Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zacznę od tego że kupiłem nowego kompa. Zainstalowałem winde i demko cod4, coby potestowac jak komp działa. No i grafa na maxa wszystko ładnie pięknie, ale komp chodzi coraz głośniej, po 5 minutach prockowy wentylator chodzi juz tak głośno , że nie słychac dzwieków z głosników. Cała obudowa drży i pojawia się jakiś basowy pomruk.

I tu mam pytanie:

Co Ja mam z tym zrobic? Wymienic cale chlodzenie, czy wystarczy sam cooler, oddac proca na gwarancje, czy zdrapa naklejke, która jest krzywo przyklejona :p.

Dodam ze jak komp nie jest w stresie to tez cichy nie jest

Zdesperowany...

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

A jak juz wymieniac to da się sam wentylator bez radiatora?

Edit: temperatury procka w idle to ok 27 - 30 stopni C.

Napisano

Jest masa niedrogich coolerów na rynku. Zmień chłodzenie i będziesz miał spokój. Zmiana samego wentyla, nie dośc że kłopotliwa, może zaowocować sporym wzrostem temp.

Możesz mieć jeszcze inny problem: źle założony cooler albo brak pasty termoprzewodzącej (lub słabej jakości pasta).

Napisano

to normalna przypadlosc boxowych wentylatorow ktore sa ciche ale tylko w biosie :)... Kup cos "normalnego" pokroju thermalright ( + papst , noiseblocker lub arctic itd ) albo pentagrama + jakas lepsza pasta Artic Silver 5 np.

buda ci brzeczy bo polaczenie boxowego wentyla z wentylem w zasilaczu i ewentualnym na grafie oraz rozpedzony dysk powoduja rezonans.. na allegro znajdziesz mase rozych tlumiacych rzeczy zeby sie tego pozbyc....

Napisano
  • Autor

Sprawa wygląda tak. pasta jest tez boxowa i była juz nałozona, wentylator tez był juz przymocowany. Z tego co w everescie wyczytalem to w stresie rozkreca sie do 5500 obr

Edit : Czy takie coś załatwiłoby sprawę?

Napisano

Czy w biosie włączyłeś Cool'n'Quiet? 27 stopni to zajebista temperatura na procku, ale nie jest warta tego hałasu. Ja sam miałem 4200+ i boxowy wentylatorek był prawie niesłyszalny. Jeśli C'n'Q jest włączone to możliwe, że masz po prostu wstrętny egzemplarz.

Napisano
  • Autor

Cnq mam włączone. 27 stopni to jak na przykład przeglądam max3d.pl :p Jak gram w coś to dochodzi do 40. Ten radiator z wentylatorem co wrzuciłem linka nadawałby się?

Napisano

Nie jestem ekspertem od chłodzenia a juz napewno od AMD...ale powiem tak: nie wierze jakos w to ze coś co kosztuje 28 PLN bedzie wyjatkowo dobre. Ale oczywiscie moge sie mylić.

Napisano

bierz to na proca:

http://allegro.pl/item256154879_arctic_cooling_freezer_64_pro_pwm_6_heat_am2_aab.html

lub to:

http://allegro.pl/item257135427_pentagram_freezone_nxc_100_cu_najtaniej_gw_wys_24h.html

+ artic silver 5

nie wiem jaka masz grafe ale to ona tez jest glosniejsza im bardziej sie grzeje tez by sie przydalo jakies ciche chlodzenie + jakies wyciszanie dysku jesli nie chcesz miec rezonansu

Napisano
  • Autor

W zasadzie chodzi o to, że po zakupie kompa jestem totalnie spłukany, nie zależy mi na tym żeby komp był niesłyszalny, tylko żeby nie wył jak helikopter :P.

Powiedzmy że mój budżet to 50 zł da się coś z tym zrobi sensownego?

Napisano
  • Autor

Kurde bo właśnie tak jak powiedziałeś sprawdzłem karte i to chyba to, w dodatku temperatury to odpowiednio dla rdzenia 81 st i pamieci 76 st to chyba dużo co?

Napisano
  • Autor

x1950 pro. W dodatku z everesta właśnie zniknęły mi temperatury karty ?! a w CCC pokazuje 49 st. A jak gralem w coda na max ustawieniach to wentyl sie rozpedzał i zwalniał non stop, a gra raz się cieła strasznie a raz 60 fps wtf?

Napisano

te karty tak sie grzeja :] Jak to wentyl z karty to polcam zmienic cale chlodzenie na accelero s1 lub s2 i do tego jakies wentyl 120mm ustawiony na miniumum cisza jak makiem zasial :]