Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Problem moze banalny,ale...No wiec mam stworzyc wizualizacje pewnego pomieszczenia (2,5m x 2m x 2m) w skali 1:20(12,5 cm x 10cm x 10cm). Ustawilem system metryczny w 3ds wszytko ladnie wymodelowalem, tylko jak to teraz wydrukowac, zeby te moje 12,5 cm w 3DS = 12,5 cm na wydruku? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie :)

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A ja nie rozumiem?

Moze najprosciej dopasowac na oko robiac dodatkowy render z boxem np 10x10x10cm i przeskalowanie na oko w pzrgramie do skladu np. corel draw do kwadracika o wielkosci tej samej w odpowiedniej skali?

Napisano
  • Autor

Co do formatu, to standardowy A4, najlepiej 800x600, ale to nie dogmat, wiec nie bede sie upieral przy rozdzielczosci. A co do metody z kwadracikiem, to tez tak kombinowalem, ale myslalem, ze jest jakis \"madrzejszy\" sposob ;)

Napisano

Moja propozycja to eksport do 3ds, potem wczytać w Autocadzie. Sprawdzić rozmiary w razie problemu przeskalować i wydrukować:D

A jak już masz to w pliku i nie chcesz nic robić, to zależy od tego jakim programem to drukujesz. Najprościej sprawdź jakie masz ustwione DPI (punkty na cal). I W photoshopie (np) zmień tylko tą wartość (bez zmiany fizycznych rozmiarów obrazka). A o ile zmienić? Proponuje wziąć kalkulator i obliczyć. Wzoru chyba podawać nie trzeba.

O kolego teraz dopiero przeczytałem, że ty pojęcia mylisz 800x600 to punkty ekranowe. Proporcje do A4 lekko różne.

Napisano

A4 - 72dpi: 841 x 595 px

A4 - 150dpi: 1753 x 1240 px

A4 - 300dpi: 3507 x 2480 px

Napisano

Ja jeszcze tylko dodam, że tak na prawdę to tylko 300 dpi się liczy. W pozostałych przypadkach znacznie gorsze rezultaty. 72 dpi przyjmuje się dla ekranu monitora:D

Jeszcze w kwesti wzoru. Mierzysz na wydruku ile ci wyszło cm potem obliczasz ile miało być i dzielisz. Z tego wychodzi ci liczba o jaką trzeba przeskalować obrazek.

Napisano
  • Autor

Ok. Juz sobie poradzilem. Dzieki za wszelkie sugestie. DPI+kalkulator i Photoshop to bylo to czego mi trzeba :) Jeszcze raz wielkie dzieki !