Napisano 2 Grudzień 200717 l no właśnie... może mi to ktoś wytłumaczyć? co robić? wiem że to nie może być wina materialu ponieważ jak widać w załączniku bez żadnego swiatła bardzo ładnie widać interior i silnik, a już ze światłem (uwaga, to nie tylko vray light, ale wszystkie inne) wszystko jest czarne :( gi nic tu nie pomaga. Bedę bardzo wdzieczny za pomoc, ponieważ ten problem ciągle mi przeszkadza, i nie potrafię jakoś go obejść. A chciałbym zrobić taki już porządny render a nie ciagle jakieś sztuczne :( (górny render - bez światła, dolny - vray light + gi)
Napisano 2 Grudzień 200717 l to raczej wlasnie wina ustawien materialu szkla ktory rzuca ciemny cien, bez swiatelek wychodzi pewnie ok dlatego ze wtedy scene oswietlaja defaultowe swiatla ktore nie rzucaja cieni, pokombinuj z opcjami pod refraction (konkretnie affect shadows)
Napisano 2 Grudzień 200717 l Autor tia, no własnie, ktos mi kiedyś też powiedział o tym affect alpha/shadow. zaznaczałem i odznaczałem i nic, ten sam efekt :(
Napisano 2 Grudzień 200717 l Możesz jeszcze we właściwościach szyb odznaczyć "Cast Shadows". A może to szkło to część materiału typu Mulit/Sub-object?
Napisano 2 Grudzień 200717 l Autor nie wiem co to multi/sub-object ale chyba wiem że materiał szkła nie powinien bybć shellac a taki wlasni z zaznaczonym affect alpe ył ^^ ok sprawdzam w zwykłym vraymacie :)
Napisano 3 Grudzień 200717 l Autor ehh nadal nic :( kurce chcę poprostu zrobić tak aby materiał szkła nie dawał żadnych cieni. Mogę jeszcze dodać że szyby nie są płaskie (tzn shell)
Napisano 3 Grudzień 200717 l Zobacz czy poskutkuje coś takiego: 1.Rozjaśnij trochę kolor w Diffuse 2. Rozjaśnij kolor w Refract 3. I dziwi mnie bardzo ustawienie IOR na 6. Dla szkła to bardzo dużo i coś mam niejasne przeczucie że może to jest przyczyną twojego kłopotu.
Napisano 3 Grudzień 200717 l Autor no niestety :( ale kolor nie ma tu żadnego znaczenia a IOR jest na 1,6 a nie na 6 ;P na 6 to jest w reflection ale refleksy nie mają tu nic do tego ;/