Skocz do zawartości

Zanikanie przedmiotu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś wie co zrobić aby przedmiot z nałożoną teksturą był w połowie przezroczysty - taki gradient - na jednym końcu opacity 100% a na drugim opacity 0%. Albo gdy zanika tekstura widać jeszcze siatkę, która też powoli zanika do opacity 0%.

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

w materiale standart dajesz mapke gradient do zakładki opacity. w vrayMtl dajesz tę mapkę do refraction i ewentualnie zmieniasz IOR w refr. na 1.001 żeby nie było zakrzywienia światła na obiekcie.

Napisano

Dzięki za pomoc. Niestety zapomniałem, że vray nie renderuje samej siatki a fejsy z texturą siatki tak więc udało mi się tylko osiągnąć efekt taki: VrayMtl w Diffuse texturka a w Refraction gradient (IOR 1,0) i mam znikający obiekt z texturką. W VrayBlendMtl po zblendowaniu Gradientem texturki z VrayEdgesTex mam przenikającą się texturkę z jednokolorową płaszczyzną obiektu z siatką.

Napisano

http://www.pkrol.ovh.org/tele2.avi

tak jak Hynol mowi, jednak jesli ma to byc animka to renderuje sie wieki i odradzam...nie chce nic pokrecic bo robilem to jakis czas temu ale animka w linku wyrenderowala sie dosc szybko, a pozniej kiedy potrzebowalem bialego wire'a to konieczne bylo uzycie mapy vrayedgestex w kanale refract (albo opacity a wczesniej byla w refract - nie pamietam juz) i wtedy juz nie sposob doczekac sie bylo na render chocby jednej klatki...do dzis nie wiem jak to zrobic

Napisano

Dzięki! udało się! Swoją drogą polshai jak można zrobić taką animację z nakładaniem tekstury?? Wszędzie szukałem i nie mogłem tego znaleźć. A czy dałoby się zanimować ten teleskop tak, że najpierw pojawia się stopniowo siatka - tak jak potem tekstura?