Napisano 13 Wrzesień 200717 l Chcę kupić monitor lcd 19 calowy do grafy czy de i gier (tez 3d :P). Przymierzam sie do kupna tego monitorka, jednak czytalem gdzies ze matryce tn sa jakies do doopy. O co w tym chodzi, ma ktos ten monitor? i Czy warto go kupić? pozdro
Napisano 13 Wrzesień 200717 l ciezko bedzie, albo mva, to to samo co pva tylko chroniona innympatentem ;)
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Poszukaj wsrod Benq, to chyba jedyna marka ktora ma tanie monitory na mva. ps. TN nie kupuj. Ja nieswiadomy kupilem i klalem przez nastepne kilka dni dopuki nie zmienilem na PVA
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Autor A co jest nie tak z tym TN ? Edit: A jeszcze cos takiego http://www.apollo.pl/store/show_detail/30/35357 ?
Napisano 13 Wrzesień 200717 l np. Kiepskie odwzorowanie kolorow, slabe kąty patrzenia, nierownomiernie podswietlona matryca. W swoim mialem istny gradient, gora ciemna a dolna belka przepalona. Jest to starszy technologicznie twor i szkoda kupowac monitory na tej bazie.
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Autor No tak widzialem na naszych benq w budzie... Cholerka ale ta belinea jest w rankingu chipa najlepsza w econo/ A szukam jakiegos z inna matryca i znalezc nie moge A i jeszcze cena do 650 zł...
Napisano 13 Wrzesień 200717 l oj tak sie denerwujecie na te matryce TN, ja taką mam i nie narzekam... prawdą jest że właściwie więcej gram niż w grafie siedzę (chociaż ostatnio zaczęło się to zmieniać :P), ale to nie zmienia faktu, że matryca TN i jej ileś tam mniej kolorów (i widoczne "kółka" na delikatnych gradientach i przy delikatnym oświetleniu) nie przeszkadza w pracy z grafą 3d. Chyba, że jesteś niesamowicie nerwowy :] ps jednakowoż zgodzę się że w grafie 2d mniejsza ilość kolorów potrafi być irytująca.
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Autor Jednak zostanę przy tn ze względów finansowych wacham się między; belineą a asusem Pomocy co powinienem wybrać, a moze jeszcze coś innego. Chciałbym się dziś zdecydować
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Wlasnie znalazlem cos interesujacego bo tez sie rozgladam za czyms tanim i nie TN http://www.agito.pl/product/38418?bid=40
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Autor Gomez - nie stać mnie, a poza tym ni mam zaufania zo benq mialem benq w budzie i kazdy swiecil inaczej A mi jeszcze do listy doszlo to kusi gwarancja na 0 martwych pikseli. Juz zupełnie nie wiem co wybrać... Pomocy!!!
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Byc moze nie bedzie Ci przeszkadzala matryca TN. Ja osobiscie wole w takich sytucjach zapozyczyc sie i kupic cos bardziej wartosciowego. Kiedys moj byly szef powiedzial swiete slowa "Kupujac tanio, kupujesz dwa razy" :) I wiele razy sie to sprawdzilo. Mozna tez zalosowac:)
Napisano 13 Wrzesień 200717 l Autor Koniec wybrałem asusa znana firma i duzo dobrych komentarzy. Przesiadam się z migającego 7 letniego crt 15 cali takze nie bede narzekal :P
Napisano 14 Wrzesień 200717 l Skoro już temat matryc jest poruszany: Co sądzicie o matrycach ips i sips ?
Napisano 15 Wrzesień 200717 l IPS i S-IPS to najlepsze matryce do grafiki, nie liczac monitora NEC Reference za 20 000. Problem w tym ze matryca to nie wszystko. Wazna jest elektronika i selekcja produktow - kupujac lcd pro za 4000 masz gwarancje jakosci, kupujac lcd oparty o ten sam model ale za nizsza cene mozesz sie spodziewac roznych niespodzianek. Lcd pro spelniaja chyba wyzsze normy jakosci (martwe piksele itp). Podsumowujac - IPS i S-IPS beda z pewnoscia lepsze do grafiki niz inne matryce ale to nie znaczy ze beda "dobre do grafiki". SoAD podziel sie wrazeniami bo ja mam ochote kupic drugi lcd :)
Napisano 19 Wrzesień 200717 l Jesli chodzi o matryce to... :) To dla mnie zdecydowanie S-PVA ktora jest kompromisem pomiedzy szybkoscia TN a dobrym odwzorowaniem charakterystyki obrazu S-IPS. Pozatym S-PVA ma glebsza czern i mniej ona interferuje, S-IPS maja male problemy z rownomiernym podswietleniem i aby przyspieszyc dosc wolne matryce tego typstosuje sie FRC ktory dziala na nerwy objawiajac sie w postaci mrowienia matrycy, przy pracy to nieco drazni :) przynajmniej mnie i to w dosc sporym stopniu. Jeszcze inna sprawa to katy widzenia w ciemnych pomieszczeniach w ktorych dosc mocno barwia na fiolet szczegolnie przy czerni na ekranie. Jesli bym bral cos na matrycy IPS to aktualnie tylko NEC MultiSync 2690WUXi na H-IPS A-TW Pol pozbawiony wyzej wymienionych bolaczek :) Mam nadzieje ze Eizo niebawem da jakiegos konkurenta w kategori 26 cali w cenie ok. 5k