graficMac Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Witam! Mam problem (jestel laikem...zaczyna przygode z grafika 3d). Tworze w 3ds max 8. Chce zrobic w sianie okno....zrobilem okno rectangle, nastpenie sciane rectangle i powinna wedlug ksiazki wyciac mi otwor okna...niestety tak sie nie dzieje :/ pomozcie... to chyba nie jest trudne (przeoczylem pewnie jakis szczegol)
Robertus Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 2 krzywe musza zostac 'zaatachowane' konwertujesz jedna do editable spline i opcja 'attach' laczysz w jeden ksztalt 1
graficMac Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 tzn sciane i okno? tak apropo masz niezle folio Robertus :) ... Ja fotografuję..a teraz zainteresowalem sie grafika 3d. nie moge sciany konwertowac :? aha juz lape.. MAM :) wielkie dzieki... widocznie wystapil wlad w ksiazce tzn nie napisale ze trzeba to zrobic tzn attachowac...
Tomala Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 GraficMac edytuj posty! No i powodzenia w 3d:) A tak na marginesie dołączyłeś do forum rok temu i ani jednego posta do dzisiaj?
graficMac Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 ok :) ... mam jeszcze pytanie..gdzie znajduje sie narzedzie non-uniform scale??
Zbychowaty Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 hmmm oj jak nie zaczniesz sie sam troche rozgladac po tutorialach to starszyzna krzyczec zacznie;) (obok move i rotate)
Marcin Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 graficMac - Widzę że z tego samego miasta. Tak jak kolega wcześniej wspomniał, zamiast pisać nowy post w krótkim odstępie czasu edytuj aktualny dodając tylko nowe informacje.
graficMac Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 ooo moderator z mojego miasta :) ok ..nie czepiajcie sie o drobiazgi... bede edytowal :P Marcin moze sie znamy np z widzienia?? moze cos powiesz o sobie... moje gg:5114123 no tak... rok temu zaczalem sie interesowac, ale dopiero dzisija posta napisalem... bede kontynuowal przygode z 3d *mam nastepne pytanie... jak mam : box + sciana(rectangle)..jak zaznaczyc same sciany tzn np bez sufitu i podlogi ? trzeba konwertowac to na editable mesh?? czy jak?
Tomala Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Jak wszystkie ściany, sufit i podłoga to jeden obiekt(np box) to żeby wyselekcjonować jedną ze ścianek tego boxa przekonwertuj obiekt do editable poly. 1
graficMac Napisano 28 Wrzesień 2007 Autor Napisano 28 Wrzesień 2007 wielkie dzieki Tomala :) ... ale mam nastepny problem... zrobilem w box'ie lawke i nie moge zaznaczyc samej lawki... max mysli ze lawka jest polaczona z calym box'em.. sprobuje zrobic to tak jak ze scianami...jak myslisz? edit: to z lawka juz jest spoko (zgrupowalem cale pudelko z lawka,ale ze mnie lamus) :)
Rekomendowane odpowiedzi