Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Mam problem ze zbyt długim renderingiem wnętrza.

Proszę o pomoc w ustawieniu vraya.

Czas jaki uzyskałem przy tym renderingu to 09:38:40 według mnie za dużo.

Mój komp wcale nie taki słaby AMD Athlon XP 2400+; 1 GB ramu.

Pliki dostępne pod adresem http://chomikuj.pl/costecco

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wcale nie tak duuużo :P to zależy co jest w tym wnętrzu, jakie materialy, jaki sampling ustawiony, itp. :P

Napisano

Masz "troszkę" za słaby sprzęt do zabawy z QMC GI. Sam miałem kiedyś podobny (2200+) i nawet renderowanie z Irr Map trwało wieki, a QMC to, oprócz PPT, najbardziej czasochłonny silnik Vraya.

Napisano

Nie zwalałabym na kompa, przecież ustawienia można dopasować do możliwości.

Pod rQMC sampler powiększ adaptive amount (np. do 0.9 albo 0.95) i noise treshold (np. 0.1 albo nieco poniżej) - im te wartości są wyższe, tym szybciej się renderuje, i to znacznie.

Pod global switches możesz pomniejszyć max transparency levels oraz powiększyć transparency cutoff.

Pod Indirect Illumination GI wyłącz refractive caustics, są niepotrzebne.

Jeszcze napewno da się coś wyciągnąć z ustawień Light Cache, ale na tym się nie znam.

I możesz spróbować zamiast Light Cache użyć co innego.

Poszytaj też w helpie. Np. pod examples są tam niekiedy porównania czasu do jakości przy różnych ustawieniach.

http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/

Napisano
  • Autor

Hmmm. A dokładnie na co muszę zwrócić uwagę podczas teksturowania, gdzie szukać tego samplingu??

Napisano

texturowania? nie o textury chodzi (chociaz w sumie tez, bo jak sa gigantyczne to tez to ma wplyw) ale bardziej o sety shadera.

Tzn ile sampli dasz do reflecta/refracta (np ok15-20? sprawdz) zeby wystarczylo by nie bylo szumow, ale jednoczesnie nie powodowalo masakrycznych czasow. Ale to zalezy od materialu (czy to metal, czy cos z textura).

W QMC samplerze tez zjedz moze Min Samples do standardowych 8.

Dobrze mowie czy cos krece? ;)

pozdr

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o sety shadera to nie ustawiam powyżej 20 jedynie przy szkle więcej. Textur też wielkich nie używam. Nowe ustawienia vraya wypróbuję dopiero w nocy.

Dzięki i pozdro dla wszystkich.