Napisano 16 Październik 200717 l Witam, Renderuję włosy mojej postaci (hair & fur) mental rayem i wychodzą bardzo brzydko:) Gdzies na forum znalazłem wzmiankę ze w ósemce mental ray nie renderuje hair&fur - prawda?
Napisano 16 Październik 200717 l Skoro wychodzą chociaż brzydko to znaczy że renderuje, ale w maxie 9 hair & fur działa o wiele lepiej.
Napisano 17 Październik 200717 l W osemce tez dobrze dziala jedynie hair w 9 ma czesanie w viewporcie i tyle :P
Napisano 17 Październik 200717 l Zwiększ liczbę passów w ustawieniach haira powiedzmy do 4-8, nawet 16 jak Ci komp pociągnie dużo, nadaj światłu atrybut hair light w opcjach rendering->effects->hair, dodaj cienie itp. Ale ostrzegam, render się wydłuży:D
Napisano 17 Październik 200717 l W osemce tez dobrze dziala jedynie hair w 9 ma czesanie w viewporcie i tyle :P Różnica w szybkości działania hair & fur jest widoczna od pierwszej chwili po przesiadce na maxa 9.
Napisano 17 Październik 200717 l Autor to jednak nie problem z samym mental rayem, ale z final gather. Przy wlączonym global illumination - włosy wychodzą bardzo ładnie, jednak gdy wlączę final gather, to są prześwietlone, pojawiają sie plamy i wyglądają delikatnie mowiąc - masakrycznie.
Napisano 17 Październik 200717 l A może zamiast final gather użyj ambient occlusion dla modeli albo włosy wyrenderuj osobno. Ja niedawno próbowałem wyrenderować włosy z FG i się nie doczekałem końca renderingu.
Napisano 17 Październik 200717 l Autor Używam final gather by pozbyć się "plam" po global illumination, może jest jakiś tajemniczy przycisk, dzieki któremu pozbędę się "plam" nie uzywając final gather?
Napisano 17 Październik 200717 l Autor Tutaj przykład "plam" bez final gathera. O dziwo wlosy wychodzą ładnie bez FG