xyz Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Czy ktoś wie co zrobić aby przedmiot z nałożoną teksturą był w połowie przezroczysty - taki gradient - na jednym końcu opacity 100% a na drugim opacity 0%. Albo gdy zanika tekstura widać jeszcze siatkę, która też powoli zanika do opacity 0%.
siwy Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 w materiale standart dajesz mapke gradient do zakładki opacity. w vrayMtl dajesz tę mapkę do refraction i ewentualnie zmieniasz IOR w refr. na 1.001 żeby nie było zakrzywienia światła na obiekcie.
Croolick Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 albo pokombinuj z mieszaniem tekstur albo wyrenderuj kilka obrazków i pobaw sie w photoshopie - obie metody (podobno) dobre
zgred Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 ja bym wyrenderowal obiekt najpierw z textura, pozniej obiekt przezroczysty, i w ps'ie polaczyc obra obrazki
tadzio Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 jak w vrayu, to blend mtl. do jednego slotu material z textura, a do drugiego z vrayEdgeTex i gradientem zblendowac. pozdr
xyz Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 Dzięki za pomoc. Niestety zapomniałem, że vray nie renderuje samej siatki a fejsy z texturą siatki tak więc udało mi się tylko osiągnąć efekt taki: VrayMtl w Diffuse texturka a w Refraction gradient (IOR 1,0) i mam znikający obiekt z texturką. W VrayBlendMtl po zblendowaniu Gradientem texturki z VrayEdgesTex mam przenikającą się texturkę z jednokolorową płaszczyzną obiektu z siatką.
Hynol Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Jak nie renderuje samej siatki jak renderuje? Wystarczy do opacity wsadzić VrayEdgesTex, odpowiednio przeregulować i tyle.
viz.k Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 http://www.pkrol.ovh.org/tele2.avi tak jak Hynol mowi, jednak jesli ma to byc animka to renderuje sie wieki i odradzam...nie chce nic pokrecic bo robilem to jakis czas temu ale animka w linku wyrenderowala sie dosc szybko, a pozniej kiedy potrzebowalem bialego wire'a to konieczne bylo uzycie mapy vrayedgestex w kanale refract (albo opacity a wczesniej byla w refract - nie pamietam juz) i wtedy juz nie sposob doczekac sie bylo na render chocby jednej klatki...do dzis nie wiem jak to zrobic
xyz Napisano 2 Październik 2007 Autor Napisano 2 Październik 2007 Dzięki! udało się! Swoją drogą polshai jak można zrobić taką animację z nakładaniem tekstury?? Wszędzie szukałem i nie mogłem tego znaleźć. A czy dałoby się zanimować ten teleskop tak, że najpierw pojawia się stopniowo siatka - tak jak potem tekstura?
Hynol Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 Wszystko się da. Materiał typu blend + gradient ramp jako maska i tyle.
Rekomendowane odpowiedzi