themindfields Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Witam. Zrobiłem prostą animacje w 3ds maxie 8 i nie wiem jak to ładnie zapisać jako avi. Raz mi się udało, ale efekt i jakośc były strasznie słabe. Może ktoś ma jakieś linki do tutoriali, które ładnie by mi wyjaśniły jak ustawić dobrze maxa. Pozdrawiam, themindfields
arev Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 NIE RENDERUJ KLATEK DO AVI! Kiedyś podziękujesz za tę radę ;) Wyrenderuj klatki osobno, do jpg na przykład, a potem poskładaj w avi w jakimś innym programie. Ew. jeśli nie masz innego programu, to zrób pustą scenkę w 3dsm, ustaw rozdzielczość na taką jak mają twoje klatki, jako tło ustaw sekwencję obrazków (tych wcześniej wyrenderowanych). Nie zapomnij zmienić blurowania bitmapy na 0,01. Tak przygotowaną scenkę możesz już renderować do avi (potrwa to kilka sekund). Wybierając plik do zapisu dajesz "avi" po kliknięciu ok powinno się otworzyć okienko "setup". Tam możesz wybrać sobie kodek jakim skompresowany zostanie film. Najlepiej jakiś XVID lud DivX. Potem, zależnie od wybranego kodeka, możesz jeszcze grzebać w jego ustawieniach (m.in. jakość).
themindfields Napisano 1 Październik 2007 Autor Napisano 1 Październik 2007 Z tym renderowaniem klatek osobno to troche bede mial duzo roboty, bo mam 500 :P
mirach Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Max sam renderuje do kolejnych plikow, nie trzeba recznie 500 razy wlanczac rendera... w. jeśli nie masz innego programu, to zrób pustą scenkę w 3dsm, ustaw rozdzielczość na taką jak mają twoje klatki, jako tło ustaw sekwencję obrazków (tych wcześniej wyrenderowanych). Nie zapomnij zmienić blurowania bitmapy na 0,01. e... przeciez w Maxie wystarczy uzyc do tego RAM Playera, nie trzeba jakis cudów z nastepnym renderowaniem wyprawiać
themindfields Napisano 1 Październik 2007 Autor Napisano 1 Październik 2007 Mirach, byłbym wdzięczny gdybyś wyjaśnił dokładniej, jak mam to zrobić :)
Croolick Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 czemu ma nie renderować do AVI? co masz do AVI??
mirach Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 czemu ma nie renderować do AVI? co masz do AVI?? to że pozniej nie masz juz jak tego edytowac? ze avi nie zapisuje alphy, jest skopresowane itp itd. Mirach, byłbym wdzięczny gdybyś wyjaśnił dokładniej, jak mam to zrobić :) Włączyć Maxa > Wcisnąć F1 > wpisac w wyszukiwaniu np "Render animation" lub "Render Scene" > Czytać Żeby było ci łatwiej przeklejam najbardziej ogolną procedure jaka znalazlem w ten sposób: To render an animation: Activate the viewport to render. Click Render Scene. The Render Scene dialog appears. Open the Common Parameters rollout. Choose a time range in the Time Output group. In the Output Size group, set other rendering parameters or use the defaults. In the Render Output group, click Files. A Render Output File dialog is displayed. Use the file dialog to specify a name and a type for the animation file, and then click Save. A dialog is displayed that lets you set the options for the file format you chose. Adjust these settings (or leave them at their defaults), and then click OK. On the Render Scene dialog's Common Parameters rollout, the Save File toggle turns on. Click Render. Note: If you set a time range and do not specify a file to save to, the animation is rendered only to the window. This can be a time-consuming mistake, so an alert warns you about it. Tam gdzie zaznaczylem na czerwono wybierasz sobie typ pliku, polecam png na początek.
Croolick Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 przecież avi nie trzeba kompresować, pozatym alpha nie zawsze jest potrzebna :) a przedewszystkim avi nadaje sie do edycji
themindfields Napisano 1 Październik 2007 Autor Napisano 1 Październik 2007 Croolick, ale jak zapisałem to jako .avi to jakość była strasznie słaba.
mirach Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Ta, zaczy sie, rozumiem ze do avi spokojnie dołożysz DOF na podstawie kanału głębi który jest zapisany, nalożysz wyrenderowane obiekty na inny film dzięki alfie itp? Znaczy się, nie wiem o czym rozmawiamy. Jesli tobie wystarcza renderowanie do AVI, to przecież nikt nie broni. Ale prosze cię, nie wmawiaj ludzią że avi lepiej sie edytuje niz film zlozony z pojedynczych klatek. W sumie to nawet nie wiem co ja tu robie, animacją zajmuje się od święta, może lepiej zapytać tych ktorzy pracują w postprodukcji i kompozycji. Edit: Croolick, ale jak zapisałem to jako .avi to jakość była strasznie słaba. to raczej wina kodeków które wybrałeś do zapisywania avi, a nie samego formatu.
Croolick Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 avi jest szybciej odczytywany bo program nie musi za każdą klatką otwierać nowego strumienia do pliku. pozatym kanał alfa, kanał z it. można też zapisać do innych avi, unikając w ten sposób "bałaganu" z dużą ilością plików. a jeżeli nieskompresowane avi u kogoś na dysku sie nie mieści to polecam Canopus Lossless Codec :D
arev Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Croolick, nie renderuje się do avi bo. Jaki max jest wszyscy wiemy. Lubi się czasem wysypać ni z tego ni z owego. Renderując animację do avi tracisz w przypadku błędu (lub np. awarii zasilania) cały czas poświęcony na liczenie, który w przypadku poważniejszych animacji może być naprawdę długi. Renderując do osobnych klatek praca jest zapisywana na bieżąco i po ewentualnym błędzie zaczynasz render od ostatniej obliczonej klatki, zamiast od początku.
Croolick Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 w tym przypadku masz 100% racji jeśli chodzi o utrate danych (no chyba że sie bedzie próbowało otworzyć avi w VLC) ale mi jeszcze ani razu (odpukać) max sie nie zawiesił... i nawet niech nie próbuje!
voodoo_Dancer Napisano 13 Listopad 2007 Napisano 13 Listopad 2007 A tak przy okazji z ciekawości (na razie ;) ) zapytam... W jakiej rozdzielczości renderuje się klatki, żeby uzyskać kinową jakość obrazu?
3grosze Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 renderowanie do avi ssie w 99% przypadków :] klatki do kina to nie wiem czy tych czterech się przypadkiem nie stosuje: 1828x1332 3656x2664 2048x1556 4096x3112 ale myślę, że powinno Ci wystarczyć "zwykła" HD ;-)
voodoo_Dancer Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 Dzięki. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będę mógł tą wiedzę wykorzystać ;)
dino1984 Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 Wyrenderuj klatki osobno, do jpg na przykład, a potem poskładaj w avi w jakimś innym programie. Mógłbyś podać jakiś programik który składa klatki w avi? Najlepiej jeszcze link do download`u :) Dzięki
illy Napisano 23 Listopad 2007 Napisano 23 Listopad 2007 co masz do AVI??virtual duba ;p do skladania wystarczy cokolwiek w stylu "jpg to avi"
dino1984 Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Wyrenderowałem klatki do .JPG i poróbuje je złożyć w VirtualDub`ie i wychodzi slideshow w koszmarnej jakości :/ Korzystam z opcji create palettized avi.... Jak zrobić normalnego płynnego avika?? Znalazłem jakiś jpg->avi konwerter, ale nadal jest slideshow (pomimo iż ustawiłem 32 fps)
Temporal Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 zapisuj lepiej do png bedziesz mial alhpe no i lepsza jakosc :]
SYmek Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 32 fps? A co to za format? Taki miałeś w trakcie renderingu? 24, 25, 30, ale skąd 32?
3grosze Napisano 3 Grudzień 2007 Napisano 3 Grudzień 2007 Wyrenderowałem klatki do .JPG i poróbuje je złożyć w VirtualDub`ie i wychodzi slideshow w koszmarnej jakości :/ Korzystam z opcji create palettized avi.... Jak zrobić normalnego płynnego avika?? Znalazłem jakiś jpg->avi konwerter, ale nadal jest slideshow (pomimo iż ustawiłem 32 fps) w VD: - importujesz sekwencję przez file/open video file - w menu u góry: video // hmm... pisząc to zauważyłęm, że tab nie działa... wchodzę od razu na "zatwierdź odpowiedź" :] dajesz compression i tam wybierasz kodek i ustawiasz go sobie według uznania // jeżeli nie ustawisz kodeka, to powinien wyjść nieskompresowany avik, który może się rżnąć, na słabszych kompach - jeżeli compression będzie niekatywne ale raczej nie powino być, to ustaw na full processing mode - cały czas w "video" dajesz frame rate i ustawiasz ilość klatek na sekundę taką z jaką renderowałeś // patrz symek - ustawiasz dźwięk jak Ci tam pasuje, albo i nie :] - file// "save as avi" i wsio
dino1984 Napisano 12 Grudzień 2007 Napisano 12 Grudzień 2007 Jeszcze jedno pytanie... wyrenderowałem 1000 klatek (HURRRA!!) i w pewnych miejscach chciałbym wstawić kilka klatek. Proble w tym że .jpg są ponumerowane i VD wczytuje je pokoleji i musiałbym zmienić nazwy 1000 plików :/ czy VD umozliwia wstawienie kilku klatek w "srodek" animacji?? Jesli tak to jak??
dino1984 Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 że niby jak?? Mam klatki o nazwach od "klatka0001" do "klatka1000" i np. między klatki 0523 i 0524 chciałbym wstawić 30klatek, a .jpg który ma być tymi klatkami nazywa się np. "klatka0523-kopia" i VD przy "open video file" nie wczytuje tej klatki... to jak mam zrobić "kopiuj-wklej":/ PLEASE HELP
Niunia Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 Jak będziesz później chciał wyprawiać cuda cudeńka i nadawać różne różności na filmik to wypuść do serii tiffów. Jak obraz renderowany z maxa zadowala Cię w zupełności to wypuść do avi z kodowaniem tym kodekiem Xvid-1.1.3-28062007 - w ogólnych opcjach ustaw jakość kompresji na 2 i powinno być cacy :)
dino1984 Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Zły pomysł... jak mi się wywali przy renderowaniu do avi to kaplica... a tak trace tylko jedna klatkę, a mam ich 4000 :) Potrzebuję tylko jakiegoś programiku żeby móc wsadzić w środek filmiku jakieś inne .jpg
3grosze Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 oj kolego kolego a o google kolega słyszał? to co chcesz zrobić możesz zrobić w after effects, premiere, lub każdym innym im podobnym a zwyczajnie możesz przecież pozmieniać nazwy i numerki plików i zrobić z tego jedną seq
illy Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Sciągnij Nimo codec pack, tam bedzie HUFF chyba kodek...Ale i tak najlepiej do PNG a potem posklejac a nie jpg, bo bedzie syf. http://www.download.net.pl/9201/Huffyuv/ jeden z ciekawszych kodekow z jakimi sie spotkalem:)
Rekomendowane odpowiedzi