SETH Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Witam!! Mam problem ze zbyt długim renderingiem wnętrza. Proszę o pomoc w ustawieniu vraya. Czas jaki uzyskałem przy tym renderingu to 09:38:40 według mnie za dużo. Mój komp wcale nie taki słaby AMD Athlon XP 2400+; 1 GB ramu. Pliki dostępne pod adresem http://chomikuj.pl/costecco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 wcale nie tak duuużo :P to zależy co jest w tym wnętrzu, jakie materialy, jaki sampling ustawiony, itp. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 ustawienia wydaja sie byc dobre wiec z materialami przesadziles tam jak chudy wspomnial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Masz "troszkę" za słaby sprzęt do zabawy z QMC GI. Sam miałem kiedyś podobny (2200+) i nawet renderowanie z Irr Map trwało wieki, a QMC to, oprócz PPT, najbardziej czasochłonny silnik Vraya. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Nie zwalałabym na kompa, przecież ustawienia można dopasować do możliwości. Pod rQMC sampler powiększ adaptive amount (np. do 0.9 albo 0.95) i noise treshold (np. 0.1 albo nieco poniżej) - im te wartości są wyższe, tym szybciej się renderuje, i to znacznie. Pod global switches możesz pomniejszyć max transparency levels oraz powiększyć transparency cutoff. Pod Indirect Illumination GI wyłącz refractive caustics, są niepotrzebne. Jeszcze napewno da się coś wyciągnąć z ustawień Light Cache, ale na tym się nie znam. I możesz spróbować zamiast Light Cache użyć co innego. Poszytaj też w helpie. Np. pod examples są tam niekiedy porównania czasu do jakości przy różnych ustawieniach. http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SETH Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Hmmm. A dokładnie na co muszę zwrócić uwagę podczas teksturowania, gdzie szukać tego samplingu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzio Napisano 4 Wrzesień 2007 Share Napisano 4 Wrzesień 2007 texturowania? nie o textury chodzi (chociaz w sumie tez, bo jak sa gigantyczne to tez to ma wplyw) ale bardziej o sety shadera. Tzn ile sampli dasz do reflecta/refracta (np ok15-20? sprawdz) zeby wystarczylo by nie bylo szumow, ale jednoczesnie nie powodowalo masakrycznych czasow. Ale to zalezy od materialu (czy to metal, czy cos z textura). W QMC samplerze tez zjedz moze Min Samples do standardowych 8. Dobrze mowie czy cos krece? ;) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SETH Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2007 Jeśli chodzi o sety shadera to nie ustawiam powyżej 20 jedynie przy szkle więcej. Textur też wielkich nie używam. Nowe ustawienia vraya wypróbuję dopiero w nocy. Dzięki i pozdro dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi