Napisano 15 Październik 200717 l Witam Przeszukalem archiwum, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pytam. Czy mozna xref skopiowac w scenie? Nie wiem jak to zrobic. Oczywiscie mozna go zbindowac z jakims obiektem, i wtedy przesuwac, ale kopiowanie obiektu nic nie daje. Mozna podłączyc ten sam plik kilka razy, ale to tez nie jest rozwiazanie. W ten sposob robie w acadzie np. powtarzalne budynki na osiedlu i pomyslałem, ze dobrze by było zastosować tę metodę w maxie. No i ugrzęzłem. Pozdrawiam bartuo
Napisano 15 Październik 200717 l dziwi mnie to pytanie, przecież kopiowanie obiektu załatwia sprawę. zaznaczasz obiekt i przesuwasz z wciśniętym shiftem, w okienku wybierając opcję Instance.
Napisano 15 Październik 200717 l Autor kopiowanie z kontrolerem instance kopiuje obiekt, do którego xref jest zbindowany, ale xrefa juz nie. Próbowałem powtarzalne zestawy elementów zrobić grupą skopiowaną jako instance. I na pierwszy rzut oka to daje dobry efekt. Po otwarciu jednej i jakiejś zmianie w niej, pozostałe się zmieniają. Ale juz materiały nie. Przypisanie do jednej, nie powodują przypisania do innych. Tak robię w AutoCadzie, gdzie do powtarzalnych elementów stosuję bloki, a gdy są już za duże to xrefy. I szukam jakiegoś odpowiednika w maxie, jeśli jest. Do czego mi jest to potrzebne? Np do takiej wizki jak w załączeniu. W acadzie mam tak, ze każdy okrąglak ( a właściwie jego ćwiartka - to co się powtarza) jest xrefem wczytanym do modelu -matki. Gdy potrzebuję zrobić jakąś zmianę to zmieniam xrefa, a wszystkie ćwiartki są uaktualniane przy ponownym wczytaniu xrefa. Jest to bardzo przydatne, gdy co chwilę jest nowa-ostateczna wersja. Pozdr Bartek
Napisano 15 Październik 200717 l zmieniaj budynek tylko w pliku w którym on był, nie w pliku do którego go podłączyłeś jako x-ref. nie jest to jedyna zaleta acada nad maxem.
Napisano 16 Październik 200717 l Autor czyli w maxie nie da się skopiować kilka razy xrefa? No to bede musial go podpinac wielokrotnie Pozdr i dzieki za odpowiedz Bartek
Napisano 16 Październik 200717 l u mnie działa. robię tak: Plik A - obiekt budynek Plik B => File => X-Ref Objects => Wybieram z pliku A budynek, jeśli się pyta tutaj o materiały daję "use merged material", zamykam okienko o X-Refach. Teraz mogę wybrać budynek (dalej w pliku B), przesunąć (strzałeczka) z wciśniętym shiftem, i w okienku wybrać opcję Instance. teraz są dwa budynki. Zapisuję plik B, zamykam go. Otwieram Plik A, zmieniam materiał budynku, zapisuję plik. Teraz jeśli otworzę plik B, materiały będą odpowiednio zmienione w obu budynkach. (ewentualnie nie jest to widoczne w Viewporcie, ale na renderze jest) W autocadzie dałoby się chyba też edytować ten Budynek będąc w pliku B, w maxie możesz to edytować jedynie w pliku A (jeśli chcesz żeby zmiany były widoczne we wszystkich budynkach).
Napisano 16 Październik 200717 l w maxie możesz to edytować jedynie w pliku A (jeśli chcesz żeby zmiany były widoczne we wszystkich budynkach). Czyli, że x-ref nie działa na zasadzie obustronnego instance?
Napisano 16 Październik 200717 l moze jestem po prostu beginnerem, ale powyzsze wyjasnienia nie maja sensu...w ogole nie widze zadnego powodu, by edytowac xrefy pod maxem, to nawet mija sie z przeznaczeniem, czy mi sie wydaje?
Napisano 16 Październik 200717 l Lewus - dokładnie tak. Przy czym nie mam aktualnej wersji, więc może tymczasem coś zmienili. VoNd - problem polega na tym że w AutoCADzie to się da i ma to sens, a w Maxie nie.
Napisano 16 Październik 200717 l Autor Pewnie macie rację, ja jestem cadowcem, a w maxie tylko szybki render. Ale dla mnie to duze udogodnienie. Ale nie xref obiect, tylko xref scene. Nie musze sie bawic w wyłączanie warstw, ukrywanie obiektow i takie tam. Uruchamiam dwa razy maxa, w jednym plik docelowy - SYTUACJA - w drugim budynek. Budynek jest wczytany w sytuacji z auromatycznym upload. W pliku budynku moge miec ustawwione podstawowe swiatła tylko po to, zeby dobrac materialy. W pliku SYTUACJA mam juz ustawienia ostateczne. Nie przełaczam wiec za kazdym razem ustawien renderingu ani swiatel. Tylko przerzucam sie miedzy maxami. Dodam tylko, ze caly model mam dwg i jast on zlinkowany z maxem. Wiec jak trzeba przesunąc np okno i zmienic dach w jednym budynku, to robie to w Acadzie, potem reload w pliku budynku i jak mam ten sam blok wstawiony kilka razy w SYTUACJI, to automatycznie wszystko jest uaktualnione. Jesli trzena wyswietlic na wszystkich budynkach na scianie bocznej logo, to robie to raz w xrefie i juz jest. No i własnie ugrzązłem przy kopiowaniu XREF SCENE. Podejrzewam, ze dla was, maxiarzy, takie podejscie do tematu to profanacja. Ale ja tak sie nauczylem sam z siebie, wiec moglem zapędzic sie w slepą uliczkę. Dodam tylko, ze moim celem nie jest uzyskanie full wypass renderow. To co przedstawilem na początku jest wystarczające. No i chodzi o czas. Ja taki model w acadzie buduje w dwa dni. Plus jedna nocna render i gotowe. Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi. Bartek
Napisano 16 Październik 200717 l Autor Dziala, jeżeli masz xref object. Xref scene juz nie. A jak masz xref object, to gdy w podpiętym pliku cos zmienisz (przesuniesz okno, czy dorobisz daszek nad wejsciem) to juz sie nie uaktualni. Pozdr Bart
Napisano 17 Październik 200717 l Ale ogólnie, jeśli nie pracuje się na kupie w przynajmniej 10 osób nad jedną sceną to xrefy są bez sensu chyba?
Napisano 17 Październik 200717 l Lewus ja zawsze używam scen x-ref. Żeby mieć mniejsze pliki do obróbki i nie mieć bałaganu. Z tym że nie jest mi potrzebne kopiowanie. No tak niestety scen się kopiować raczej nie da. Ale mówisz że masz model dwg zlinkowany z Maxem. Nie dałoby się porobić x-refy w Acadzie i potem po prostu zlinkować do Maxa? Ale nie wiem bo nie mam teraz pod ręką Acada.
Napisano 17 Październik 200717 l a nie mozna po prostu porobic roznych plikow do XRefow? Kiedys pracowalem w firmie wizualizujacej skyscrapery i tak wlasnie wygladala nasza praca - dzielilismy budynki na mnostwo pomniejszych plikow odpowiednio ponazywanych, potem XRef scene i do dziela - byl porzadek, a jak trzeba bylo edytowac to w pliku zrodlowym XRefa. I bylo ladnie i porzadnie.
Napisano 17 Październik 200717 l Autor Tak dokładnie robie. Tylko zdziwilem sie, ze nie mozna w maxie skopiowac xref-scene. Trzeba wczytywac wielokrotnie. Pozdr Bartek