Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem doboru karty graficznej, słyszałem ze procek jest wlasnie tez odpowiedzialny, prosilbym o wasza pomoc. MOja koniguracja spzretowa to

Płyta główna: Gigabyte Ga-K8U-939

Procesor: AMD AThlon 64 3000+

Aktualna karta graficzna: Gefoce 4 420 mx 64 mb

Dysk twardy: Segate Barracuda 250 GB 16 mb

Zasilacz: 300W

Pamięć DDR: Kingston CL 3 2x 512 dual channel 400 mhz

Napedy: Lg nagrywarka i zwykly CD

Jestem w trakcie modernizacji , myslalem nad ta karta http://www.allegro.pl/item228025743_sapphire_x1650pro_agp_512mb_ddr2_dvi_tv_lbox.html lub nad taka http://www.allegro.pl/item229192866_sapphire_x1950pro_512mb_256bit_agp_box_36p_wawa.html . I mam problem bo nie chcialbym bym wymieniac procka i plyty glownej z powodu kasy a chcialbym miec grafe konkret taka dopasowana np do NFS Pro stret ktora wyjdzie, czy ta konfiguracja komputera nie wadzilaby z ktorakolwiek z tych kart, słyszalem tez ze niektore karty posiadaja wlasny procek ktory odciaza procesor z plyty glownej. Zasilacz napewno na wiekszy musialbym wymienic. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 36
  • Wyświetleń 5,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

serwus :)

chyba masz za mało ramu. Zasilacz napewno bedzie potrzebny lepszy i nowszy.

Odnosnie procesorana karcie graficznej, to własnie na tym polegała rewolucyjność kart GeForce - pare lat temu. O nowszych rewolucjach nie słyszałem. Wiem jedynie, że są dodatkowe karty montowane do kompa, odpowiedzialne za zjawiska fizyczne, i osobne karty ze sztuczną inteligencją dla przeciwnika.

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano

z tego co widze to masz plyte glowną nie obslugującą pci-e. dlatego tez polecilbym geforce'a z serii 7800 na agp. Najlepiej znajdz model od firmy point of view - są bardzo wydajne i wyjątkowo podatne na podkrcanie. Myslę, że ramu ci wystarczy, bo zeby pograc na najwyższych detalach w pro street musialbys wymienic plyte z prockiem, a to nie ma sensu. kiedy wymienisz karte graficzną, zasilacz radziłbym zmienić na przynajmniej 400W ( 350W także wystarczy, ale lepiej zeby byl porządnej firmy ).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzieki za pomoc, fakt nie mam na pcie a jak na razie nie chce ladowac w plyte glowna b dobra plyta pcie to kosztuje z 500 zl bo taka za 200 zl to ja juz wole agp, wlasnie zamowilem zasilacz amacrox warrior 450 W , raczej powinno wystarczyc. wiecie moze cos wiecej o AMD Athlon x2? chodzi mi ogolnie czym sie rozni od zwklego Athlona bo kosztuje niewiele wiecej chyba ze 4000 cos tam 1200 zl:) pozdrawiam

Napisano

athlon x2 3000 renderuje dokładnie dwa razy szybciej niż atlon 3000. sprawdziłem to

juz poltora roku temu. Jesli róznica jest niewielka , to sie nie zastanawiaj. Druga sprawa - na dobra płyte chyba nioe potrzeba koniecznie 500 pln. Mysle że cos fajnego kupiłbyś nawet za 300 . A już najlepiej wypadają procki intela teraz - quady. One są czterordzeniowe - ale to na razie inny przedział cenowy :(.

pozdrawiam i życze powodzenia :)

Napisano
  • Autor

hmm.. co do plyty to fakt za 300 zl jednak idzie kupic dzieki za pomoc a co do intela to wielokrotnie sie przejechalem na tych prockach a na razie AMD sprawuje sie calkiem niezle, polecacie geforce 7800 i tu mam pytanie bo pewnie sie orientujecie lepiej w cenie ile taka karta moze stac bo ma polowe mniej pixel shader i wogole a stoi podobnie w cenie widzialem ja na allegro za 600 zl czy to nie ejst pzresadzone? poizdrawiam

Napisano

Myślę że nie opłaca się ładować dużej kasy w kartę pod AGP. Polecam ciekawy topic poświęcony kartom graficznym. Są tam naprawdę sensowne propozycje dotyczące tego co kupić, a czego się wystrzegać. >> LINK

Napisano

Wow, nie jestem źródłem wszelkiego zła, według tego artykułu.

Kupiłem 2600xt za 380.

A nie, jednak jestem, mam niemarkowy_zasilacz_który_jest_źródłem_zła_i_głodu_na_świecie.

;)

Ale poradnik oczywiście jest ok. Autor mógłby tylko wyszczególnić o jakie radeony 2600xt mu chodzi, bo tu mamy do wyboru opłacalne ddr3 i kompletnie nieopłacalne ddr4, a różnica w cenie, to co najmniej 100 złotych.

A wracając do tematu, to nieopłaca się chyba kupować kart na AGP z 512MB ramu. A już na pewno nie z kartą pokroju x1650pro. imo. :)

Odnośnie płyty na PCI-E, to możesz kupić jakiegoś AsRocka. To są dobre płyty low-end'owe. Ceny mają bardzo niskie. Do 250 coś na pewno znajdziesz. :)

Napisano
  • Autor

Witam po dlugim okresie bezodzewnego na tym forum, niestety mam juz inny sprzet z powodu tego ze na plycie tamtej poszlo mi wejscie sata, i teraz mam takie pytanko mam procka AMD Athlon 64 x2 4800+ plyta glowna PCIE Gigabyte GA-m61sme-s2 z nvidia 6100, dysk segate barracuda 250 gb 16 mb bufor dvd lg, zasilacz Amacrox warior w stresie 450 W , ramy 1 gb goodram DDR2 i interesuje mnie karta serii ati radeon 1950, na allegro znalzlem 2 modele i prosze treaz o pomoc czy duzo roznia sie te karty miedzy soba sa wersej z pewnoscia jedna lepsza pytanie czy o duzo? wejscia mnie nie interesuja typu do tv chodzi ogolnie o grafe na kompie. podaje linki do jednego jak i do drugiego ta jest za 399 i niby slabsza http://www.allegro.pl/item244056477_palit_radeonx1950gt_512mb_ddr3_256bit_pci_e_gwar.html a druga troche drozsza i podobno lepsza http://www.allegro.pl/item245522602_sapphire_ati_x1950pro_512mb_pci_nowe_gwarancja_.html ? czym sie roznia i czy duzo? bylbym wdzieczny za pomoc.

Napisano

Wygląda na to, że ta pierwsza nie jest nowa, bo nigdzie w tekście nie zostało to wspomniane, nazwa firmy też to w sumie potwierdza.

Pro jest lepsza od GT z tego co wiem. Pro się świetnie kręci itp.

Napisano

Ja właśnie dziś w agito.pl zamówiłem radeona Powercolor x1950pro z ultracichym chłodzeniem Accelero za 446pln :). Na allegro widziałem redeona x1950GT Sapphire za 380 i jeśli nie masz dużo kasy to właśnie tego bym ci polecał.

edit:

linki:

http://www.allegro.pl/item244572706_sapphire_radeon_x1950gt_256ddr3_256bit_tanio_.html

http://www.agito.pl/seria_x1000/powercolor_x1950_pro_xtreme_256mb_ddr3_pcie_box.767.41053.html

Napisano

PRO jest troche lepsza, ale podejrzewam ze tamtą GT mozna by wykręcić do podonych wartości na zegarach ( ewentualnie na innym chłodzeniu) i efekty były by porównywalne.

Napisano
  • Autor

hehe tez mialem ostatnio na oku te kartę co polecasz:), troszke plyta sie grzeje pewnie dlatego ze karta zintegrowana jak np cos robie graficznego albo np nfs carbon ale nie ejst zle. pozdrowionka

Napisano
  • Autor

No tak kolejne zamotanie dlatego znowu konieczna jest pomoc. planuje kupic karte z radeonow i wzielem tez pod uwage Radeon 2600 XT HIS 512MB DDR3 2xDVI & TV IceQ Turbo za 549 zl w komputroniku http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/PCI_Express_x16/chipset_ATI/Radeon_2600_rodzina_/Radeon_2600_XT/Radeon_2600_XT_HIS_512MB_DDR3_2xDVI__TV_IceQ_Turbo/pelny,id,43895/

i pojawia sie porblem otoz mam plyte pcie x16 ale w nawiasie w sepecyfice jest x8 i chcialem zapytac czy odczuje roznice czy czasem karta mi sie nie zmarbuje choc x8 tez nie jest malo i mysle ze nie spoosb to wykorzystac na maxa, ale chcialbym zasiegnac waszej rady podaje link do swojej plytki glownej http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-m61vme-s2_20.html

itak poniewaz radek obsluguje dx 10 czy moja plyta nie bedzie wadzic tu. pozdrawiam

Napisano

Ja mam Radeona x1950 PRO. Chyba trochę słabsza od XT, ale nie narzekam... W NFS Carboon przy 1024x768 32 bity i detale na high(i 6x aa) i chodziło płynnie(w niektórych momentach się cieło) przy procku Dual Core 1.8 GHz.

Ale ogólnie reszta gier chodzi mi na full grafie i detalach(lineage2, silent hill3, ale przy render res 2024x2048, soldat:D, FlatOut2 itd.) polecam tą kartke

Napisano

Motyl21miami daj sobie spokój z radkami 2600 , dx 10 to tam zobaczysz tylko na papierze bo ta karta pomimo ze obsługuje tego DX to jest do niego za slaba , kup to co reszta chlopakow ;) x1950pro ...

Napisano

grass dobrze mówi! ten HD2600XT jest porównywalny z X1950pro (ten drugi kilka % szybszy).

Należy wziąć pod uwage fakt, ze wydajność jest mierzona głównie w grach, w których liczy się obecnie ilość jednostek cieniujących w karcie (Pixel Shader). W programach jednostki te moga być w ogóle niewykorzystywane (czy w maxie widział ktoś efekt wody albo bump mapping w viewporcie?). W tym przypadku wydaje mi się że znaczenie może mieć jedynie taktowanie karty, ilość Vertexów i ilość jednostek renderujących, których HD2600XT ma 8, X1950 - 12. Z drugiej strony HD2600XT ma 120 zunikfikowanych shaderów, które może sobie w każdej chwli 'zamienić' na Vertexy więc może sie okazać, że jest szybszy od x1950pro. No i jest 200mhz wyżej taktowany.

Trzeba by poszukać jakieś testy w necie ;)

Napisano

@1084: A widziałeś prezentacje maxa 2008? Będzie dynamiczny podgląd cieni, nowsze shadery, wyższa jakość grafiki w viewporcie. Więc karta graficzną będzie się bardziej liczyć niż dawniej. Ale dotąd do grafiki 3d wystarczała karta która by nie cięła w viewporcie. Chyba że się renderowało Galato od NVidii, ale to już inna bajka.

Napisano
  • Autor

no wlasnie ten 1950 tez mi sie widzial a jesli 1950 to prosilbym o podanie pelnej nazwy karty i taktowan, no w testach z gier hd 2600 wyszedl troche leopiej niz 1950 z ttym ze pisalo w recenzjach ze to ejst karta tytpowa pod vista, a tak na marginesie wydaje mi sie ze np 1950 mimo ze obsluguje dx 9 to wg mnie obsluzyl by tez dx 10, co myslicie a ten temat?

Napisano
[...] a tak na marginesie wydaje mi sie ze np 1950 mimo ze obsluguje dx 9 to wg mnie obsluzyl by tez dx 10, co myslicie a ten temat?
Mylisz się, niestety. :)

Pamiętaj jednak, że gry dx10 obsługują dx9, więc nie ma większego kłopotu.

Napisano
  • Autor

a no tak, :) nawiasem mowiac na starej karcie gf 4 mx 420 64 mb ktora byla przystosowana do dx 8 podajrze chodzila bez problemu przy dx 9.0 c a co do mojej plytki bo na stron9ie producenta jest podana lista obslugiwanych kartt graficznych, jak myslkicie olac ja i czy wtedy np ten radek bedzie normalnie chodzil na mojej plytce bez utraty wydajnosci , chodzi mi o wykorzystanie karty graficznej, moje pci wejscie ma x16 natomiast w nawiasie (x8) i sie wlasnie zastanawiam czy nie lipa z plyta;/.

Napisano

Co ci sie nie podoba w tym PCI-E? Masz x16 i będzie ci pasowała każda karta graficzna zgodna z PCI-E. Poza tym nawet jesli masz x8 (co jest raczej niemożliwe) różnica w wydajności między x16 a x8 jest rzędu 1-2%.

Napisano
  • Autor

Cnie ze mi sie nie podoba a jest to mozliwe b nawet u mnie w instruikcji jest nota x8 i mialem stracha zeby zcasami plyta nie byla do wymiany ale fakt faktem ze te np 2% nie rob9i roznicy:) pozdro

Napisano
  • Autor

mam pytanko dotyczace chlodzenia. chodzi mi czy moj zasilcza bedzie dobry dla karty np hd 2600 lub 1950 z 512 mb na pokladzie. pzredstawie moja konfiguracje. AMD athlon 64 x2 4800+, Gigabyte Ga-M61SME-S2, 1 gb goodram 800 mhz planuje dokupic jeszce jedna, karta graf zintegrowana jak narazie, dysk seagate barracuda 250 gb 16 mb bufor, nagrywarka lg 48 x cd , nagrytwarka lg dvd,stacja dyskietek. a moj zasilacz to amacrox 400w w stresie 450 w podaje link do niego http://www.amacrox.net.pl/?dzial=info&id=1

z gory dzieki za pomoc

Napisano

a czy jest jakiś soft, ktory mi sprawdzi obciążenie zasilacza ? nie chodzi mi o te tabele, w ktorych sie wskazuje hardware i one obliczają teoretyczny wynik. Fajny byłby softowy tester.

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano

Nie ma softowego testera :> Podłącz sobie watomierz na wejściu zasilacza to będziesz wiedział :p

Napisano
  • Autor

zastanawiam sie wlasnie ktora z kart wybrac roznia sie cenowo nie wiele wiem ze bywa i tak ze karta z 256 mb jest lepsza od 512 i teraz chcialbym poznac wasze zdanie ktora byscie wybrali ta http://www.allegro.pl/show_item.php?item=252330484 ktora ma 256MB DDR4 800/2200 czy http://www.allegro.pl/item252905257_his_excalibur_hd2600xt_iceq3_turbo_512mb_830_1860.html, mysle ze te ddr 4 to niewypay i dlatego nie biore te pamieci pod wzglad ddr3 sa juz sprawdzone bynbajmiej a poza tym z 512 mb na pokladzie ejst wyposazona w pixel shader 4.0 troche nowsze mozliwosci a troche slabsze patrametry predkosci chyba nie beda wplywaly na predkosc przy mojej plycie ga-ms61sme-s2 :) pozdrawiam i prosze o wasze zdanie

pozdrawiam wszystkich zapalencow komputerowych ;)

Napisano

ja miałem HISa i nie polecam. fakt, staroć Radeon 7000VE 64 mb sdr, ale po 2 miesiącach texturki się zaczeły wywalać. Czerwone i niebieskie paski konkretniej. Może od tamtego czasu się poprawili...

Napisano

a ja miałem kiedyś fiata 126p i od tego czasu nie polecam fiatów.

no sorry.... :)

Napisano
  • Autor

1084 o jakiego hisa ci chodzi o 256 czy 512? w sumie na rowno wg mnie wyjdzie bo w przyszlosci 512 zda egzamin a na teraz zapewne 256 bo ma takt powyzej 2200 mhz i mysle ze taka karta starczy nie ma co kombinowac, mam 2 miesieczny proc na gwarancji i go sprzdam i kupiue chyba 6000+ x2ale z procem zobacze jeszce jak tam kasa dzwieczy w kieszeni :) wg mnie jak i zreszta slyszalem radeony sa tym bardziej lepsze czym nowsza gra...

Napisano
  • Autor

no i co najwazniejsze patrzalem w testach roznych radeony kontra gf i wychodzi na to ze 2 najnowsze modele typu z 1950 jak i hd 2600 i 2900 pobily gf wydajnosc cena a poiza tym gf meczy naszego proca w nawet powyzej 30% natomiast radeon 10% nie przekracza i mysle ze to jest dobre.

Napisano

no i sam sobie odpowiedziałeś. :)

IMO HIS w wersji 256 i 512 mają takie samo taktowanie na pamięciach bo to są GDDR3. Różnica w testach jest na korzyść karty z 512 (obsługuje dużo większe tekstury) więc jeśli cie stać to kupuj - nie będziesz żałował.

Napisano
  • Autor

no tak oplaca sie bardziejkupoic radeona hd 2600 xt 512mb his niz jakakolwiek gf 8600, szkoda ze ni am z 1300 wlasnie patzralem na radki tej klasy i sa jak na arzie najlepsze pod wzgledem grafy w crysis:D