Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc, mam model glowy i ciala, oba te elemnty zostaly polaczone w jeden obiekt, ale w jednym miejscu pod szyja postaci (w przejsciu miedzy koordynatami tekstury glowy i ciala) tekstura jest strasznie pocharatana, przejscia miedzy dwoma czesciami tekstury nie pokrywaja sie ze sobą, w jaki sposob mozna urzyc zBrusha żeby naprawic to przejscie (wiem że bodypaint3D jest do tego stworzony, ale dziala on tylko z 3dmax 8 ;( )?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Body paint działa tylko z maxem 8? Nie, tam możesz wrzucić swój obiekt w formacie .obj i go pomalować z jakiej by wersji jakiego programu nie pochodził. No chyba że o czymś nie wiem. W zbrushu jak przeniesiesz kolor z textury na polygony obiektu to możesz stracić na jakości jak siatka nie będzie wystarczająco gęsta bo jeden polygon może przechowywać informacje o tylko jednym kolorze.

Jak się jednak zdecydujesz poprawić to w zbrushu to po prostu wrzucisz sobie texturę skóry do zbrusha i za pomocą toola mrgbzgraber pobierzesz próbki textury żeby nimi zamalować szwy i tyle ściągnij sobie videotutorial Zeet'a o texturowaniu głowy w zbrushu.

Napisano

Tomala - mowisz o polypaintingu ale zwykle malowanie tekstur w ZB (projection master) nie zalezy od gestosci siatki. Jak sie myle to mnie popraw ale wydaje mi sie ze tak wlasnie jest :)

Napisano

Piotrek, można to poprawić w zbrushu na wiele sposobów.

-Używając zaap2 i fotoshopa

-używając projection mastera i po porstu podmalowując wadliwe miejsca

-robiąc próbkę potrzebnego materiału, w tym wypadku chyba skóry i używając zblurowanej alphy kilka razy nanieść stroke'iem typu drag, oczywiście z wyłączonym zadd.

Na to wszystko można wypalić ambient occlusion (kolorowy lub czarny), nawet tylko w tym miejscu poprawianym i po sprawie

pozdrawiam!