Rascal Napisano 11 Październik 2007 Napisano 11 Październik 2007 Witam. Pytanie do znawcow mocy :) czy zasilacz marki Tagan o mocy 330W jest w stanie udzwignac na swoich barkach taki konfig? procesor: Core 2 Quad Q6600 pamiec ram: 2x1 GB Geil Dual Channel grafika: GeForce 7600GS hdd: 1x Western Digital Caviar 250 GB karty PCI: 1x sieciowka napedy: 1x DVD RW wg. PSU calculatora daje rade ale czy w praktyce? sprawa wyglada tak ze zmieniam procesor z Core 2 Duo E6300 na Quad'a i mysle ze aby napewno to zasilacz pociagnie.
Rascal Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 Z tego co slyszalem zasilacze tej klasy nie robia tego typu niespodzianek, poprostu sie wylaczaja.
chudy Napisano 11 Październik 2007 Napisano 11 Październik 2007 chyba powinno starczyć....ale głowy nie dam ;] na pewno będzie na styk :P
kliment woroszyłow Napisano 11 Październik 2007 Napisano 11 Październik 2007 mam obawy Rescal...zeby choc 450W to juz by było lepiej.... a przy okazji twojej przesiadki..jaka MB jesli wolno...bo ja sie szykuje do podobnej rzeczy i tu sa zdania podzielone musze miec płyte z fsb 1333 czy nie musze?
Loki Napisano 11 Październik 2007 Napisano 11 Październik 2007 no ja mam 450W Corsair'a i nie mam zadnych problemow (z 1 karta graficzna), zostaje jeszcze spory zapas - sprawdz sobie na jakim steppingu ten quad bedzie ktorego checesz kupic (G0 = zimniejszy o chyba 15W od B3, wiec kup G0, bo powinien miec przy okazji mniejsze zapotrzebowanie na energie)- szczegoly na stronie intela (dobre porownanie energooszczednosci wszystkich procesorow tam widzialem, ale nie moge teraz jakos znalezc wiec nie wkleje linka niestety) Generalnie mysle ze powinno dzialac na tym 330W, ale ze stabilnoscia moga byc (aczkolwiek nie musza :) problemy jak zwykle "wyjdzie w praniu"
Rascal Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 kliment woroszyłow MB to Intel ale nie polecam do OC nie podkrecisz na tym proca :) Hm... nawiazujac do wszesniejszej wypowiedzi hkropinski w innym watku chyba musze zrewidowac swpje poglady nieco. Generalnie sie powolywalem na eXtreme Power Supply Calculator Lite ktory twierdzi ze pociagne max. nieco ponad 200W czyli majac pod maska 330W i biorac pod uwage to ze sie nie ma efektywnosci na poziomie 100% zostale gdzies moze z 300W co daje prawie 100W nadmiaru. Osobiscie nie jestem elektrykiem nie wiem czy sumowanie poboru W ma odzwierciedlenie w praktyce. Hm... Ktos sie cos orientuje?
kannu Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 serwus :) rascal - ludzie słusznie Ci mowią że to za słaby zasilacz. Ja bym tak nie ryzykował. Jade na chieftecu 620. Moze nawet to jakoś ruszy ( to bardzo prawdopodobne), tylko bierz pod uwage, że zwykle zasilacze mają zawyzane tą swoją moc. A co, jesli bedzie skok napiecia w sieci ? wez pod uwage że quady wymagają bardzo precyzyjnego zasilania kilkufazowego. A co, jesli chciałbyś sobie kiedyś podpiąc drugi dysk lub wymienić graficzną ? to sie może zle skonczyc i nie polecam tego. Jak sie chce jechać na quadzie to trzeba wydać pare złotych na zasilacz. Proste. A intel kiedyś sie nie nadawał do podkręcania ( mowa o płytach ) , ale to juz przeszłośc. pozdrawiam i zycze powodzenia
Rascal Napisano 12 Październik 2007 Autor Napisano 12 Październik 2007 Wychodzi na to ze trzeba bedzie sie rozejzec za nowym zasilaczem. Swoja droga ciekawe jak sie sprawa ma z zbytnim obciazeniem zasilacza, dawniej podobno to sie zle konczylo, teraz niby sa przeciw obciazeniowe zabezpieczenia ale czy daja 100% pewnosc ze nic nie poleci? oczywiscie mowa o prawdziwych PSU nie zadne tandety.
chudy Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 100% pewności to raczej nigdy nie będziesz miał, ale w większości przypadków powinny zadziałać. nie mówie tu o zasilaczach z supermarketu :P
Predator Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Hej :) najprosciej bedzie jak sam sprawdzisz przy pomocy konfiguratora co prawda niejestem pewien czy aktualizuja baze danych ale warto sprawdzic http://web.aanet.com.au/SnooP/psucalc.php
Rascal Napisano 12 Październik 2007 Autor Napisano 12 Październik 2007 Dziwne ale wg. http://www.extreme.outervision.com moj konfig ciagnie 216W z tego co widze baze ma dosc aktualna. Sam nie wiem co o jego wynikach sadzic.
kannu Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 serwus :) widze rascal że bardzo bardzo bardzo chcesz uwierzyć ,że ten 350 W Ci wystarczy do pociągnięcia quada. Po prostu sobie go zostaw :D i sprawdz :D
grass Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 poprostu sprawdz , jak bedzie za slaby to komputer sie wylaczy, tagany nie maja tak przeklamanej mocy jak np codagen, feel i takie tam ...
!Ewert Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 ja mam korsarza 520W przy troche mocniejszym kompie ale tylko troche...;)) jak dla mnie to nawet tagan i to taki nie pociągnie:))
piksar Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 Tomuś, Rascal napewno czekał 2 miech aby poznać twą cenną odpowiedź :) nie pocignie dłuzej niź 3 godziny
!Ewert Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 dopiero teraz zobaczyłem kiedy watek wystartował...:D a to co ja mam, piekna sprawa: http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/ATX_high_end/Corsair/Zasilacz_do_obudowy_Corsair_CMPSU_520HXEU__520W/pelny,id,31688/
Rascal Napisano 24 Grudzień 2007 Autor Napisano 24 Grudzień 2007 Nie mialem okazji sie przekonac czy udzwignie, kupilem nowy model U-15 EasyCon series 430W :)
Rascal Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 Chodzi tak jak powinien dobry zasilacz :)
mikej Napisano 19 Styczeń 2008 Napisano 19 Styczeń 2008 Miałem Tagana 430W. Tzn. mam dalej, ale w innym kompie. W swoim głównym wymieniłem go (był dla mnie zbyt głośny - czasem przy nim śpię...) na Seasonic 430, który jest całkowicie niesłyszalny (sprawdzałem na samej mobo, bez żadnych coolerów - z 10 cm tylko cichutki szum słychać. Co do Tagana - Seasonica kupiłem kiedy padł mi MC Feel w starym kompie z Athlonem 1.2GHz. A było to tak: nagle przez ułamek sekundy nie było prądu: zgasły światła, telewizory i stary komputer. Ten z Taganem nawet tego nie zauważył :) Dalej w najlepsze brat sobie grał w NFL... A Feel już nie wstawał. Zamówiłem Seasonic, w międzyczasie sprawdzałem Feela czy czasem nie działa. Uruchomił się po trzech dobach :)
Rekomendowane odpowiedzi