Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Pracuje w auto-cad, a nastepnie importuje moje wypociny do 3dsmax

Mam wazne pytanie - czy mozna zapisac ustawienie sceny )swiatla, kamery itp a nastepnie zaimportowac nowy - poprawiony rysunek z cad ?

Zawsze gdy mam cos poprawic musze wracac do a-cad a potem znow do 3dmax i ustawiac scene od nowa. Trace na to bardzo duzo czasu.

wszelakie pomysly jak to rozwiazac mile widziane

pozdrawiam

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Opcja merge albo import. Import pyta czy chcesz nową scene czy łączyć ze starą. Zrób sobie scene bazową i importuj dwg czy co tam masz....

Napisano

Nie wiem czy o to chodzi ale przecież jak importujesz to model zostaje dołączony do aktualnie otworzonego projektu (czyli sceny w maxie). Zapisz sobie tą scenę i jak będziesz chciał coś poprawić w cad to zaznacz obiekt/obiekty które chcesz wyexportować z menu File wybierz export selected... i zapisz do formatu cad-a. Jak poprawisz to importujesz do maxa mając otworzoną scenę z tymi wszystkimi światłami kamerami i ustawieniami(którą wcześniej zapisałeś) i obiekty zostaną do niej dołączone. Natomiast do łączenia obiektów ze scen zapisanych w formacie max służy polecenie merge w menu file.

Napisano

mozesz uzyc opcji File link manager, wtedy zaimportowany do maxa rysunek DWG bedzie sie sam aktualizowal, adekwatnie do zmian nanoszonych na niego w cadzie

Napisano
  • Autor

wielkie dzieki

zaraz bede probowal podane przez was rozwiazania !

:)

Napisano
  • Autor

ech..........

wywala mnie z programu zawsze gdy zastosuje import czy file link manager :(

Napisano
  • Autor

dobra wiadomosc

bede mial w pracy nowy koputer - mam nadzieje ze podane przez Was rozwiazania zadzialaja !

:)

Napisano

file link manager zawsze dziala wazne tylko zeby zawsze zapisywac plik w odpowiedniej wersji , o ile mnie pamiec nie myli to np. max8 nie potrafi zalinkowac pliku nowszego niz acad2000