arturprx2 Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 troche nie łądnie ze strony maxa i vraya ze taki blad mi wywalają co z tym fantem zrobić ? Komp jest taki jak w podpisie wiec nie powinno byc takich dziwnych historii Poratujcie panowie
Zbychowaty Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 za mało ramu...dokup z 6 giga to pojdzie :)
Lis Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 wiec nie powinno byc takich dziwnych historii A to nieby dlaczego? Primo widzę że nie uzywasz vray-proxy. A powinieneś. Dalej. Zależy jak ustawiles vraya.
arturprx2 Napisano 11 Listopad 2007 Autor Napisano 11 Listopad 2007 tak wiem lisie ze na proxy, inaczej nie pojedziem ;) ale generalnie to zaskoczył mnie ten mesedż po zmianie kompa
marcoos Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 ale generalnie to zaskoczył mnie ten mesedż po zmianie kompa Paradoksalnie VRay na lepszym kompie (wiecej pamieci) potrafi sie szybciej wywalic na tej samej scenie niz na gorszym kompie. Sam tego doswiadczylem. Po prostu dysponujac wieksza pamiecia Vray znacznie latwiej (szybciej) przekraczna granice maksymalnej ilosci pamieci jaka moze byc przydzielona przez system jednemu programowi i nastepuje slynne "mem. allocation failure". Dokladanie pamieci nic tu raczej nie pomoze. Rozwiazanie: optymalizacja sceny, ustawiwen renderingu, 3gb switch ew. przesiadka na system 64 bitowy.
arturprx2 Napisano 11 Listopad 2007 Autor Napisano 11 Listopad 2007 no i to by sie potwierdzało o czym mowisz/ vrejowi wydaje sie ze ma gdzie sie popisać a tu nagle zonk! Myslałem o 64 bicikach... a co rozumiesz przez 3gb switch bo nie bardzo rozumiem?
marcoos Napisano 11 Listopad 2007 Napisano 11 Listopad 2007 na forum Chaosow (i gdzies na max3d pewnie tez) jest opisane o co chodzi z 3gb switch, dzieki niemu XP 32bitowe moze przydzielic aplikacji do 3gb ramu (standardowo xp/32 moze przydzielic tylko 2gb i gdy max dochodzi do tej wartosc to vray sie wywali nawet gdy sporo pamieci jest jeszcze wolne)
arturprx2 Napisano 11 Listopad 2007 Autor Napisano 11 Listopad 2007 to mnie oświeciłes panie marcoos ;) dobrze wiedziec
viz.k Napisano 17 Grudzień 2007 Napisano 17 Grudzień 2007 Dokladnie, 3gb switch uratowal mnie w paru takich sytuacjach Mam tak ze przy odpalaniu komp mam wybor czy zrobic to standardowo czy z wlaczanym 3gb...wciaz nie wiem czy moge zawsze jechac na tym switchu? Czy moze w niektorych sytuacjach jest to niewskazane?
arturprx2 Napisano 17 Grudzień 2007 Autor Napisano 17 Grudzień 2007 ja to dopisałem i nawet juz zapomniałem o tym hehe
Rekomendowane odpowiedzi