Napisano 6 Grudzień 200717 l Pojawiła się nowa książka wydawnictwa Helion poświęcona 3ds max 9 pt. "3ds max 9. Animacja 3D od podstaw". Więcej informacji na stronie helion.pl.
Napisano 6 Grudzień 200717 l ta książka jest w sprzedaży już od dość długiego czasu, na allegro stoi kilka złotych taniej
Napisano 6 Grudzień 200717 l Sporo ciekawych ksiazek jest tutaj: http://www.kliosklep.pl/lista.php?fraza=3ds+max&x=0&y=0 to polska ksiegarnia, ktora zamawia ksiazki zza granicy, Jest tam np. ksiazka pt. Animation From Pencils To Pixels o animacji. Minus jest taki ze wszystko jest chorobliwie drogie :-/
Napisano 6 Grudzień 200717 l wydawanie knigi o maxie 9 gdy jest nowszy? dziwny pomysł ( mimo ze różnice są symboliczne )
Napisano 6 Grudzień 200717 l serwus :) obawiam sie, że te książki są pisane od lat w oparciu o stary schemat. Ostatnio sciągnałem nawet spis terści, najnowszej knigi do maxa TRAKTUJĄCEJ O ANIMACJI. I co sie okazało ? - że na początku jest standardowe ble ble ble, ( to na ktorym autorzy jadą od lat)- a o animacji zaczyna sie chyba na 370 stronie ! Akurat wydawanie pozycji do maxa 9 , gdy w uzyciu jest max 2008 ( a niebawem bedzie kolejny) nie jest takim przegieciem - bo niewiele te maxy sie roznią, - ale reklamowanie pozycji, jako " o animacji" - i wspominanie o niej na samym końcu to przegięcie. JA wiem , że trudno napisać ksiązke, i latwiej kopiowac swoje rozdzialy co roku - ale nie mozna tego nazywac ksiazka o animacji w maxie. Autorzy wychodza chyba z zalozenia że : "na bezrybiu i rak ryba" niezadowolony pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 7 Grudzień 200717 l nic nie chce mowic ale jak sie dobrze poszuka na:):):) to mozna pdfy poogladac tych wydawnictw:D:D:D...a 170 zeta za ksiazke...no niezle:D:D
Napisano 7 Grudzień 200717 l http://helion.pl/ksiazki/spisy/max9pr.htm przecież ta książka to jakiś żart. to niemal tak jakbym se wydał książkę z przepisami a przez trzy czwarte książki mówił jak sobie dobrać fartuch do gotowania. a książki do maxa zawsze były wydawane z lagiem raz, że max jest wypluwany co rok więc trzeba nieco czasu na opisanie całego stada nowych fjuczersów// mimo, że niewiele się różnią... a dwa, w znakomitej większości są to pozycje, które trzeba przetłumaczyć na polski i naszym też nieco schodzi na tym a tak wogóle najbardziej rozwala mnie Czarna Księga Animatora, która jest teraz droższa, niż w momencie kiedy ją kupowałem, wtedy 72 zł... druga klasa liceum... wtorek... po dentyście... :]
Napisano 7 Grudzień 200717 l dorwałem tą książkę w księgarni dzisiaj obejrzałem i odłożyłem, na mnie sobie nie zarobią, jak już było wspomnianie o animacjach było mało, a to co było to podstawy podstaw typu animowanie ciuchów czy jakiś bzdetów które nawet w necie są lepiej opisane dla początkujących w samym maxie książka może okazać się strzałem w dziesiątkę, lecz dla osób które siedzą w maxie trochę dłużej to wyrzucenie pieniędzy w błoto
Napisano 7 Grudzień 200717 l Hmmm sam posiadam tą ksiązkę i wiekszosc z was ma racje, duzo wiecej jest na necie a ta ksiazka to prawdziwe podstawy, ale tak sie składa ze jestem poczatkujecym i ksiazke sobie chwale bo jest przynajmniej opisane co do 1mm gdzie kliknac a nie jak w tutkach, z tego co sie orentuje to jest wykorzystane pare nowych funkcji max\'a, takze polecam ksiazke dla tych co zaczynaja od 0.
Napisano 8 Grudzień 200717 l przeglądałem książkę w empiku - nie wiem po kiego grzyba wydawać coś takiego i nie wiem po kiego grzyba ktoś kupuje takie książki- przypominają mi się lekcje 3d maxa zamieszczane w KŚ Ekspert- robione \"byle aby\" - nic sensownego- tutoriale w internecie dają wiecej informacji bo podają konkret- rozwiązania które są potrzebne i przydatne w kontekście jakiegoś konkretnego projektu -a nie informacje o możliwościach, których nie zna chyba sam autor- dodatkowo podawane w książce przykłady i lekcje są nieciekawe- nie wiem z czego to wynika - może autor miał bardzo mało czasu na napisanie książki i leciał na szybkiego ale to nie jest żadne rozwiązanie- zrobić książke, kóra jest nieciekawa
Napisano 8 Grudzień 200717 l ...i nie zgodzę się z Tobą Wafer, że w tutorialach nie jest dokladnie tłumaczone co i gdzie nacisnąć - po prostu nie chce się wielu ludziom poszukać, zajrzeć do helpa, który jak chyba sama nazwa wskazuje jest po to żeby pomagać- a proros samego helpa- szukając w indexie hasel z tematu, jaki nas interesuje trafia się na opisu wraz zprzykładami, które są o niebo lepsze niż te w książkach helionu- w połączeniu w tutorialami z netu można obczaić wszystko
Napisano 10 Grudzień 200717 l kolejna spaprana szansa nz zrobienie dobrej ksiązki,kolejne wyrzucone pieniądze..... niestety wciąż te same błedy 90 % książki to sprawy o których bez problemu dowiesz sie z helpa, same banały.. ostatnia świetna książka o maxie to z 98 czy 97 pt efekty specjalne MAX2, czy czarna księga animatora to było wtedy coś... kiedyś nawet proponowałem HELIONowi inne spojrzenie na temat... podzielić materiał na konkretne bloki np TEKSTUROWANIE - zaawansowane RIGOWANIE - animacja postaci ANIMACJA - kontrolery: reactor, script, reaction, expresion ćw MODELOWANIE - low -poly gdzie by zamieścić kilka KONKRETNYCH przykładów z trickami albo zebrać \"do kupy\" kilka najwartościowszych tutków z neta przetłumaczyć i pogrupować\" w końcu tu na portalu nie brakuje PRAWDZIWYCH PROFESJONALISTÓW, i może MAX.3d o własnych siłach mógłby wydać takie zeszyciki - to już byłoby COŚ pozdr