamknięty i prosze do niego nie wracac. wuka czekam na update\'y...
Napisano 14 Grudzień 200321 l heh, Damian, tu nie o to szlo, jedynie o slowa i fakty, nikt nie pisal o wyzszosci bozego nad wielkanoca:)
Napisano 15 Grudzień 200321 l Kobieta faktycznie jest skazana na samotność skoro faceci przy niej tylko o pogodzie gadają :P