thud Posted December 26, 2003 Posted December 26, 2003 mam problem mam photoshopa i przy wlaczaniu wyskakuje okienko w ktorym jest cos o profilu monitora, biore use anyway i w programie zamista koloru bialego jest kolor bezowy, taki zoltawy; pierwszy raz sie z tym spotkalem, po prostu \"zanikl\" gdzies ten kolor
SansSerif Posted December 27, 2003 Posted December 27, 2003 EDIT > COLOR SETTINGS > w gornej zakladce settings wybierasz > Color Management Off jesli oczywiscie nie przygotowujesz niczego do druku w CMYK. Ewentualnie w Control Panel odpal AdobeGamma i tam pozmieniaj ustawienia dla white point i reszte.
thud Posted December 27, 2003 Author Posted December 27, 2003 ale jeszcze jedno, teraz za kazdym razem wywala okienko embedded profile mismatch; przy kazdym otwarciu obrazka taki komunikat wyskakuje
dr Ug Posted December 27, 2003 Posted December 27, 2003 Zrob zrzut ekranu ustawien tego profilu EDIT > COLOR SETTINGS. Ale najpierw ustaw domyslne Web Graphics Default.
SansSerif Posted December 27, 2003 Posted December 27, 2003 EDIT > COLOR SETTINGS > Profile Mismatches odznaczasz ptaszka Ask When Opening
thud Posted December 27, 2003 Author Posted December 27, 2003 zrobilem zrzut z tym co mi akdsn doradzil, zmienilem na Color Management Off i dzialalo tylko ze sie pytalo wlasnie o to i nie wiedzialem czy zaznaczyc don\'t show this messeage again czy nie
thud Posted December 27, 2003 Author Posted December 27, 2003 w polu RGB zaznaczylem model mojego monitora odznaczylem \"ptaszka\" przy ask when openning i jak otwieram obrazek to sie wlasnie o cos pyta i teraz nie wiem czy zaznaczyc przy otwieraniu don\' show this... a tak to wyglada juz na wszystko ok
biglebowsky Posted December 27, 2003 Posted December 27, 2003 No nic dziwnego ze wyswietlalo ci sie \'dziwnie\' zaznacz z powrotem color menagment i nastepnym razem nie baw sie tymi ustawieniami nie wiedzac o co w nich chodzi w zakladce RGB ustaw sRGB - jesli nie robisz nic do druku, lub Adobe RGB - jesli oddajesz materialy do druku, lub jesli kozystasz ze zdjec robionych na cyfrowkach w tym modelu koloru, lub jesli zalezy ci na ilosci wyswietlanych kolorow. sRGB to okrojony schemat RGB - jest wlasciwy dla wiekszosci przegladarek i programow, Adobe RGB to szersza skala koloru, dlatego jest zalecana przy konwersji RGB->CMYK. \'O cos sie pyta\' - color setting to ustawienia w zasadzie kluczowe dla pracy z Photoshopem, ale robisz wszystko zgodnie z prastara zasada \'user nie czyta zadnych komunikatow\'. Przypuszczalnie masz pliki zapisane w jakims profilu kolorow i program sie pyta jak je potraktowac: use the embedded profile - program uzyje profilu wczesniej przypisanego do dokumentu convert documents colors to the working space - kolory zostana przekonwertowane do twojego profilu jaki ustawiles sobie w working space discard the embedded profile - program nie bedzie uzywal profili, ani osadzonego, ani tego z ktorym pracujesz.
thud Posted December 27, 2003 Author Posted December 27, 2003 tzn nie bawilem sie nimi, zmienilem dopiero jak sie ukazal pierwszy post akdsn\'a; dzieki za wskazowki :) juz zrobilem jak napisales
thud Posted December 28, 2003 Author Posted December 28, 2003 jak ustawiam w polu RGB-sRGB, nie mam bialego koloru, dopiero jak moj model monitora ustawiam to jest normalnie
biglebowsky Posted December 28, 2003 Posted December 28, 2003 Jesli dziala jak powinno z profilem monitora to zostaw go, albo faktycznie wylacz caly color menagment.
Recommended Posts